Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2022 20:02

Χαιρετισμός της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Μέσα από τα Μάτια των Παιδιών»

Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, 

Αξιότιμε κύριε δήμαρχε Λάρνακας, 

Αξιότιμη κυρία εκπρόσωπε του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, 

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Επαρχιακού Γραφείου ΠΟΕΔ Λάρνακας, 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης, 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λάρνακας, 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε και μέλη της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης Λάρνακας, 

Αξιότιμε κύριε προεδρεύοντα και αξιότιμη κυρία λειτουργέ του Ιδρύματος Πολιτιστικής Δημιουργίας Λάρνακας, 

Αξιότιμε κύριε πρώην πρόεδρε της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λάρνακας και παλαιά μέλη της γραμματείας της Ομοσπονδίας, 

Αξιότιμες κυρίες κριτές του διαγωνισμού ζωγραφικής της Ομοσπονδίας, 

Αγαπητά μέλη της Γραμματείας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λάρνακας, 

Αγαπητή κυρία λειτουργέ του Μουσείου Πιερίδη, 

Αγαπητοί και αγαπητές εκπαιδευτικοί, 

Αγαπητοί γονείς και αγαπητά μου παιδιά, 

Κυρίες και κύριοι, 

Μέσα από τα μάτια των παιδιών ο κόσμος είναι διαφορετικός: θαυμαστός και όμορφος, όπως θα έπρεπε να είναι, γεμάτος εκπλήξεις και ανεξάντλητες δυνατότητες. Ακόμα και τα πιο πεζά πράγματα μοιάζουν πρωτόγνωρα, εξάπτουν την περιέργεια και ανακινούν έντονα συναισθήματα, που για εμάς τους μεγαλύτερους έχουν καλυφθεί από τη σκόνη της καθημερινότητας.  Μέσα από το καθαρό παιδικό βλέμμα μπορούμε να βιώσουμε θαύματα και κυρίως τo θαύμα της αγάπης.

Είναι με μεγάλο ενθουσιασμό λοιπόν που αποδέχθηκα την πρόσκληση να τελέσω τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής με θέμα «Μέσα από τα μάτια των παιδιών», όπου θα θαυμάσουμε έργα μικρών καλλιτεχνών που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά των δημοτικών σχολείων πόλης και επαρχίας Λάρνακας, που διοργανώνει για έξι συναπτά έτη η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λάρνακας.

Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά την ομοσπονδία για τη διοργάνωση, όπως και όλους όσοι εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και ιδιαίτερα τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, αφιερώνοντας χρόνο και καταβάλλοντας προσπάθεια για τη φιλοτέχνηση των έργων τους, αποκτώντας στην πορεία πολύτιμες εμπειρίες, αλλά και προσφέροντας στους συνομήλικους και συνομήλικές τους, αφού τα έσοδα από την έκθεση θα δαπανηθούν για τις παιδικές κατασκηνώσεις της ομοσπονδίας Λάρνακας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα ήθελα να απευθύνω επίσης στο Μουσείο Πιερίδη, που  φιλοξενεί την έκθεση εδώ, στον ιστορικό αυτό χώρο πολιτισμού, όπου διαφυλάσσει μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράλληλα αγκαλιάζει το μέλλον του τόπου μας, αναδεικνύοντας έργα της σύγχρονης κυπριακής παιδικής τέχνης.

Ο διαγωνισμός ζωγραφικής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λάρνακας έχει αναδειχθεί σε θεσμό, που ενεργοποιεί και δραστηριοποιεί τους μαθητές, ώστε να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους και να αναδείξουν το εικαστικό τους ταλέντο, πάντοτε με την πολύτιμη καθοδήγηση των δασκάλων τους.

Επιπρόσθετα, εκτός από τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες, τα παιδιά καλλιεργούν και κοινωνικές δεξιότητες: ευαισθητοποιούνται και εκπαιδεύονται ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες μέσα από την έρευνα θεμάτων κατάλληλων για την ηλικία τους, που προάγουν την αγάπη για τον τόπο, τη φύση και τον άνθρωπο.

