Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-02-2022 13:57

Παρεμβάσεις Κύπριων βουλευτών στις εργασίες της 20ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ με θέμα συζήτησης την κρίση στην Ουκρανία

Ολοκληρώθηκαν χθες, 25 Φεβρουαρίου, στο Παρίσι οι εργασίες της 20ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσώπησαν οι βουλευτές κ. Γιώργος Κάρουλλας (επικεφαλής), κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου.

Λόγω των τρεχουσών εξελίξεων, η τροποποιημένη ημερήσια διάταξη της Διάσκεψης περιλάμβανε ως μοναδικό θέμα συζήτησης την κρίση στην Ουκρανία και την αντιμετώπισή της από την ΕΕ.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κάρουλλας προειδοποίησε ότι η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή  ασφάλεια και σταθερότητα. Ο κ. Κάρουλλας σημείωσε εξάλλου το ομόφωνο ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος τάσσεται, ως θέμα αρχής, υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών. Τόνισε, επίσης, ότι και η ΕΕ πρέπει με συνέπεια να καταδικάζει κάθε παραβίαση διεθνούς δικαίου και να επιδεικνύει σε κάθε περίπτωση την ίδια αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση τέτοιων παραβιάσεων, μακριά από τη λογική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Η Κύπρος, επεσήμανε ο κ. Κάρουλλας, βιώνει εδώ και 47 χρόνια όσα βιώνει σήμερα ο Ουκρανικός λαός, συνεπεία της Τουρκικής εισβολής και κατοχής και της άνευ προηγουμένου διαδικασίας τουρκοποίησης της Κύπρου. Στηλίτευσε, επίσης, την υποκρισία της Τουρκίας η οποία καταδικάζει τη Ρωσία για τα ίδια πράγματα που η ίδια πράττει στην Κύπρο. Ο κ. Κάρουλλας σημείωσε την ανάγκη στήριξης της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης, ώστε να καταστεί ικανή να διαχειρίζεται αυτόνομα και με επάρκεια κάθε κρίση στη γειτονία της.

Σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση για την αντιμετώπισης της Ουκρανικής κρίσης από την ΕΕ, η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ πρέπει να απαντήσουν με αποφασιστικότητα, τόσο στον Πρόεδρο της Ρωσίας, όσο και σε όποιον άλλο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η ΕΕ,  υπογράμμισε η κα Ατταλίδου, πρέπει να δώσει μια ηχηρή απάντηση με αυστηρά μέτρα και να επιδείξει μηδενική ανοχή στην επιθετικότητά τους, έτσι ώστε να υποχρεωθούν σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Κάλεσε δε την ΕΕ να επιδείξει την αναγκαία βούληση και να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα που θα της διασφαλίσουν στρατηγική αυτονομία.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο βουλευτής κ. Γιώργος Κουκουμάς καταδίκασε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας ως μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κρατικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, η οποία, όπως ανάφερε, επαναφέρει τον τρόμο του πολέμου στην Ευρώπη χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την αξιοπιστία της στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και επέκρινε το γεγονός ότι η Ευρώπη, παρόλο που καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεν επιδεικνύει την ίδια στάση ενάντια στις παραβιάσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, συνεχίζοντας το εμπόριο όπλων με την Τουρκία και πλήττοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αξιοπιστία της. Ο τελικός μας στόχος, πρέπει να είναι η επιστροφή στο διάλογο, στην αποστρατιωτικοποίηση και στην ειρηνική επίλυση του ζητήματος η οποία να βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής.

Εξάλλου, ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης υπογράμμισε ότι οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία καθιστούν επιτακτική την ανάγκη όπως η ΕΕ αξιολογήσει την παρουσία της στη διεθνή σκηνή. Η παρούσα κρίση, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, είτε θα αποτελέσει ευκαιρία για οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας, είτε θα αποτελέσει το κύκνειο άσμα της. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να αποφευχθεί η λογική της επιβολής του ισχυρού και να επικρατήσει ο διάλογος και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς η διπλωματία είναι η μόνη οδός για αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η Διάσκεψη υιοθέτησε Δήλωση στήριξης του λαού της Ουκρανίας και καταδίκης της Ρωσικής εισβολής στη χώρα.

(ΣΧ)