Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-08-2021 15:42

Συνάντηση του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Κυπριακή Δημοκρατία κ. Liu Yantao. Στη συνάντηση παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου κ. Wu Hao. 

Κατά τη συνάντηση, έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε η επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς αρμοδιότητας του Υπουργείου. Ο Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στάση της Κίνας και η τήρηση θέσεων αρχών στο κυπριακό ζήτημα και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης.

Ο κ. Προδρόμου ενημέρωσε τον Κινέζο Πρέσβη για τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες της νέας σχολικής χρονιάς και εξέφρασε τη βούληση του Υπουργείου για περαιτέρω συνεργασία, ιδιαίτερα στους τομείς της Τεχνολογίας, της Νεολαίας, του Πολιτισμού και της Ανώτερης Εκπαίδευσης. Είχε, επίσης, την ευκαιρία να ενημερώσει την κινεζική πλευρά για τη διεξαγωγή της 9ης Υπουργικής Συνόδου της UNECE για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, την Κυκλική Οικονομία και τον Αειφόρο Τουρισμό, που θα διεξαχθεί στην Κύπρο από τις  5 μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Ο κ. Liu Yantao ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη στενή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα με ειδική αναφορά στη συμμετοχή του στην εκδήλωση λήξης της δραστηριότητας Κυπρίων φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος “Seeds for the Future” και τον ενημέρωσε για τις εκδηλώσεις που προτίθεται να διοργανώσει η Πρεσβεία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 50ή επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Κύπρου. Στη συνέχεια, προσκάλεσε τον Υπουργό να συμμετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις, πρόσκληση την οποία ο κ. Προδρόμου αποδέχθηκε ευχαρίστως.

Ο Κινέζος Πρέσβης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στις προσπάθειες που γίνονται το τελευταίο διάστημα για την αμοιβαία δημιουργία πολιτιστικών κέντρων στις δυο χώρες και ιδιαίτερα για την εγκαθίδρυση Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου στη Λευκωσία. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε τον Πρέσβη ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι έτοιμο να παρέχει κάθε βοήθεια για τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην εγκαθίδρυση του Κέντρου και στη συνέχεια για τη στήριξή του.

Ιδιαίτερη αναφορά και ανταλλαγή απόψεων έγινε και για την επικείμενη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων από την Κίνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε, επίσης, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Seeds for the Future” που διοργανώνεται από τον κινεζικό κολοσσό τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών Huawei και απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς  φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημιακών σχολών με ειδίκευση στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Διευθυντής της Huawei Κύπρου εξέφρασε την πρόθεση της εταιρείας του για περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω προγράμματος μέσα από την προσφορά εξειδικευμένων υποτροφιών και την εργοδότηση αποφοίτων των κυπριακών πανεπιστημίων.  

ΙΠ