Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-05-2022 20:20

Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας

O Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης και τα Μέλη της Επιτροπής κ. Νίκος Τορναρίτης, κα Μαρίνα Νικολάου, κ. Γιώργος Κουκουμάς, κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Χρύσης Παντελίδης είχαν σήμερα συνάντηση με αντιπροσωπία της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Τσεχίας, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Ondřej Benešík και τα Μέλη της Επιτροπής κα Marie Pošarová και κ. Martin Exner. Την αντιπροσωπία συνόδευε ο Πρέσβης της Τσεχίας στην Κύπρο κ. Vladimir Němec. 

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε τις άριστες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Τσεχίας, στη βάση κοινών αρχών και τις υπάρχουσες προοπτικές για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, τόσο στο πλαίσιο της επερχόμενης Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όσο και στο διμερές επίπεδο, ειδικότερα μέσω του θεσμού των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια.

Χαρακτηρίζοντας δύσκολη την παρούσα συγκυρία, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες και προτεραιότητες της ΕΕ αναπόφευκτα επηρεάζονται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολλαπλές συνέπειές της. Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, βιώνοντας τη δική της οδυνηρή εμπειρία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, καταδίκασε απερίφραστα την παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και εφαρμόζει πλήρως το κοινό πλαίσιο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί κατά της Ρωσίας. Σημείωσε, συναφώς, το Ψήφισμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που υιοθέτησε ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε την αμέριστη αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. Υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης από την ΕΕ των κρατών μελών που φιλοξενούν Ουκρανούς πρόσφυγες, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής προς αντιμετώπιση των μεταναστευτικών πιέσεων. Μια τέτοια πολιτική, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να διασφαλίζει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, αλλά και να θέτει όρια, ώστε να αναχαιτιστεί η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου από αυταρχικά καθεστώτα, όπως είναι η Τουρκία, η οποία διοχετεύει παράνομους μετανάστες μέσω των κατεχομένων στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Ο κ. Benešík ανέφερε ότι η Τσεχία, έχοντας βιώσει δύο φορές στη σύγχρονη ιστορία της την κατοχή, κατανοεί πλήρως τι έχει υποστεί και τι υφίσταται μέχρι σήμερα η Κύπρος. Η Τσεχία, τόνισε κ. Benešík, στέκεται στο πλευρό της Κύπρου στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Benešík αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τσεχία, η οποία φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους, τονίζοντας ότι επιβάλλεται κοινή διαχείριση του ζητήματος αυτού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Benešíkσημείωσε ως προτεραιότητες της επερχόμενης Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, πέραν της διαχείρισης της ουκρανικής προσφυγικής κρίσης, τα ζητήματα της ενεργειακής και της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και την καταπολέμηση  της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων.

Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, υπογραμμίστηκαν τα αισθήματα φιλίας του Κυπριακού λαού προς τον λαό της Τσεχίας. Εκφράστηκε ειλικρινής εκτίμηση για τις θέσεις αρχών και τη στήριξη της Τσεχίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και στις προσπάθειες επίλυσής του. Στηλιτεύτηκε, παράλληλα, η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία στην περίπτωση της Ουκρανίας και από την Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά και όσον αφορά τη μη εφαρμογή από την Τουρκία των συλλογικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα Μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν, τέλος, ότι η Κύπρος συμμερίζεται τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας και προσβλέπει στην καλύτερη δυνατή συνεργασία στο πλαίσιο αυτό.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)