Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-11-2021 14:36

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στο 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια και Υγεία στα Κατασκευαστικά Έργα

“Vision Zero: Evolution or Revolution? The future is now! → Mission Possible!”

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να θέσω υπό την αιγίδα μου και να  χαιρετίσω το 7ο Διεθνές Συνέδριο για την Ασφάλεια και Υγεία στις Κατασκευές. Το Συνέδριο αυτό όπως γνωρίζετε, διοργανώνεται από τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, με συνδιοργανωτές το Γερμανικό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόληψης Ατυχημάτων στον Κατασκευαστικό Τομέα (BG BAU) και το Τμήμα Κατασκευών του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης (ISSA Construction).

Με την ευκαιρία που μου δίνεται σήμερα θέλω για άλλη μια φορά να συγχαρώ τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου για το έργο που επιτελεί στον τομέα της προώθησης της πρόληψης των κινδύνων στην εργασία και στη δημιουργία και καλλιέργεια νοοτροπίας ασφάλειας γενικότερα καθώς και για τη διοργάνωση του σημερινού Συνεδρίου. Δράσεις, όπως το σημερινό Συνέδριο, οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση και στην ανταλλαγή απόψεων πάνω στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, οπωσδήποτε συμβάλλουν στις προσπάθειες του Υπουργείου για προώθηση των θεμάτων αυτών.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θέτει και θα συνεχίσει να θέτει ψηλά στις προτεραιότητές του τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Η νέα στρατηγική προσέγγισης της πρόληψης “Vision Zero”, που αποτελεί θέμα παγκόσμιας εκστρατείας του Διεθνούς Οργανισμού Κοινωνικής Ασφάλισης ISSA, είναι και στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ήδη προσχωρήσει ως επίσημος εταίρος στην εκστρατεία αυτή.

Επιπρόσθετα, η προσέγγιση της πρόληψης “Vision Zero” υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του νέου Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Πλαισίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2021-2027, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουνίου 2021 και πλέον αποτελεί και στρατηγική επιδίωξη του συνόλου των Κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφαρμογή της πρόληψης αποτελεί τη θεμελιώδη πρόνοια της νομοθεσίας για τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Επιπρόσθετα, το θέμα του Συνεδρίου «Vision Zero: Evolution or Revolution? The future is now! → Mission Possible!» είναι συνυφασμένο με τις μοναδικές προκλήσεις από την παγκόσμια πανδημία, και τον μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα και γενικά όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας στην νέα ψηφιακή εποχή.

Η εισαγωγή της ψηφιοποίησης στη Κατασκευαστική Βιομηχανία και γενικά στις επιχειρήσεις είναι ένας σημαντικός σταθμός για την ασφάλεια και την υγεία, αφού θα προσφέρει εκσυγχρονισμό και πιο έξυπνες λύσεις για ασφαλέστερες συνθήκες εργασίας, εξοικονόμηση πόρων, καλύτερη ποιότητα και λιγότερες επιπτώσεις στην υγεία, με απώτερο σκοπό τα μηδενικά ατυχήματα.

Τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες έχουν πάντα διάφορες αιτίες. Αυτές οι αιτίες μπορεί να σχετίζονται με τα συστήματα και τις μεθόδους εργασίας, το περιβάλλον εργασίας, τον χώρο και τον εξοπλισμό εργασίας, την εκπαίδευση, την παροχή πληροφόρησης, την καθοδήγηση και την επιτήρηση των εργαζομένων. Με τη δημιουργία νοοτροπίας πρόληψης, αυτές οι αιτίες μπορούν να εξαλειφθούν.

Ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, χωρίς κινδύνους για την υγεία είναι καθήκον όλων μας. Αποτελεί γενική παραδοχή ότι οι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες είναι συνυφασμένες με την αύξηση της παραγωγικότητας, γεγονός το οποίο καθιστά την επιχείρηση υγιή και πιο ανταγωνιστική.

