Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-02-2022 13:04

Ανακοίνωση του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας για την Παγκόσμια Μέρα Ελληνικής Γλώσσας

Η σημερινή μέρα, που έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, είναι παράλληλα και ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Καμία άλλη γλώσσα δεν αναγνωρίζεται όσο αυτή για τη συμβολή της στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου πολιτισμού. Ο ρόλος της υπήρξε θεμελιώδης ανά τους αιώνες. 

Από την αρχαιότητα κατέστη φορέας μορφοποίησης και διάδοσης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στο διάβα δε των αιώνων, η ελληνική γλώσσα είχε καθοριστική συμβολή στην αποθησαύριση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, επιβιώνοντας ως τις μέρες μας, με τη νεότερή της εκδοχή, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.

Είναι η γλώσσα στην οποία μας άφησαν το έργο τους σπουδαίοι φιλόσοφοι, ποιητές και συγγραφείς, όπως ο Όμηρος, ο Θουκυδίδης και άλλοι. Είναι η γλώσσα της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, των Ευαγγελιστών και των άλλων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Είναι, ακόμα, η γλώσσα με τη μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών, των Βυζαντινών χρονογραφημάτων, του Σολωμού, του Καβάφη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Βασίλη Μιχαηλίδη. Η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Για μας ειδικά τους Έλληνες της Κύπρου, η ελληνική γλώσσα είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο γνώρισμά μας, αυτή που δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξή μας και μας οπλίζει με σθένος και αποφασιστικότητα στον αγώνα μας για διασφάλιση της επιβίωσης του Ελληνισμού στην εσχατιά αυτή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η διατήρηση της ελληνικής γλώσσας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον του Ελληνισμού. Είναι επιτακτική ανάγκη οι Έλληνες και οι Ομογενείς να τιμούν και να στηρίζουν την ελληνική γλώσσα και παιδεία, ιδιαίτερα εκεί όπου επιζούν παροικίες και ιστορικές εστίες της ομογενειακής διασποράς, οι οποίες διατηρούν το πρώτιστο αυτό στοιχείο της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που με ειδικά προγράμματα εκμάθησης και διάδοσης προωθούμε την ελληνική γλώσσα στους απανταχού αποδήμους μας, συνεργαζόμενοι με πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα, όπως βέβαια και με τις οργανώσεις των όπου γης αποδήμων μας.

Δέκτες ιδιαίτερα των προγραμμάτων μας είναι οι νεότεροι των αποδήμων μας, τους οποίους οφείλουμε να κρατήσουμε κοντά στις ρίζες μας και να μεταλαμπαδεύσουμε σε αυτούς τις αρχές και αξίες της ιστορίας, του πολιτισμού και των παραδόσεών μας. Πέραν της οργάνωσης διαδικτυακών προγραμμάτων και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που προσφέρουν πανεπιστήμια με τα οποία συνεργαζόμαστε, προσφέρουμε επίσης στους νέους αποδήμους μας προγράμματα εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης στην Κύπρο.

Οι απόδημοί μας αποδεικνύουν έμπρακτα την αγάπη τους για την ελληνική γλώσσα διοργανώνοντας πληθώρα δράσεων και εκδηλώσεων για να την τιμήσουν.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στις 19 Φεβρουαρίου στο Λονδίνο, όπου θα συνδιοργανωθεί εκδήλωση στο πλαίσιο διμερούς συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδος. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές ελληνοκυπριακών σχολείων στην παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας και οργανωμένων συνόλων των αποδήμων μας.

Με την ελληνική γλώσσα και τη διάδοσή της κρατούμε ανόθευτο τον εθνικό μας πολιτισμό και από κοινού με τους αποδήμους μας πορευόμαστε στο μέλλον με πίστη στις αρχές και αξίες που μας διακρίνουν.


(ΡΜ/ΜΒ/ΣΧ)