Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-02-2022 19:18

Παρέμβαση βουλευτή κ. Χρίστου Σενέκη σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος στις εργασίες της 21ης Χειμερινής Συνάντησης της Κ.Σ.ΟΑΣΕ

Στο πλαίσιο των εργασιών της 21ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), ο βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης, συμμετείχε διαδικτυακά σε συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, με θέμα «Η προώθηση κοινής προσέγγισης του ΟΑΣΕ στην προαγωγή της οικονομικής και περιβαλλοντικής ασφάλειας».

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Σενέκης υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του ΟΑΣΕ, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο Κύπριος βουλευτής εξέφρασε την συμπαράσταση του και την αλληλεγγύη του προς τον Ουκρανικό λαό για τις δύσκολες ώρες που περνά, τονίζοντας την ανάγκη σεβασμού τηςκυριαρχίας, ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.  

Η Κύπρος, ως μία χώρα η οποία για 47 χρόνια βιώνει τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής μέρους του εδάφους της και προσφυγοποίησης μέρους του πληθυσμού, ανέφερε ο κ. Σενέκης, τάσσεται υπέρ του άμεσου τερματισμού της στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία και της επιστροφής στον δημοκρατικό διάλογο.

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιμάκωσης της Ουκρανικής κρίσης, ειδικότερα στον ενεργειακό τομέα, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι προκαλούν έντονη ανησυχία, σε μια περίοδο που η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με την κατακόρυφη άνοδο στις τιμές ενέργειας καθώς και με πληθωριστικές πιέσεις, σε συνδυασμό με την αστάθεια που επικρατεί στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές και τις αναταράξεις στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.

Η οικονομική και περιβαλλοντική ασφάλεια, επισήμανε ο κ. Σενέκης, αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της θεμελιώδους έννοιας αρχής της καθολικής ασφάλειας του ΟΑΣΕ και, ως εκ τούτου, ο Οργανισμός έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για δημιουργία συνθηκών σταθερότητας και οικονομικής ανάκαμψης.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Κύπρο, ο κ. Σενέκης ανέφερε ότι συνεχίζεται η υλοποίηση των ενεργειακών της σχεδιασμών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάντοτε σε πλήρη συμμόρφωση με το Δίκαιο της Θάλασσας, με στόχο η ενέργεια να μετατραπεί σε καταλύτη για την περιφερειακή ειρήνη και τη συνεργασία και η Ανατολική Μεσόγειος να καταστεί μια εναλλακτική ενεργειακή επιλογή για την Ευρώπη. Δυστυχώς η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Σενέκης επιμένοντας στην «διπλωματία των κανονιοφόρων», συνεχίζει τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, οξύνοντας περαιτέρω την ένταση σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή.

Ο κ. Σενέκης σημείωσε, τέλος, ότι η περιβαλλοντική πρωτοβουλία, που ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία για συντονισμό των δράσεων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, έχει ως στόχο να υποστηρίξει δράσεις και ενέργειες για την αντιμετώπιση των καταστροφικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση της καθαρής ενέργειας.

(EK)