Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-06-2018 14:52

Απαγόρευση χρήσης δραστικής ουσίας chlorpyrifos (χλωρπυριφός) σε καλλιέργειες περιλαμβανομένων και των οινοποιήσιμων αμπελιών

Το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ενημερώνει για την αλλαγή του φάσματος δράσης των φυτοπροστατευτικών Προϊόντων που περιέχουν τη Δραστική ουσία chlorpyrifos (χλωρπυριφός) καθώς ορίστηκαν νέα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRLs) για την εν λόγω δραστική ουσία.

Οι πιο πάνω αλλαγές προνοούν όπως:

1.    Από τις 5 Ιουνίου 2018 δεν επιτρέπεται η χρήση του chlorpyrifos στην καλλιέργεια Σταφύλια οινοποιήσιμα.

Βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/686, οτιδήποτε έχει ψεκαστεί πριν από αυτή την ημερομηνία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κρασιού, ενώ μετά την ημερομηνία αυτή απαγορεύεται η χρήση του σε οινοποιήσιμα σταφύλια.

 2. Από τις 5 Δεκεμβρίου 2018 απαγορεύεται η χρήση του chlorpyrifos στις καλλιέργειες: Βερικοκιά, Κερασιά, Ραπανάκι και Μελιτζάνα.

Σημειώνεται ότι οι υπεύθυνοι για τη διάθεση στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν ενημερωθεί και υποχρεούνται να ενημερώνουν τους γεωργούς για τις πιο πάνω τροποποιήσεις για τα προϊόντα τα οποία ήδη βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων μέχρι την πλήρη αλλαγή των ετικετών.

(MAK)