Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-03-2021 13:53

Τελετή παραλαβής νέου Γεωτρύπανου

"Σημαντική θα είναι η συμβολή του στην κάλυψη υδρευτικών αναγκών και στην ενίσχυση μεγάλων κυβερνητικών υδατικών έργων"

 

«Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, αφού παραλαμβάνουμε τα κλειδιά ενός νέου, μεγάλης δυναμικότητας γεωτρύπανου, το οποίο θα εμπλουτίσει τον γεωτρητικό στόλο του Τμήματος», ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, κατά την τελετή παράδοσης του νέου γεωτρύπανου, η οποία πραγματοποιήθηκε στον Δασικό Σταθμό Κόρνου. Τα κλειδιά του γεωτρύπανου παρέδωσε στον Υπουργό ο κ. Νίκος Σιακόλας, Εκτελεστικός Πρόεδρος του ομίλου εταιρειών CTC Public, που εκπροσωπεί στην Κύπρο την κατασκευάστρια εταιρεία του γεωτρύπανου, Massenza Drilling Rigs.

«Πρόκειται για μια νέα υποδομή που θα συμβάλει καθοριστικά στις υδρευτικές και ερευνητικές γεωτρήσεις του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και, μέσα από αυτές, στην παροχή νερού στις κοινότητες και στην ενίσχυση των κυβερνητικών υδατικών έργων. Ιδιαίτερα με τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι έχουμε αποθέματα νερού», τόνισε ο κ. Καδής, ευχόμενος καλή επιτυχία στις δραστηριότητες του νέου γεωτρύπανου, προς όφελος των κοινοτήτων, της υπαίθρου και του τόπου γενικότερα. 

Παραδίδοντας τα κλειδιά στον Υπουργό, ο κ. Νίκος Σιακόλας, εξήρε την ποιότητα κατασκευής του νέου γεωτρύπανου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε τόσο πεπεισμένοι για την απόδοση του γεωτρύπανου, που δεχτήκαμε όλους τους όρους που μας τέθηκαν, όπως το να γίνει η παραλαβή και πληρωμή του μόνο μετά τη διενέργεια μιας δοκιμαστικής και επιτυχούς ανόρυξης. Το γεωτρύπανο δοκιμάστηκε ήδη στο Σταυροβούνι, σε σκληρά πετρώματα, με πολύ θετικά αποτελέσματα και ανεύρεση άφθονου νερού», σημείωσε ο κ. Σιακόλας.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, κ. Χριστόδουλο Χατζηγεωργίου, το γεωτρύπανο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε €2.091.126, αποκτήθηκε μέσα από διεθνή ανοικτό διαγωνισμό και πληροί όλες τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές προδιαγραφές. 

Μετά το πέρας της τελετής παράδοσής του, το νέο γεωτρύπανο άρχισε νέα υδρευτική γεώτρηση εντός του χώρου του Δασικού Σταθμού Κόρνου, το νερό της οποίας, σε περίπτωση θετικών αποτελεσμάτων, θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς πυροπροστασίας, συνδυάζοντας έτσι την ερευνητική δράση του Τμήματος με τις ανάγκες του Τμήματος Δασών στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην τελετή παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Αντρέας Γρηγορίου, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, κ. Χαράλαμπος Αλεξάνδρου καθώς και οι κύριοι Γιώργος Κοζάκος, CEO της CTC AUTOMOTIVE LTD και Δημήτρης Ζάγγουλος,  Business Unit Manager της CTC AUTOMOTIVE LTD, IVECO-SCANIA-CATERPILLAR.

(MAK)

Σχετικά Ανακοινωθέντα