Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-09-2021 16:00

Διοργάνωση Διημέρου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (7-9 Σεπτεμβρίου 2021)

Το διήμερο Πρόγραμμα Επιμόρφωσης όλων των εκπαιδευτικών Δημοτικής, Προδημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης πραγματοποιείται  κατά τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου (πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων Δημοτικής και Προδημοτικής Εκπαίδευσης). Σε κάθε επαρχία, το διήμερο διεξάγεται σε δύο διαφορετικές ημέρες, περιλαμβάνοντας τόσο κεντρική επιμόρφωση (κατά την πρώτη ημέρα) όσο και ενδοσχολική επιμόρφωση (κατά τη δεύτερη ημέρα).

Οι κεντρικές επιμορφώσεις κατά τη διάρκεια του Διήμερου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών θα διεξαχθούν φέτος διαδικτυακά μέσω MSTEAMS, λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, ως ακολούθως:

ΟΜΑΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΕΩΝ

7/9/2021

8/9/2021

Νηπιαγωγοί

Αμμόχωστος

Λάρνακα

Λεμεσός

Λευκωσία

Πάφος

Εκπαιδευτικοί Δημοτικής και Ειδικής Εκπαίδευσης

Αμμόχωστος

 

Λάρνακα

 

Λεμεσός

 

Λευκωσία

 

Πάφος

 

Οι εκπαιδευτικοί Προδημοτικής Εκπαίδευσης (Διευθύντριες, Βοηθοί Διευθύντριες, Νηπιαγωγοί) θα συμμετέχουν στην κεντρική επιμόρφωση και τις δύο ημέρες του Διημέρου Εκπαιδευτικού, ώστε να καλυφθούν οι εμφάσεις και τα θέματα του Αναθεωρημένου Αναλυτικού Προγράμματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και θα παρακολουθήσουν ένα θέμα. Οι εκπαιδευτικοί Δημοτικής και Ειδικής θα παρακολουθήσουν δύο σεμινάρια κατά τη μέρα προσφοράς της κεντρικής επιμόρφωσης στην επαρχία τους.

Με βάση τα στοιχεία που καταγράφηκαν μέχρι τις 31/8/2021 έχουν υποβληθεί  9.787 αιτήσεις. Η κεντρική επιμόρφωση περιλαμβάνει 103 θέματα. Αναμένεται να λειτουργήσουν 220 ομάδες. Για τη συμμετοχή στην κεντρική επιμόρφωση, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν – μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου – τη θεματική ενότητα που τους ενδιέφερε. Οι δηλώσεις συμμετοχής είχαν πραγματοποιηθεί κατά την κατά την περίοδο εγγραφών 17/6/2021-17/7/2021 στη βάση σχετικής εγκυκλίου.

Τα θέματα που προσφέρθηκαν διαμορφώθηκαν στη βάση διάγνωσης αναγκών των ίδιων των εκπαιδευτικών τις οποίες κλήθηκαν να καταθέσουν μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2021, ενώ παράλληλα συγκεντρώθηκαν εισηγήσεις για θεματικές από την οικεία Διεύθυνση και την ΠΟΕΔ. Η κάλυψη των θεματικών γίνεται από το προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ΠΙ), του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ), το Μητρώο Εκπαιδευτών του ΠΙ και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού όλων των πανεπιστημίων της Κύπρου. Περιλαμβάνονται θέματα σχετικά με τη διδακτική των διαφόρων μαθημάτων και το ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα, καθώς επίσης και γενικότερα παιδαγωγικά θέματα που αφορούν στην αξιολόγηση, τη διαχείριση συγκρούσεων και περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς, την προώθηση της θετικής εκπαίδευσης και της ανθεκτικότητας, την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων κ.ά.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας της ενδοσχολικής επιμόρφωσης το κάθε σχολείο αναμένεται να επικεντρωθεί στην αλληλοενημέρωση για τις θεματικές που παρακολούθησαν κατά την κεντρική επιμόρφωση, στην αναθεώρηση επιμορφωτικών αναγκών και στη διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης για την Επαγγελματική Μάθηση, στο πλαίσιο της οργάνωσης του Ενιαίου Σχεδίου Βελτίωσης του Σχολείου τους.  

ΙΠ