Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-02-2022 13:21

Δημοσιογραφική διάσκεψη για την Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών

Το Υπουργείο Υγείας διοργάνωσε σήμερα Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα: “Εθνική Στρατηγική Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών”, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Υπουργείου Οικονομικών.

Η δημοσιογραφική διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της έγκρισης της Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και Λοιπών Αιμοσφαιρινοπαθειών από το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία τους στις 2 Φεβρουαρίου 2022, η οποία θα έχει χαρακτήρα συμβουλευτικού σώματος προς τον Υπουργό Υγείας και μεταξύ άλλων θα διαβουλεύεται μαζί του για τον καθορισμό των δράσεων υλοποίησης της.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, χαρακτήρισε ως σημείο αναφοράς την Εθνική Στρατηγική για τη Θαλασσαιμία και τις άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες στην Κύπρο. Χαρακτήρισε την Εθνική Στρατηγική ως ένα βασικό εργαλείο για το Υπουργείο Υγείας για παροχή ενός σαφώς καλύτερου πλαισίου λειτουργίας των Αιμοσφαιρινοπαθειών, με βασικό γνώμονα το όφελος των πολιτών. Ο κ. Χατζηπαντέλα επανέλαβε την προσωπική του στήριξη καθώς και τη δέσμευση του Υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει την Στρατηγική, που στόχο έχει να επικαιροποιήσει το πρόγραμμα Θαλασσαιμίας καθώς και να διασφαλίσει την ποιότητας ζωής των ασθενών, μέσω της ολιστικής προσέγγισης των αναγκών τους.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Θαλασσαιμίας, κ, Πάνο Εγγλέζο, ο οποίος δήλωσε πως η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση και εφαρμογή μιας μακροχρόνιας, ολιστικής στρατηγικής για τη διαχείριση της Θαλασσαιμίας σε εμπεριστατωμένη και ενιαία βάση, συνιστά μια ακόμη σπουδαία κατάκτηση στον μακρύ δρόμο των τελευταίων πενήντα χρόνων ως χώρα σε ό,τι αφορά στην επιτυχή αντιμετώπιση της ασθένειας. Πρόσθεσε πως η Κύπρος κρατά τα σκήπτρα στον παγκόσμιο αγώνα για την πρόληψη, έλεγχο και διαχείριση της Θαλασσαιμίας, μεταλαμπαδεύοντας το παράδειγμα και τις καλές της πρακτικές, μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και άλλων καναλιών και δικτύωσης τόσο των επαγγελματιών υγείας όσο και των ασθενών.

Κύριο μέλημα και ύψιστη ευθύνη όλων όσοι συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή, τόνισε, είναι η πολύ στενή παρακολούθηση της υλοποίησης καθεμίας από τις προβλεπόμενες δράσεις της Στρατηγικής, βάσει οδικού χάρτη με σαφή χρονοδιαγράμματα, και με την ίδια αξιοπιστία και δέσμευση που καταδείχτηκε κατά τη συγγραφή της.

Εν συνεχεία, ο κ. Μίλτος Μιλτιάδους, Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου, σε δικό του χαιρετισμό ανέφερε πως η έγκριση της “Εθνικής Στρατηγικής Θαλασσαιμίας και άλλων Αιμοσφαιρινοπαθειών” από το Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη εξέλιξη των τελευταίων ετών, σε σχέση με την αντιμετώπιση της Θαλασσαιμίας.

Με την εφαρμογή της Στρατηγικής σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση κατευθυντήριων γραμμών, πρωτοκόλλων και διαδικασιών, την πρόσβαση σε φάρμακα και ποιοτικά αναλώσιμα, την επικείμενη έναρξη των εργασιών για το Νέο Κέντρο Θαλασσαιμίας στην Λευκωσία από τον ΟΚΥπΥ αλλά και την υιοθέτηση ενός πλήρους πλαισίου κοινωνικής μέριμνας, όπως περιλαμβάνονται στην ΕΣΘ, μαζί με δεκάδες άλλες δράσεις και σχεδιασμούς, αναμένεται ένα σαφώς καλύτερο μέλλον για την οικογένεια των ατόμων με Θαλασσαιμία στην Κύπρο, πρόσθεσε ο κ. Μιλτιάδους.

Κλείνοντας, η Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου, παρουσίασε την ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής.

(ΑΦ)