Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-07-2021 19:02

Μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας

To Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου διοργάνωσε σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021, παρουσίαση και δημόσια διαβούλευση για τη νέα μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, με τίτλο «Όραμα 2035».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου (ΣΟΑΚ) κ. Τάκης Κληρίδης και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Στράτης Καστρισιανάκης.

Εισαγωγή στη μακροπρόθεσμη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας έκανε ο Δρ. Αντρέας Ασσιώτης, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας,  Πρόεδρος της Καθοδηγητικής Επιτροπής Έργου και μέλος του ΣΟΑΚ, ενώ ο κ. Φίλιππος Σώσειλος, Συνέταιρος - Συμβουλευτικές Υπηρεσίες της PwC Κύπρου παρουσίασε την μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και διαβούλευση του κοινού με τους Δρ. Αντρέα Ασσιώτη, κ. Φίλιππο Σώσειλο και κ. Πάρετ Κουπελιάν, Οικονομολόγο της PwC Ηνωμένου Βασιλείου. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε η ανάγκη θέσπισης μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας, ανάγκη η οποία διαπιστώθηκε με την ανάλυση της πρώτης Έκθεσης Ανταγωνιστικότητας για την Κύπρο που δημοσιεύτηκε το 2019.

Βασική επιδίωξη της νέας μακροπρόθεσμης στρατηγικής είναι η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για χάραξη της αναπτυξιακής πορείας της Κύπρου τα επόμενα 15 χρόνια. Η μετάβαση σε ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, στοχεύει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας και στη μεγιστοποίηση της ευημερίας των πολιτών της Κύπρου. Η νέα στρατηγική εμπεριέχει πέραν των 200 πρακτικών εισηγήσεων, οι οποίες σηματοδοτήσουν την επίτευξη των στόχων και επιδιώξεων του «Οράματος 2035».

Όπως τονίστηκε τόσο από τον Υπουργό Οικονομικών, όσο και από τον Πρόεδρο του ΣΟΑΚ, αλλά και τους υπόλοιπους ομιλητές και αρκετούς από τους παρευρισκομένους,  η Στρατηγική θα πρέπει να ανήκει στο σύνολο της κοινωνίας. Η επιτυχής ολοκλήρωση της θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία και τη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της οικονομίας, ενώ για την αποτελεσματική υλοποίηση της απαιτείται πολιτική συναίνεση και δέσμευση από όλους τους φορείς, περιλαμβανομένων των κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων, των επιχειρήσεων και της δημόσιας υπηρεσίας.

Το προσχέδιο της Στρατηγικής και η παρουσίαση βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.ecompet.cy. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να αποστείλουν τα σχόλια τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση LTS.Consultation.cy@gmail.com μέχρι τις 11 Αυγούστου 2021.

(ΜΓ)