Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-11-2021 12:30

Παρουσίαση του βουλευτή κ. Γ. Λουκαΐδη στις εργασίες της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, στη Βουδαπέστη

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) που διεξάγονται στη Βουδαπέστη, ο κ. Γιώργος Λουκαΐδης, Εισηγητής της Συνέλευσης για την αξιολόγηση της σχέσης «Εταίρου για τη Δημοκρατία» ανάμεσα στην ΚΣΣΕ και το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας, παρουσίασε προκαταρτικό μνημόνιο, ενόψει έκθεσης που θα ετοιμάσει για το συγκεκριμένο θέμα εντός του 2022.

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι το θεσμικό σχήμα «Εταίρος για τη Δημοκρατία», που παραχωρήθηκε στην Ιορδανία το 2016, διαλαμβάνει σειρά πολιτικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων και σημαντικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν κυρίως στην εκλογική νομοθεσία, σε θέματα ισότητας, στις διοικητικές κρατήσεις και στη θανατική ποινή. Ο κ. Λουκαΐδης σημείωσε ότι σκοπός της παρούσας Έκθεσης είναι η αξιολόγηση της επιτευχθείσας προόδου στους πιο πάνω τομείς, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της χώρας, του μεγάλου αριθμού προσφύγων που φιλοξενεί η Ιορδανία, ο οποίος ξεπερνά το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, αλλά και της πανδημίας COVID-19 που επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Λουκαΐδης, πρόθεση της Συνέλευσης δεν είναι η επιβολή της δημοκρατίας αλλά η στήριξη της χώρας για την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στους τομείς της δημοκρατίας, της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Για σκοπούς ετοιμασίας της έκθεσής του, ο κ. Λουκαΐδης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Ιορδανία τον προσεχή Ιανουάριο.

(ΜΓ/ΣΧ)