Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-10-2024 08:04

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει την εφαρμογή του Μέτρου 1 στην περιοχή του Ακάμα

Οικονομική ενίσχυση ιδιοκτητών γης, ως αντιστάθμισμα για
το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, με στόχο την προστασία φυσικού περιβάλλοντος και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης
 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει την εφαρμογή του Μέτρου 1 για την περιοχή του Ακάμα. Το μέτρο αυτό στοχεύει στην ετήσια οικονομική στήριξη των ιδιοκτητών γης μέσω εκταρικής επιδότησης και εντάσσεται στα αντισταθμιστικά μέτρα του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Στόχος του είναι να επιβραβεύσει τους ιδιοκτήτες που διατηρούν τα τεμάχιά τους σε φυσική κατάσταση, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του τοπίου και στην προστασία της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής, εξασφαλίζοντας ένα βιώσιμο και περιβαλλοντικά ισορροπημένο μέλλον για τον Ακάμα.

Το μέτρο αυτό, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, αποτελεί μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, και είναι ένα από τα έντεκα μέτρα που προωθούνται στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα. Σκοπός των μέτρων είναι να ενισχύσουν την κοινωνικοοικονομική δραστηριότητα των κοινοτήτων, να προστατεύσουν το φυσικό περιβάλλον και να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το μέτρο στην ουσία στοχεύει στη διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και την περιβαλλοντική διαχείριση της περιοχής, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Με ετήσια επιδότηση που μπορεί να φτάσει έως και τις €6.600 ετησίως ανά δικαιούχο και με συνολικό προϋπολογισμό €25 εκατομμυρίων έως το 2028, το μέτρο αυτό υποστηρίζει τους ιδιοκτήτες γης για την επόμενη πενταετία. Μετά το πέρας αυτής της περιόδου, το μέτρο θα επανεξεταστεί, λαμβάνοντας υπόψη την απόδοση και τα οφέλη που προκύπτουν από τα επιπρόσθετα κοινωνικοοικονομικά μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί για την περαιτέρω ενίσχυση της περιοχής. 

Υποχρεώσεις Δικαιούχων Ιδιοκτητών Γης και Επιλεξιμότητα επιδοτήσεων

Το μέτρο απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που κατέχουν τεμάχια ιδιωτικής γης εντός των ορίων του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα, με εκτάσεις που εμπίπτουν σε πολεοδομικές ζώνες προστασίας, καθώς και σε γεωργικές και κτηνοτροφικές ζώνες, οι οποίες συνολικά ανέρχονται γύρω στα 93.460 δεκάρια.

Οι ιδιοκτήτες που θα ενταχθούν στο Μέτρο 1 πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, και να τηρούν τις υποχρεώσεις που αφορούν σε διατήρηση της περιουσίας τους στην υφιστάμενη φυσική της κατάσταση, ως ακολούθως:

  • Συνέχιση γεωργικής δραστηριότητας: Εάν η ιδιοκτησία παρουσιάζει ήδη γεωργική δραστηριότητα, αυτή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά.
  • Διατήρηση φυσικής βλάστησης: Εάν το τεμάχιο βρίσκεται σε αδράνεια, πρέπει να διατηρηθεί η φυσική του βλάστηση, χωρίς επεμβάσεις που θα διαταράξουν το τοπίο, προάγοντας την προστασία των οικοτόπων, των ειδών και των οικοσυστημικών υπηρεσιών.
  • Απαγόρευση περίφραξης και επεμβάσεων: Οι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπεται να περιφράξουν το τεμάχιο ή να παρέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο που θα αλλοιώσει τη φυσική του κατάσταση.
  • Ευελιξία αλλαγής δραστηριότητας: Υπάρχει δυνατότητα αλλαγής δραστηριότητας εντός του τεμαχίου (π.χ. από εγκαταλελειμμένη γεωργική γη σε καλλιεργήσιμη), υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβληθεί σχετικό αίτημα και εγκριθεί από την κρατική Επιτροπή Αξιολόγησης Αιτήσεων.
  • Εξαιρέσεις από την επιδότηση: Τεμάχια με παράνομες αναπτύξεις ή δραστηριότητες εξαιρούνται από την επιδότηση, διασφαλίζοντας ότι η ενίσχυση απευθύνεται μόνο σε τεμάχια που συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία του τοπίου και της βιοποικιλότητας.
  • Η μέγιστη ενίσχυση που δύναται να λάβει ένας δικαιούχος ετησίως ανέρχεται στα €6.600.
  • Συμπληρωματικότητα επιδοτήσεων: Τεμάχια με γεωργική δραστηριότητα θα δύναται να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα εκταρικά σχέδια του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) και να επιδοτούνται από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027. Ως εκ τούτου, οι υφιστάμενοι χρήστες δεν θα χρειαστεί να αλλάξουν τις καλλιεργητικές τους πρακτικές. 

