Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-07-2018 09:53

Εξέταση 8ης Περιοδικής Έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών, στην Γενεύη

Εξετάστηκε την Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018 η 8η Περιοδική Έκθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως προς την εφαρμογή της Σύμβασης για την Εξάλειψη Κάθε Μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών, στο πλαίσιο της 70ης Συνόδου της ομώνυμης Επιτροπής, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Γραφείο του ΟΗΕ, στην Γενεύη.

Παρουσιάζοντας την Έκθεση, η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λήδα Κουρσουμπά αναφέρθηκε στα συναφή Εθνικά Σχέδια Δράσεων, τις Στρατηγικές και νομοθεσίες που έχουν καταρτισθεί και υιοθετηθεί, με στόχο την περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε διάφορες δράσεις. Ειδική αναφορά έγινε στο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων  2014-2017, το οποίο σχεδιάστηκε ώστε να προωθηθεί η υλοποίηση των Συστάσεων της Επιτροπής σε σχέση με την Έκθεση της Κύπρου του 2013. Η κα Κουρσουμπά ενημέρωσε την Επιτροπή για τις πιο σημαντικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Κύπρο στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την παρουσίαση της προηγούμενης Έκθεσης σε συναφείς τομείς, όπως είναι η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, η οικονομική ενδυνάμωση και η καταπολέμηση της εμπορίας των γυναικών, η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό βίο και στην αγορά εργασίας, η καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και προκαταλήψεων κ.ά. Η κα Κουρσουμπά και τα υπόλοιπά μέλη της αντιπροσωπείας κλήθηκαν στη συνέχεια να απαντήσουν σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από την Επιτροπή, εξηγώντας μεταξύ άλλων ότι, συνεπεία της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, οι Αρχές της Δημοκρατίας εμποδίζονται από το να ασκήσουν αποτελεσματικό έλεγχο και να διασφαλίσουν τα σχετικά δικαιώματα στις κατεχόμενες περιοχές. 

Τα μέλη της Επιτροπής εξήραν την πρόοδο που έχει επιτελεστεί στην Κύπρο προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης των διακρίσεων κατά των γυναικών. Ιδιαίτερα θετικά σχόλια έγιναν για το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2014-2017 και για την εκπόνηση της έρευνας για τις οικονομικές συνέπειες του διαζυγίου σε άνδρες και γυναίκες. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις και επισημάνθηκαν τομείς όπου θα μπορούσαν να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα και να αναληφθούν περαιτέρω δράσεις με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης της Κύπρου με τις πρόνοιες της Σύμβασης.

Στις καταληκτικές της παρατηρήσεις, η Επίτροπος Νομοθεσίας ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για τον ειλικρινή διάλογο, προσθέτοντας ότι αυτός δίνει τροφή στις αρμόδιες Αρχές της Δημοκρατίας για δημιουργικό προβληματισμό ως προς τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο και τον αντίκτυπό τους σε σχέση με τη διασφάλιση και προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στις δικές της τελικές επισημάνσεις, η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Dalia Leinarte, από την Λιθουανία, συνεχάρη την Κύπρο για τις προσπάθειες που γίνονται για εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών, και εξέφρασε την πεποίθηση πως η γόνιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων έδωσε την ευκαιρία στα μέλη της Επιτροπής να κατανοήσουν καλύτερα την κατάσταση των γυναικών στην Κύπρο.  Συνεχάρη την κυπριακή αντιπροσωπεία για το υψηλό επίπεδο παρουσίασης της Έκθεσης και για τις ειλικρινείς και εποικοδομητικές απαντήσεις. Ενεθάρρυνε δε, την κυπριακή αντιπροσωπεία να αξιολογήσει και να ανταποκριθεί θετικά στις ανησυχίες που εκφράστηκαν προς όφελος των γυναικών και των κοριτσιών στην Κύπρο.

Στην κυπριακή αντιπροσωπεία συμμετείχαν, πέραν της Επιτρόπου Νομοθεσίας κας Λ. Κουρσουμπά, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενεύη Πρέσβης κ. Γ. Χ. Κασουλίδης, ο Αναπλ. Μόνιμος Αντιπρόσωπος κ. Δ. Σαμουήλ, η κα Ν. Ανδρέου (Υπ. Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης), ο κ. Κ. Βέης (Αρχηγείο Αστυνομίας), η κα Ν. Ανδρέου (Υπ. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων), η κα Δ. Κυπριανού (Υπ. Παιδείας και Πολιτισμού), η κα Π. Βοσκαρίδου (Υπουργείο Εσωτερικών) και η κα Μ. Αβάνη (Μόνιμη Αντιπροσωπεία Κύπρου στη Γενεύη).

(ΜΛ/ΣΧ)