Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-02-2022 15:38

Δελτίο Τύπου Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού συνήλθε σήμερα, Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2022, και συζήτησε τα ακόλουθα θέματα:

1. Η ανάγκη δημιουργίας και λειτουργίας του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο και οι επιπτώσεις στον τομέα της έρευνας.

          (Αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

          (14.9.2021)

          (Αρ. Φακ. 23.04.038.514-2021)

Στο πλαίσιο της συζήτησης του πιο πάνω θέματος, η Επιτροπή ενημερώθηκε για την πορεία προώθησης της δημιουργίας και λειτουργίας του εν λόγω Τεχνολογικού Πάρκου. Ακολούθως, εξέτασε τους λόγους για τους οποίους δεν τελεσφόρησε ο αρχικός σχεδιασμός του έργου και, αφού άκουσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να μελετήσουν πιθανές λύσεις για την ορθότερη αξιοποίηση της εν λόγω επένδυσης. Τέλος, αποφασίστηκε η επανεξέταση του θέματος εν ευθέτω χρόνω. 

2. Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα του 2022 Νόμος του 2022.

          (Αρ. Φακ. 23.01.063.017-2022)

Η Επιτροπή μελέτησε το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η κατά νόμο έγκριση του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα για το έτος 2022, ο οποίος προβλέπει δαπάνες ύψους €566.700 και έσοδα ύψους €542.849, και αποφάσισε την προώθησή του προς ψήφιση στην ολομέλεια του σώματος.

3. Ο περί της Παροχής και Χρήσης Υπηρεσιών Πληρωμών και Πρόσβασης στα Συστήματα Πληρωμών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021.

(Πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

(Αρ. Φακ. 23.02.062.197-2021)

4.  Ο περί Βεβαιώσεως και Εισπράξεως Φόρων (Τροποποιητικός) (Αρ. 6) Νόμος του 2021.

(Πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού)

(Αρ. Φακ. 23.02.062.196-2021)

Η Επιτροπή ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση επί του αναθεωρημένου κειμένου της υπ’ αριθμόν 3 πρότασης νόμου, σκοπός της οποίας είναι η παροχή εξουσιών στην Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με τον έλεγχο και την εποπτεία της συμμόρφωσης των δικαιούχων για την τήρηση της απαγόρευσης επιβολής επιβαρύνσεων για τη χρήση συγκεκριμένου μέσου πληρωμών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω πρόταση νόμου συζητείται μαζί με την υπ’ αριθμόν 4 πρόταση νόμου, σκοπός της οποίας είναι να αυξηθεί το μέγιστο ποσό διοικητικού προστίμου που δύναται να επιβληθεί από τον Έφορο Φορολογίας, σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης των προνοιών του διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορά στην υποχρέωση των δικαιούχων πληρωμής να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα για την ολοκλήρωση πράξεων πληρωμής, από δύο χιλιάδες ευρώ (€2.000) στις τέσσερις χιλιάδες ευρώ (€4.000).

Όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες εξέφρασαν τη συμφωνία τους ως προς τους σκοπούς και τις επιδιώξεις των υπό συζήτηση προτάσεων νόμου και, ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε όπως προχωρήσει στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης στην επόμενη συνεδρία της.

5. Ο περί Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδίων και Ξεναγών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Αρ. Φακ. 23.01.063.015-2022)

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, η άρση των εμποδίων που αφορούν στην παροχή τουριστικών υπηρεσιών, η απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης των Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδίων και των ξεναγών, καθώς και η μείωση του διοικητικού φόρτου των εν λόγω γραφείων. Μεταξύ άλλων, την Επιτροπή απασχόλησαν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν τη χρονική περίοδο ισχύος της άδειας λειτουργίας Γραφείων Τουρισμού και Ταξιδίων και των Ξεναγών, την παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών εξ αποστάσεως, τους λόγους ανάκλησης άδειας λειτουργίας και τα προσόντα διευθυντή των εν λόγω γραφείων.  Συναφώς, η Επιτροπή ζήτησε από το Υφυπουργείο Τουρισμού όπως καταθέσει αναθεωρημένο κείμενο, το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής.

(ΕΚ/ΣΧ)