Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-03-2022 14:53

Δελτίο Τύπου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συνήλθε σήμερα, Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022, και συζήτησε τα πιο κάτω θέματα:

1.  Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος τους 2021.

(Αρ. Φακ. 23.01.062.099-2021)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου με την προσθήκη νέου άρθρου, 99Γ, το οποίο  εισάγει σε αυτόν μερικώς αναδιατυπωμένα τα αδικήματα του άρθρου 149 (6) του περί  Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου του 2004.

Τα συγκεκριμένα αδικήματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τη θέσπιση νέου περί Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών Νόμου που προωθείται από το ΓΕΡΗΕΤ σε αντικατάσταση του ισχύοντος, αφορούν στην αποστολή μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων, μέσω δημόσιου δικτύου επικοινωνιών, προσβλητικού, άσεμνου, αισχρού ή/και απειλητικού χαρακτήρα ή/και με ψευδές περιεχόμενο, με σκοπό την πρόκληση ενόχλησης, παρενόχλησης ή και άσκοπης ανησυχίας σε άλλο πρόσωπο, χωρίς όμως να περιορίζεται το γενικό δικαίωμα ελευθερίας έκφρασης.

Η Επιτροπή μελέτησε το αναθεωρημένο κείμενο του νομοσχεδίου και αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του σε επόμενη συνεδρία της.

2.  Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018.

(Αρ. Φακ. 23.01.059.171-2018)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω νομοσχεδίου, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου και ειδικότερα του άρθρου 62 αυτού, το οποίο αφορά στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης των δημόσιων υπαλλήλων, ώστε:

α.  να διευκρινιστεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν παρεμποδίζονται από του να εκφράζονται ελεύθερα για θέματα γενικού ενδιαφέροντος ακόμα και για θέματα που αφορούν τη δημόσια υπηρεσία∙ και

β.  ο περιορισμός της ελευθερίας της έκφρασης με την εξασφάλιση προηγούμενης άδειας της αρμόδιας αρχής να αφορά μόνο στην κοινοποίηση ή στη δημοσιοποίηση οποιασδήποτε γραπτής ή προφορικής πληροφορίας που σχετίζεται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Η Επιτροπή μελέτησε το κείμενο του νομοσχεδίου και αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του σε επόμενη συνεδρία της.

3.  Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2021.

 (Αρ. Φακ. 23.01.062.223-2021)      

Η Επιτροπή συζήτησε επί της αρχής το πιο πάνω νομοσχέδιο, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου, ώστε να προβλέπεται διευκρινιστικά ότι μεταξύ των πειθαρχικών παραπτωμάτων που ενέχουν έλλειψη τιμιότητας ή ηθικής αισχρότητας είναι και η σεξουαλική παρενόχληση και η παρενόχληση λόγω φύλου, και αποφάσισε να συνεχίσει τη συζήτηση επί των προνοιών του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

4.  Οι περί Διαμεσολάβησης σε Οικογενειακές Διαφορές Κανονισμοί του 2020.

(Αρ. Φακ. 23.03.057.049-2020)

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση των πιο πάνω κανονισμών, σκοπός των οποίων είναι η ρύθμιση του τέλους εγγραφής στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών, της αμοιβής διαμεσολαβητή για τη διεξαγωγή διαμεσολάβησης και της ειδικής εκπαίδευσης που απαιτείται για εγγραφή στο Μητρώο Διαμεσολαβητών Οικογενειακών Διαφορών.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών της Επιτροπής επί του αναθεωρημένου κειμένου των κανονισμών, αποφασίστηκε όπως ζητηθούν οι θέσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επί συγκεκριμένων θεμάτων που αφορούν στην εκπαίδευση των διαμεσολαβητών.

5. Ο περί Δικηγόρων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022.

(Πρόταση νόμου των κ. Νίκου Τορναρίτη, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού, και Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος)

(Αρ. Φακ. 23.01.062.017-2022)

Η Επιτροπή, αφού τοποθετήθηκε σχετικά με τις πρόνοιες της πιο πάνω πρότασης νόμου, αποφάσισε την παραπομπή του στην ολομέλεια.

6.  Ο περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες (Τροποποιητικός) (Αρ. 4) Νόμος του 2021.

 (Αρ. Φακ. 23.01.062.228-2021)

Η Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει το πιο πάνω νομοσχέδιο, σχετικά με το οποίο δεν υποβλήθηκαν τροπολογίες, στην ολομέλεια.

------------------------------

Γραμματεία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

email: parliamentary-commitees@parliament.cy

(EK/ΕΧΡ)