Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-05-2021 17:40

Συμμετοχή του βουλευτή κ. Κωστή Ευσταθίου σε συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της ΚΣΣΕ

O βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας, Επιστημών και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας της Συνέλευσης. 

Ως Εισηγητής της Επιτροπής για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού, ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στους χώρους πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο κ. Ευσταθίου επεσήμανε ότι πολλά μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, συναυλιακοί χώροι, κέντρα τεχνών, κινηματογράφοι και φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς,αντιμετωπίζουν δυσβάστακτα οικονομικά προβλήματα, συνεπεία της αναστολής των δραστηριοτήτων τους και της απώλειας εσόδων και φιλανθρωπικών εισφορών. Προειδοποίησε δε ότι, χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και στοχευμένη στήριξη τους από το κράτος οι φορείς αυτοί, θα αναγκαστούν να τερματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε ότι η πανδημία ανάγκασε πολλούς καλλιτέχνες να προσαρμόσουν τα έργα και την παραγωγή τους σε ψηφιακή μορφή. Επεσήμανε δε ότι η εκλαΐκευση της τέχνης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, η οποία αναμένεται να εξελιχθεί και να εδραιωθεί τα επόμενα χρόνια, πρέπει να απασχολήσει τις αρμόδιες Αρχές, ώστε ο συγκεκριμένος τομέας να παραμείνει βιώσιμος και να συνδράμει καταλυτικά στην επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης, της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής.

Ο κ. Ευσταθίου ανέφερε επίσης ότι, στη μετά COVID εποχή, πρέπει ο τομέας του πολιτισμού να περιληφθεί στους σχεδιασμούς για τόνωση και ανάκαμψη των οικονομιών. Η αξιοποίηση του τομέα του πολιτισμού για σκοπούς ανάπτυξης της καινοτομίας, αλλά και για στήριξη ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, είναι  ιδιαίτερα σημαντική, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής. Η οικοδόμηση συνεκτικών κοινωνιών, χωρίς αποκλεισμούς, είναι αδύνατο να επιτευχθεί, χωρίς να δοθεί ώθηση στην πολιτιστική πολυμορφία, κατέληξε ο κ. Ευσταθίου.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα