Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-07-2021 19:51

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εκδήλωση απονομής βραβείων εικαστικού διαγωνισμού για ανέγερση Μνημείου Αγνοουμένων στη Λεμεσό

Πρώτα να εκφράσω τα αισθήματα πιστεύω όλων μας για την επιλογή του χώρου πραγματοποίησης της σημερινής εκδήλωσης.

Το Μουσείο Αγώνος εδώ στη Λευκωσία είναι ένα μουσείο μνήμης και αγωνιστικότητας, σημείο αναφοράς του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα 1955-59. Εδώ υπάρχει όλη η ιστορία του αγώνα των μελών της ΕΟΚΑ εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών. Του αγώνα για διεκδίκηση του υπέρτατου αγαθού της ελευθερίας για το οποίο αγωνίστηκαν θυσιάζοντας της ζωή τους και πάρα πολλοί νέοι μας το καλοκαίρι του 1974 μαχόμενοι κατά των ορδών του Τουρκικού Αττίλα.

Χιλιάδες τότε τα θύματα, μεταξύ τους και οι αγνοούμενοι μας. Το δράμα των ιδίων και των συγγενών τους συγκλονίζει και συνεπαίρνει τον καθένα μας. Πίσω από την περίπτωση του κάθε αγνοουμένου μας υπάρχει μια μεγάλη ιστορία προσφοράς και λεβεντιάς. Έστω σε συνθήκες προδοσίας και αποδυνάμωσης της Εθνικής Φρουράς εξαιτίας του πραξικοπήματος, οι χιλιάδες των νέων μας που κλήθηκαν από την πατρίδα να υπερασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική μας ακεραιότητα, το έκαναν με απαράμιλλη φιλοπατρία και αίσθημα αυτοθυσίας. Όπως οι άλλοι ήρωες των αγώνων μας για προάσπιση της ελευθερίας μας.

Σήμερα απονέμονται τα βραβεία και οι έπαινοι του εικαστικού διαγωνισμού που αφορά την ανέγερση του Μνημείου Αγνοουμένων για την πόλη και Επαρχία Λεμεσού. Ανταποκρινόμαστε σε ένα διαχρονικό αίτημα των συγγενών αγνοουμένων των περιοχών της Λεμεσού για την υλοποίηση του οποίου, με πρόταση του Γραφείου μου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το ποσό των 70 χιλιάδων ευρώ.

Στο μνημείο αυτό και στον περιβάλλοντα χώρο θα τελούνται οι διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των αγνοουμένων μας, ώστε να παραμένει ζωντανή η προσφορά τους, αλλά και να αναδεικνύονται μηνύματα και διδάγματα χρήσιμα και αναγκαία για τη συνέχιση του αγώνα μας. Μαζί, βέβαια, να υπογραμμίζεται και το χρέος όλων μας για τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοουμένου μας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Κυβέρνηση, καθώς και όλοι που είμαστε ταγμένοι σε αυτή την  προσπάθεια, συμμεριζόμαστε ιδιαίτερα τον πόνο και την αγωνία των συγγενών. Το θέμα των αγνοουμένων είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της πλευράς μας στον αγώνα που διεξάγουμε για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού μας.

Ευχαριστώ όλους τους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό, και συγχαίρω θερμά όσους έλαβαν βραβεία και επαίνους. Ιδιαίτερα τους επιλεγέντες για το πρώτο βραβείο, τον γλύπτη κύριο Γεώργιο Τσιάρα και τον αρχιτέκτονα κύριο Σωτήρη Κωστόπουλο.

Συγχαίρω, επίσης, και ευχαριστώ την εννιαμελή κριτική επιτροπή και τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συνεργασία τους, όπως και την Παγκύπρια Οργάνωση Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων για την όλη σημαντική συμβολή της. Θερμές ευχαριστίες εκφράζω και προς τον Δήμο Λεμεσού για την παραχώρηση του χώρου ανέγερσης του Μνημείου, καθώς και προς το Μουσείο Αγώνος που παραχώρησε το δικό του χώρο για τις συνεδρίες της επιτροπής και φιλοξενεί σήμερα αυτή τη σεμνή τελετή.

Το Μνημείο Αγνοουμένων για την πόλη και Επαρχία Λεμεσού θα είναι ένα σημείο αναφοράς που θα συνδέει άρρηκτα τη μνήμη τους μαζί με την οφειλή μας προς τους ιδίους και τις οικογένειες τους, να μην αποδειχθούμε κατώτεροι και επιλήσμονες της μεγάλης τους προσφοράς.

Ευχαριστώ όλους και εύχομαι την ευόδωση των κοινών προσπαθειών μας.

(ΡΜ/ΕΚ/ΣΧ)