Η ανάγκη για εντατικοποίηση των προσπαθειών μας με σκοπό τη διατήρηση ψηλών επιπέδων ασφάλειας και υγείας καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική στον τομέα των κατασκευών, αφού ο τομέας αυτός αποτελεί διαχρονικά τομέα υψηλού κινδύνου. Παρά το γεγονός ότι κατά την τελευταία δωδεκαετία 2004 – 2016 ο Δείκτης Συχνότητας (ΔΣ) των ατυχημάτων στις κατασκευές είχε μειωθεί πέραν του 50%, τη διετία 2017 και 2018 παρουσίασε ανησυχητική αυξητική τάση. Κατά το έτος 2019 ο ΔΣ παρουσίασε και πάλι μικρή μειωτική τάση σε σύγκριση με το έτος 2018. Η περαιτέρω μείωση που σημειώθηκε κατά το έτος 2020 προφανώς δεν μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματά λόγω της μείωσης των περισσότερων οικονομικών δραστηριοτήτων και της ιδιαιτερότητας που επικρατούσε ένεκα της πανδημίας. Πρέπει λοιπόν να συνεχίσουμε και να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες με τη συνεργασία όλων για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας και υγείας στα εργοτάξια.

Η προστασία της ζωής, της υγείας και της αρτιμέλειας κάθε εργαζόμενου αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να διασφαλιστεί.

Η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής πρόληψης “Vision Zero” και επίτευξη του οράματος μηδέν ατυχήματα αποτελεί ένα φιλόδοξο εγχείρημα που απαιτεί την πλήρη δέσμευση πολλών προσώπων. Αυτό το όραμα μπορεί να γίνει κατορθωτό με την εφαρμογή από τις επιχειρήσεις των επτά χρυσών κανόνων του “Vision Zero”. Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στον πρώτο χρυσό κανόνα «Ανάληψη Ηγετικής Δέσμευσης – επίδειξη δέσμευσης (Take Leadership – demonstrate commitment)» και να καλέσω τους εργοδότες και τα διευθυντικά στελέχη των οργανισμών και επιχειρήσεων όπως εφαρμόσουν συστηματικά τον κανόνα αυτό. Επιπρόσθετα, η χρήση των Προληπτικών Ηγετικών Δεικτών «Proactive Leading Indicators» που αναπτύχθηκαν πρόσφατα από τον οργανισμό ISSA διευκολύνει τις επιχειρήσεις να μετρήσουν και να αξιολογήσουν την ποιότητα, και την απόδοση τους σε σχέση με την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

Παράλληλα βέβαια σημαντικό ρόλο έχουν και καθορίζουν τελικά την επιτυχία ή την αποτυχία, της εισαγωγής και εφαρμογής προληπτικών και προστατευτικών μέτρων, το επιστημονικό προσωπικό, τα στελέχη των επιχειρήσεων και οργανισμών καθώς και όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι.

Κυρίες και κύριοι,

Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, ειδικά των επιστημόνων μηχανικών που στελεχώνουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων και οργανισμών στον κατασκευαστικό τομέα και άλλους τομείς, αποτελεί βασικό πυλώνα της πρόληψης. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις της τεχνολογίας, νέες πρακτικές και καινοτόμα συστήματα, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και ιδεών στον τομέα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Το ψηλό επίπεδο των ομιλητών από τον Ευρωπαϊκό και Διεθνή χώρο καθώς και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων υποδηλώνουν ότι το Συνέδριο θα βοηθήσει σημαντικά τους επαγγελματίες του τομέα με θετικό αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζόμενους.

Είμαι βέβαιη ότι ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο τη διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και το Υπουργείο μου θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής τέτοιων διοργανώσεων.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα μελετηθούν και θα αξιοποιηθούν για καλύτερα αποτελέσματα στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

_____________________________________________

Σημ:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέας Ζαχαριάδης

(ΝΓ/ΣΧ)