Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2022 10:56

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε συνεδρίες Επιτροπών στις εργασίες της 21ης Χειμερινής Συνέλευσης της ΚΣ ΟΑΣΕ

Ολοκληρώθηκαν χθες, 25 Φεβρουαρίου, στη Βιέννη οι εργασίες της 21ης Χειμερινής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ).

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, σε παρέμβασή του σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος, ανέδειξε τη σημασία της «ενεργειακής δημοκρατίας», υπογραμμίζοντας ότι η μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας πρέπει να γίνει με συμμετοχικό και δημοκρατικό τρόπο και να περιλαμβάνει τη διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, ώστε να εγγυάται την τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της δημοκρατικότητας.

Εξάλλου, σε παρέμβασή του σε συζήτηση στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Ζητήματα, με θέμα τη δημοσιογραφία ως προϋπόθεση για τη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι η ανεξάρτητη, αμερόληπτη και υπεύθυνη δημοσιογραφία και η διασφάλιση πλουραλιστικού περιβάλλοντος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αποτελούν βασικούς πυλώνες της δημοκρατίας, καθώς ενισχύουν τη διαφάνεια και τη λογοδοσία.

Αναφερόμενος σε δολοφονίες δημοσιογράφων, ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι τέτοια απαράδεκτα φαινόμενα καταδεικνύουν τις σοβαρές απειλές, στις οποίες εκτίθενται οι δημοσιογράφοι απλώς και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Επισημαίνοντας ότι νομοθεσίες σε ορισμένα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ, οι οποίες προνοούν ειδική προστασία των πολιτικών προσώπων, είναι πεπαλαιωμένες, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι ιδιαίτερα τα πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να αποδέχονται εντονότερο δημόσιο έλεγχο για το έργο τους και ευρύτερα όρια του τι συνιστά αποδεκτή κριτική.

Ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε ανησυχία για το φαινόμενο της αυξανόμενης καταχρηστικής προσφυγής στη δικαιοσύνη, μέσω της κατάθεσης στρατηγικών αγωγών κατά δημοσιογράφων ή Μέσων Ενημέρωσης. Επισήμανε ότι αυτά τα νομικά μέτρα, τα οποία σκοπούν στην αποθάρρυνση και στον εκφοβισμό των δημοσιογράφων, έχουν άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στη δημοκρατική συμμετοχή.

Ως βουλευτές και μέλη της ΚΣ ΟΑΣΕ,  πρέπει να επιδιώξουμε, ως θέμα προτεραιότητας, τη διαμόρφωση συνθηκών που να εγγυώνται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, κατέληξε ο κ. Χατζηγιάννη.

(ΣΧ)