Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2021 10:17

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε διαδικτυακή συνεδρία της 19ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κ.Σ. ΟΑΣΕ με θέμα τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες της 19ης Φθινοπωρινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ). Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρία με θέμα τις τρέχουσες εξελίξεις και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την εκτίμησή του για το συνολικό έργο που επιτελείται, τόσο από επιτόπιες αποστολές του ΟΑΣΕ όσο και από τις αρχές των γειτονικών με το Αφγανιστάν χωρών, σε ό,τι αφορά την υποδοχή Αφγανών πολιτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Πρέπει, τόνισε ο κ. Χατζηγιάννη, να διατεθούν πρόσθετοι πόροι προς υποστήριξη αυτών των χωρών για τη διαχείριση της μετανάστευσης, την πρόληψη της τρομοκρατίας και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι η αποχώρηση αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με την περιορισμένη επιτόπια παρουσία διεθνών οργανισμών, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και υπογράμμισε ότι πρέπει ο ΟΑΣΕ να συμβάλει στην ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων, ώστε να συνεχιστεί η ασφαλής απομάκρυνση Αφγανών πολιτών. Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα δυσχεραίνει, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, τονίζοντας ότι ο αφγανικός λαός δεν θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα των πράξεων των Ταλιμπάν. Ο ΟΑΣΕ, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννη, θα πρέπει να είναι σε θέση να ασκήσει πιέσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αποτροπή της εξαγωγής τρομοκρατίας, για την παροχή υποστήριξης στον αφγανικό λαό, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

Ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την ελπίδα όπως η κοινωνία των πολιτών συμβάλει στην καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της ριζοσπαστικοποίησης και στην παροχή υποστήριξης σε όσους εγκαταλείπουν τη χώρα, ειδικότερα στις γυναίκες και τα κορίτσια, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα επισφαλή κατάσταση.


(ΜΒ/ΕΧΡ)