Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-02-2022 13:24

Παρουσία Αρχής Λιμένων ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου κλήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2022 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού της Αρχής από την Επιτροπή. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού και ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής κ. Άνθιμος Χριστοδουλίδης παρουσίασαν τον υποβληθέν προϋπολογισμό στην Επιτροπή και απάντησαν σε ερωτήσεις των έντιμων Βουλευτών.

Σύμφωνα με την Αρχή Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), ο Προϋπολογισμός της Αρχής, έχει ετοιμαστεί υπό τις δυσμενείς συνθήκες της πανδημίας κορονοϊού, αλλά και υπό το φως του γεγονότος πως τα μελλοντικά έσοδα της ΑΛΚ συρρικνώνονται λόγω της επικείμενης εμπορικοποίησης του λιμανιού Λάρνακας. Ανεξαρτήτως, όμως, του πιο πάνω, έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξευρεθούν τέτοιες εξοικονομήσεις και να επιτευχθεί αύξηση εσόδων από την βελτιστοποίηση στη διαχείριση των πόρων της ΑΛΚ, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί αρνητικά το αναπτυξιακό πλάνο της ΑΛΚ. Η μείωση λόγω των πιο πάνω, αντισταθμίζεται από τα αυξημένα έσοδα που αναμένει η ΑΛΚ στα πλαίσια συμμετοχής της σε έργα συγχρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Ταμεία (όπως το Ταμεία Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το Ταμείο Διασυνοριακής Συνεργασίας). Πιο συγκεκριμένα, η ΑΛΚ συμμετέχει στα προγράμματα των πιο πάνω ταμείων και προϋπολογίζει την ανάκτηση κόστους ύψους €2,1 εκ. εντός του 2022, ενώ το συνολικό όφελος που θα προκύψει για την ΑΛΚ εντός της τριετίας 2022 - 2024 αναμένεται να ανέλθει σε €3,7 εκ.

Τονίζεται ότι ο Προϋπολογισμός της ΑΛΚ για το 2022 είναι ελαφρώς πλεονασματικός, με προϋπολογιζόμενα έσοδα €30.460.125 και προϋπολογιζόμενες δαπάνες €30.413.190.

(ΝΓ/ΣΧ)