Υποβολή αιτήσεων

Η αίτηση για παραχώρηση της οικονομικής ενίσχυσης θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή διεύθυνση www.support-akamas.com. Η πλατφόρμα αποτελεί ένα εύχρηστο και άμεσο σύστημα, με δυνατότητα υποβολής της αίτησης με μόνο 4 κλικ και αυτόματη τεκμηρίωση της ιδιοκτησιακής ιδιότητας.

 [Για οδηγίες υποβολής αιτήσεων δείτε το φιλμάκι ή σε μορφή pdf].

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμπλήρωση της αίτησης είναι η κατοχή ταυτοποιημένου λογαριασμού CYlogin (πρώην Αριάδνη).

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την υποβολή αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης: 22408952. 

Επιτόπιες Επισκέψεις

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, προκειμένου να παρέχει στήριξη σε όσους ιδιοκτήτες γης χρειάζονται καθοδήγηση για την ηλεκτρονική συμπλήρωση της αίτησής τους, έχει οργανώσει τις ακόλουθες επιτόπιες περιφερειακές επισκέψεις στις κοινότητες του Ακάμα:

  • Γραφεία Κοινοτικού Διαμερίσματος Ίνειας- Δήμου Ακάμα, επαρχία Πάφου: 07/11/2024, ώρα 10π.μ.- 5μ.μ.
  • Γραφεία Κοινοτικού Διαμερίσματος Νέου Χωριού- Δήμου Πόλης Χρυσοχούς, επαρχία Πάφου: 08/11/2024, ώρα 10π.μ.- 5μ.μ. 

Οι ιδιοκτήτες γης που θα συμμετάσχουν στις επιτόπιες επισκέψεις πρέπει να διαθέτουν λογαριασμό στο CYlogin (πρώην Αριάδνη) και τον αριθμό του ΙΒΑΝ για την υποβολή της αίτησης.

Στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, πιθανόν να προγραμματιστούν πρόσθετες επιτόπιες επισκέψεις προσωπικού του Υπουργείου. 

Ύψος ενίσχυσης ανά εκτάριο

Το ποσό που θα λαμβάνουν ετησίως οι δικαιούχοι θα είναι ανάλογο με την έκταση που κατέχει, ενώ η ενίσχυση υπολογίστηκε με βάση το ύψος των ενοικίων γεωργικής γης στην περιοχή και της περιβαλλοντικής συνεισφοράς της ιδιοκτησίας. Το ποσό επιδότησης έχει καθοριστεί στα €600 ανά εκτάριο (ήτοι €60 ανά δεκάριο). 

Φορέας Εφαρμογής του Μέτρου

Οι πληρωμές στο πλαίσιο του Μέτρου 1 θα διενεργούνται από τον ΚΟΑΠ. 

Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων είναι από τις 21 Οκτωβρίου 2024 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2024. Μετά την εν λόγω περίοδο δεν θα είναι εφικτή η υποβολή αιτήσεων.

Το Μέτρο 1 έχει ήδη λάβει θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία και αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των ιδιοκτητών γης, επιλύοντας ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή του Ακάμα.

Η εφαρμογή του, η οποία θα έχει στο παρόν στάδιο ισχύ για πέντε έτη, θα υλοποιηθεί μέσω εθνικών πόρων.

Το Υπουργείο καλεί τους ιδιοκτήτες γης να αξιοποιήσουν το μέτρο, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη διατήρηση του φυσικού πλούτου της περιοχής, αλλά και στην περιβαλλοντική προστασία του Ακάμα.

(ΕΦυς/ΝΖ/ΕΑθ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα