Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-03-2022 12:55

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη δημοσιογραφική διάσκεψη για την ανακοίνωση της δημιουργίας του Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασιλισσών Μελισσών στην Οδού

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στη δημοσιογραφική διάσκεψη που οργανώνουν οι Ροταριανοί Όμιλοι Κύπρου και η Τράπεζα Κύπρου για την ανακοίνωση δημιουργίας του Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασιλισσών Μελισσών, με το όνομα «Μέλισσα Ζωή».

Είναι γνωστή η σημασία που έχει η μελισσοκομία τόσο στην παραγωγή υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντων όσο και στην παροχή βασικού ή και συμπληρωματικού εισοδήματος σε μεγάλο αριθμό οικογενειών στην Κύπρο. Ακόμη πιο μεγάλη όμως είναι η σημασία των μελισσών για το φυσικό περιβάλλον, χάρη στη συμβολή της στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το 84% των φυτικών ειδών και το 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη εξαρτώνται από την επικονίαση από τις μέλισσες.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο αυτό της μέλισσας, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος υλοποιεί διάφορες δράσεις προς στήριξη της μελισσοκομίας, μέσω κοινοτικών και εθνικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Με βασικό εργαλείο το συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μελισσοκομικό Πρόγραμμα, στηρίζονται δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων κυψέλης. Μάλιστα το ύψος ενίσχυσης έχει αυξηθεί το 2021, από τις €200,000 στις €340,000 ετησίως.

Ενίσχυση προς τους μελισσοκόμους δίνεται επιπρόσθετα μέσω του αγροπεριβαλλοντικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την αρμονική συνύπαρξη με τους μελισσοφάγους και για διατήρηση και αύξηση του αριθμού των μελισσιών τους, ενός πρωτοποριακού μέτρου που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο. Επίσης, στους μελισσοκόμους που ασκούν νομαδική μελισσοκομία παρέχεται στήριξη μέσω του εθνικού σχεδίου για το πετρέλαιο κίνησης.

Πρόσθετα, μέσω του Στρατηγικού Σχεδίου 2023-2027 προωθείται η ενίσχυση των γεωργών για φύτευση μελισσοκομικών φυτών, περιμετρικά ή πάνω σε αναχώματα ή αναβαθμίδες του τεμαχίου τους, με στόχο την αύξηση των πληθυσμών των επικονιαστών.

Τα πιο πάνω μέτρα, όπως καταδεικνύουν και οι αριθμοί, επέφεραν θετικά αποτελέσματα για την μελισσοκομία του τόπου μας, αφού ο συνολικός αριθμός των κυψελών, από τις 43.000 περίπου που ήταν την περίοδο 2016-2017 ξεπέρασε τις 58.000 το 2021, σημειώνοντας σε μια πενταετία αύξηση 35%, με ταυτόχρονη αύξηση της ετήσιας παραγωγής εγχώριου μελιού από 246 σε 660 τόνους.

Όπως κάθε γεωργικός κλάδος, έτσι και η μελισσοκομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Και σε αντίξοες συνθήκες η Πολιτεία πρέπει να είναι σε θέση να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά λαμβάνοντας αυτά τα μέτρα που θα επιτρέψουν στους αγρότες μας να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Υπουργείο Γεωργίας έχει καταθέσει Πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στην αυριανή Συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με βάση την οποία οι μελισσοκόμοι μας θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση ύψους 380 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που επέφεραν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα που μας πέρασε και να συνεχίσουν το έργο τους.

Φίλες και φίλοι,

Ήμασταν όλοι μάρτυρες της καταστροφικής πυρκαγιάς το περασμένο καλοκαίρι, όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν υποδομές και προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στη γεωργία και το περιβάλλον της περιοχής. Είμαστε πεπεισμένοι όμως, ότι με συλλογική προσπάθεια μπορούμε, όχι μόνο να επαναφέρουμε, αλλά και να ενισχύσουμε τόσο τη γεωργική δραστηριότητα όσο και το φυσικό τοπίο στην περιοχή. Η αποκατάσταση όμως της γεωργικής δραστηριότητας και του φυσικού τοπίου είναι αλληλένδετη με την αποκατάσταση των μελισσιών, το 75% των οποίων έχει καταστραφεί από την πυρκαγιά.

Το Υπουργείο μας έχει στηρίξει τον αγροτικό κόσμο της περιοχής με μια σειρά από μέτρα που αφορούσαν την αποκατάσταση των αγροτικών υποδομών και την στήριξη των επηρεαζόμενων αγροτών, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων.

Τις προσπάθειες της Κυβέρνησης στήριξε ποικιλότροπα και ο ιδιωτικός τομέας με πολλές εθελοντικές πρωτοβουλίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα στήριξης είναι και η δημιουργία του Κέντρου Τεχνητής Αναπαραγωγής Βασιλισσών Μελισσών που στοχεύει στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την Τράπεζα Κύπρου και τους Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου για την πρωτοβουλία τους αυτή.

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η πολιτική στήριξης της μελισσοκομίας από την Κυβέρνηση θα συνεχιστεί αμείωτη μέσα στην επόμενη περίοδο, διότι ακριβώς αντιλαμβανόμαστε πλήρως τα πολυδιάστατα οφέλη της πολιτικής αυτής.

(ΝΓ/ΙΚ)