Η τέχνη συμβάλλει στην υγιή και πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Αποτελεί μέσο έκφρασης που επιτρέπει στην ελεύθερη και ανόθευτη παιδική σκέψη να προχωρήσει πέρα από καθορισμένα πλαίσια. Τα όρια καταργούνται και τα παιδιά επιδίδονται σε ένα παιχνίδι πειραματισμού, μέσω του οποίου γνωρίζουν τον εαυτό τους αναπτύσσοντας ταυτόχρονα ενσυναίσθηση. Παράλληλα, η έκθεση έργων παιδικής τέχνης ενισχύει την πίστη των μικρών δημιουργών στις δυνάμεις τους και στη μοναδικότητά τους. Τα εφόδια που αποκτούν τα παιδιά μας από την καλλιτεχνική τους εκπαίδευση είναι ανεκτίμητα και μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε όλους τους τομείς της ζωής τους, για να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία συνεισφέροντας με το μέγιστο των ικανοτήτων τους. 

Τα παιδιά γνωρίζουν ενστικτωδώς την τέχνη. Ο Πάμπλο Πικάσο είπε: «Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης.  Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας». Γι’ αυτό κι εμείς πρέπει να ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να αγαπήσει την τέχνη και να αποκομίσει όσα έχει να προσφέρει: συγκίνηση, παρηγοριά, αισθητική απόλαυση, εκτίμηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, βαθύτερη κατανόηση της ιστορίας και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης. Για όλους αυτούς τους λόγους, δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν ορόσημα στην ανάπτυξη των παιδιών, πολύτιμες αναμνήσεις που θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή.

Η αξία όμως της παιδικής τέχνης δεν έγκειται αποκλειστικά στη διαδικασία, αλλά και στο ίδιο το καλλιτεχνικό δημιούργημα, είναι δηλαδή εξίσου πολύτιμη τόσο για τα παιδιά-καλλιτέχνες  όσο και για τον θεατή, με τον οποίο συνομιλεί. 

Μέσα από τις ζωγραφιές τους, που αποπνέουν αθωότητα, ζωντάνια και αυθεντικότητα, τα παιδιά εκφράζουν τις αξίες τους και τη δική τους οπτική για τον κόσμο, αλλά και το πώς αντιλαμβάνονται τη θέση τους μέσα σε αυτόν. Εμείς ως θεατές, με ανοιχτή την ψυχή μας, ας αφήσουμε τα έργα να μας μιλήσουν και να μας πουν αυτά που έχουμε ξεχάσει ή απωθήσει, ας αναμετρηθούμε με τις παιδικές μας αναμνήσεις, ας αφουγκραστούμε τα μηνύματα που μας στέλνουν. 

Ας δώσουμε προσοχή στο πώς μεταφράζεται μέσα από την αγνή έκφραση των παιδιών ο κόσμος μας, άλλοτε ταραγμένος άλλοτε όμορφος, πάντοτε όμως με μια αισιοδοξία και πίστη στο μέλλον, το οποίο τους ανήκει. Τα έργα τους, γεμάτα ελπίδα, αποτελούν υπόμνηση του χρέους μας να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για εκείνα, όπου θα ζουν ειρηνικά και θα δημιουργούν.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί και γονείς,

Σήμερα οι όμορφες ζωγραφιές των παιδιών σας, που κοσμούν τους τοίχους του μουσείου, σας γεμίζουν με ηθική ικανοποίηση και συγκίνηση. Παρακολουθώντας τη δημιουργική διαδικασία, ίσως εκπλαγήκατε ευχάριστα με την πρόοδο και την ικανότητά τους, ίσως ακόμα να αντιληφθήκατε πτυχές της ψυχοσύνθεσής τους που δεν είχατε ξανά την ευκαιρία να παρατηρήσετε. Σας συγχαίρω λοιπόν που τους παρείχατε τις ευκαιρίες και τους προσφέρατε ερεθίσματα, ώστε να αναπτύξουν το ταλέντο τους στην τέχνη της ζωγραφικής. Τα παιδιά σας μας κάνουν όλους περήφανους.

Αγαπημένα μου παιδιά,

Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τα θαυμάσια έργα σας, που με όρεξη και προσπάθεια φιλοτεχνήσατε. Με τα χρώματα και τον ενθουσιασμό σας γεμίσατε με ζωντάνια τον χώρο αυτό, αλλά και τις καρδιές μας. Σας εύχομαι η αγάπη για την τέχνη και η χαρά της δημιουργίας να σας συντροφεύει σε όλη τη ζωή σας. Να προοδεύετε, να μη φοβάστε να ονειρεύεστε, και προπάντων να διατηρήσετε μεγαλώνοντας την παιδική σας ματιά, για να πλάσετε ένα μέλλον πιο όμορφο, πιο ελπιδοφόρο.

Για μία ακόμη φορά συγχαίρω όλους τους συντελεστές της υπέροχης αυτής έκθεσης. Ας την απολαύσουμε λοιπόν και ας περιηγηθούμε στον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)