Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-03-2021 18:34

Συμμετοχή κυπριακής αντιπροσωπίας στη μεικτή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας

Οι βουλευτές κ. Άγγελος Βότσης, επικεφαλής, κ. Κώστας Κωσταντίνου, κα Ευανθία Σάββα και κ. Ηλίας Μυριάνθους, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) συμμετείχαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη μεικτή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Συνέλευσης.

Κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε και υιοθετήθηκε Δήλωση της ΔΣΟ για την προστασία των χριστιανικών μνημείων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία τονίζεται η ανάγκη διαφύλαξης των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες περιοχές, ειδικότερα αρμενικών πολιτιστικών θησαυρών ανεκτίμητης θρησκευτικής, ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Στη Δήλωση, στηλιτεύεται, επίσης, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας, καθώς και η μεθοδευμένη καταστροφή θρησκευτικών και ιστορικών μνημείων σε υπό κατοχή περιοχές, περιλαμβανομένων των κατεχομένων από τον τουρκικό στρατό εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Βότσης τόνισε ότι μία από τις οδυνηρές συνέπειες που βιώνει η Κύπρος για περισσότερο από σαράντα επτά χρόνια, συνεπεία της τουρκικής εισβολής, αποτελεί η βίαιη και συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνεδρία, συζητήθηκαν, εξάλλου, θέματα που αφορούν στη λειτουργία και στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της Συνέλευσης, υπό τις συνθήκες της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοινώθηκε η προκήρυξη διεθνούς φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «Αγία Σοφία: Οι ναοί της του Θεού Σοφίας στην ιστορία και στον κόσμο».

 

(ΕΧ)