Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-02-2022 12:57

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου σε συζήτηση εμπειρογνωμόνων στη Σύνοδο της Επιτροπής για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη του UNODC

Ο βουλευτής κ. Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου (ΚΣΜ), συμμετείχε χθες μέσω διαδικτύου, ως εκπρόσωπος της Συνέλευσης, σε συζήτηση εμπειρογνωμόνων, με θέμα «Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που επηρεάζουν το περιβάλλον».

Η συζήτηση έλαβε χώρα στα πλαίσια τριήμερης Συνόδου της Επιτροπής για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη, του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC), που διοργανώθηκε στη Βιέννη, μεταξύ 14 και 16 Φεβρουαρίου 2022.

Στη Σύνοδο συμμετείχαν εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι κυβερνήσεων και οργανισμών με τομείς δράσης το περιβάλλον, την οικολογία και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα. Στα πλαίσια της συζήτησης, αντιλλάγησαν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά στην συνεργασία μεταξύ κρατών για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που επηρεάζουν το περιβάλλον, περιλαμβανομένης της υπερεκμετάλλευσης φυσικών πόρων, της απόρριψης επιβλαβών λυμάτων στη θάλασσα και της διαφθοράς.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στο έργο και τις δράσεις της ΚΣΜ προς ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα αυτό, καθώς και στη συμβολή της Συνέλευσης στην ανάδειξη του θέματος, μέσω της υιοθέτησης Ψηφισμάτων και Διακηρύξεων όπου καταγγέλλονται οι κακές πρακτικές και καλούνται τα κοινοβούλια να εργαστούν για την προσχώρηση των κρατών μελών της ΚΣΜ στις διακρατικές Συμβάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποτροπή του οργανωμένου εγκλήματος και να διασφαλίσουν την εφαρμογή τους. Ο κ. Θεοπέμπτου σημείωσε επίσης ότι η ΚΣΜ έχει αναπτύξει συνεργασίες με διεθνή σώματα και δεξαμενές σκέψης από τον ακαδημαϊκό χώρο και δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην επικαιροποίηση της Σύμβασης του Παλέρμο κατά του διακρατικού οργανωμένου εγκλήματος, ώστε αυτή να περιλαμβάνει ένα νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων.