26-06-2021 16:03
Ανησυχία για το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών των νεαρών ηλικιών – Πιθανό πισωγύρισμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας
Στο 63,6% έφτασε το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκε με την 1η δόση των εμβολίων κατά της COVID-19 και, παράλληλα, ποσοστό 47,8% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson ή και με τις δύο δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca, της Moderna και της Pfizer/BioNTech.
Παρά την αύξηση στην εμβολιαστική κάλυψη, το ποσοστό των εμβολιασμένων ατόμων στις ηλικιακές ομάδες των 18-19 και 20-29 ετών παραμένει αρκετά χαμηλό. Μόλις το 27,3% των ατόμων 18-19 ετών έχουν λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου, ενώ στις ηλικίες 20-29 η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε το 35,1%. Υπενθυμίζεται ότι τα αντίστοιχα ποσοστά την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 25,8% και 32,9%. Σταθερά κινείται ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-39, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 52,3%. Στις ηλικιακές ομάδες των 40-49, 50-59 και 60-69, το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, έχοντας φτάσει στο 72,5%, 71,6% και 81,6% αντίστοιχα. Ακόμα υψηλότερο είναι το ποσοστό στις ηλικίες 70-79 (91,3%) και 80 ετών και άνω (91,8%).
Η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στα άτομα άνω των 40 ετών οδήγησε σε μεγάλη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων σε αυτές τις ηλικίες, με την προσοχή να στρέφεται αυτή την περίοδο στα άτομα ηλικίας 18-39 ετών. Το τελευταίο διάστημα, πέραν του 75% των θετικών περιστατικών που ανιχνεύονται είναι άτομα κάτω των 40 ετών, εκ των οποίων το 43% είναι άτομα ηλικίας 18-39, χωρίς εμβολιαστικό ιστορικό. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι και στις νοσηλείες, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών ατόμων νεαρής ηλικίας, τα οποία παρουσιάζουν σοβαρή νοσηρότητα και σε αρκετές περιπτώσεις χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας ή Εντατικής Θεραπείας. Η διάμεση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 54 έτη και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των ατόμων που νοσηλεύονται δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο εντοπισμός της ινδικής μετάλλαξης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ πιο μεταδοτική ακόμα και από το βρετανικό στέλεχος του ιού, κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για εμβολιασμό των νεαρών. Μελέτες στην Αγγλία και τη Σκωτία έδειξαν ότι τα ανεμβολίαστα και νεαρά άτομα είναι πιο επιρρεπή απέναντι στην ινδική μετάλλαξη και έχουν διπλάσιο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Παράλληλα, το ECDC διαπιστώνει ότι ο εμβολιασμός και με της δύο δόσεις τόσο του εμβολίου της AstraZeneca όσο και της Pfizer/BioNTech είναι αποτελεσματικός και αποτρέπει σε υψηλό ποσοστό τις νοσηλείες (92% και 96% αντίστοιχα).
Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 72,9% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου. Αντίστοιχα, στην Επαρχία Λευκωσίας η κάλυψη είναι στο 64,5%, στην Αμμόχωστο 64,1%, στην Λεμεσό 61,2% και στην Λάρνακα 59,4%.
Η ασφαλής λειτουργία της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας εξαρτάται σημαντικά από την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τρίτων χωρών όπως η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στις οποίες στηρίζεται η τουριστική βιομηχανία, η Κύπρος αξιολογείται λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τους επιδημιολογικούς και νοσοκομειακούς δείκτες, αλλά και την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της.
Απευθύνεται κάλεσμα σε όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα τους νέους, να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους το συντομότερο, αξιοποιώντας έτσι το όπλο που μας προσφέρει η επιστήμη για έξοδο από την υγειονομική κρίση. Πιθανό πισωγύρισμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την οικονομία, τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα του τόπου μας.
(ΜΚΥ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα