Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-12-2021 12:57

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στη Συνέντευξη Τύπου για την έναρξη του Έργου «Πλημμυρίς» - Συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έναρξης του έργου «Πλημμυρίς». Ένα έργο που αφορά σε ένα σημαντικό τομέα, αυτόν της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ανθρωπότητας, αλλά και το μέλλον του ίδιου του πλανήτη μας.   

Το έργο «Πλημμυρίς» καταπιάνεται με τη διαχείριση και αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από πλημμύρες και άλλες μεγάλες καταστροφές λόγω ακριβώς των κλιματικών αλλαγών, η συχνότητα των οποίων, δυστυχώς, φαίνεται να αυξάνεται στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια.

Αυτό το έργο, συγχρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Ελλάδας – Κύπρου 2014-2020, ενισχύοντας τη διαχρονική και θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Προστασίας Κύπρου - Ελλάδας.

Η υλοποίηση του θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη συνέχιση της μεταξύ μας συνεργασίας, θέτοντας επικαιροποιημένους στόχους και προοπτικές, για την καλύτερη ανταπόκριση στην αντιμετώπιση των διαφόρων μελλοντικών προκλήσεων στον τομέα της πολιτικής προστασίας.

Κυρίες και κύριοι,

Πιστό στο όραμα και την αποστολή του, το Υπουργείο Εσωτερικών στοχεύει ώστε οι πόλεις και οι κοινότητές μας να καταστούν πιο βιώσιμες και πιο φιλικές, μέσω μιας διαδικασίας ισόρροπης ανάπτυξης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας τον φυσικό μας πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά, ενισχύοντας την οικονομία, την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική συνοχή.

Κομβικό ρόλο στην όλη προσπάθεια, καλείται να διαδραματίσει η Πολιτική Άμυνα, την οποία θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ για την αποτελεσματικότητα και την άμεση ανταπόκριση της, εκεί και όπου χρειάστηκε να επέμβει.

Είναι για αυτόν τον λόγο που το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζει τις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Άμυνας, ώστε να καταστεί ακόμη πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των κινδύνων που προέρχονται από την κλιματική αλλαγή, και όχι μόνο.

Η κατάρτιση χαρτών επικινδυνότητας πλημμυρών, οι εκστρατείες διαφώτισης του πληθυσμού, αλλά και η τροχοδρόμηση διαδικασίας αγοράς συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης των πολιτών, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2023, και το οποίο θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα. Παράλληλα προχωρούμε στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιακών οχημάτων της Δύναμης και της εξασφάλισης δύο κινητών κέντρων ελέγχου και συντονισμού επιχειρήσεων, στη βάση Απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Πολιτική Άμυνα της Κύπρου, αγαπητοί, αποδεικνύει συνεχώς την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί όπου και όποτε χρειαστεί τόσο σε Κύπρο (πρόσφατα παραδείγματα οι πυρκαγιές του καλοκαιριού στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, αλλά και Πάφου τον περασμένο Σεπτέμβριο), όπως επίσης και στο εξωτερικό (και θυμίζω την πυρκαγιά σε Ισραήλ -Μάιο 2019, στην Εύβοια- Ελλάδα-Αύγουστο 2021, αλλά και την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού).

Αυτή η ετοιμότητα χρεώνεται στο πολύ καλό έργο που επιτελείται στην Υπηρεσία με  συνεχή δουλειά και εκπαίδευση στο σύνολο του οικοδομήματος της Πολιτικής Άμυνας. Τόσο στους εθελοντές όσο και στο μόνιμο προσωπικό. Ο  επαγγελματισμός της Δύναμης την έχει καταξιώσει στα μάτια των πολιτών, σε εθνικό επίπεδο. Σε περιφερειακό δε επίπεδο απέδειξε περίτρανα την ικανότητά της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την ευρύτερη περιοχή.   

Είναι γι΄ αυτόν τον λόγο που επιθυμούμε, και δίνουμε έμφαση, στην προώθηση της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης RescEU, που αφορά σε θέματα πολιτικής προστασίας και κατάσβεσης πυρκαγιών. Να σημειώσω ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση μου που είχα με τον Γάλλο ομόλογό μου, και χθες με Αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, επαναφέραμε την πρότασή μας για δημιουργία βάσης /σταθμού διαφόρων τύπων πυροσβεστικών αεροσκαφών στην Κύπρο, που στόχο θα έχει τη γρηγορότερη ανταπόκριση τόσο για την Κύπρο όσο και για τις γειτονικές μας σε χώρες όταν αυτές αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα πυρκαγιών ή θεομηνιών.  

Αγαπητοί,

Είναι προφανές ότι στόχο μας, δεν αποτελεί μόνο η «διαχείριση» ή η «εκ των υστέρων» αντιμετώπιση φαινομένων που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Στόχος μας είναι η «πρόληψη» και η δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα συμβάλουν στην επιτυχή εκ των προτέρων αντιμετώπιση κινδύνων,  προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινωνία με μεγαλύτερη αντίσταση και ανθεκτικότητα στο πέρασμα του χρόνου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το έργο «Πλημμυρίς», το οποίο αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας αντιμετώπισης κινδύνων, αποσκοπώντας στην προστασία του περιβαλλοντικού πόρου, ο οποίος «απειλείται» από υφιστάμενους ή/και μελλοντικούς κινδύνους.

Θέλω καταληκτικά  να ευχαριστήσω και να συγχαρώ θερμά όλους τους φορείς που συνέβαλαν στο σχεδιασμό και στην έναρξη της υλοποίησης αυτού του έργου- Πολιτική Άμυνα, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική Υπηρεσία- και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στην προσπάθειά σας, με την ευχή τα  αποτελέσματα της να ικανοποιήσουν τον κοινό μας στόχο.

 

(ΕΦυς)

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα