Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-05-2022 18:09

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την Ημέρα της Ευρώπης και την Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών και την Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας

Συνεδρία ολομέλειας 5ης Μαΐου 2022 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ήταν Μάιος του 1886, όταν τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο εξεγέρθηκαν για καλύτερες και αξιοπρεπέστερες συνθήκες εργασίας με σύνθημα «Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ψυχαγωγία».  Παρά την τραγική κατάληξη των εξεγέρσεων, η 1η Μαΐου αποτέλεσε παγκοσμίως την ημερομηνία σταθμό για την καθιέρωση του οκταώρου, την αύξηση των αμοιβών και τη θέσπιση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.  Στην Κύπρο το εργατικό κίνημα ήδη από τη δεκαετία του 1920, υπό τις αντίξοες συνθήκες της αποικιοκρατίας, άρχισε να δίνει τους δικούς του αγώνες για ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες, κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, θέτοντας τις βάσεις για πολλές από τις κοινωνικές κατακτήσεις τα οφέλη των οποίων απολαύουν σήμερα οι Κύπριοι και οι Κύπριες.

Τιμούμε την ημέρα αυτή και αποτίνουμε φόρο τιμής στους εργαζομένους, που αγωνίστηκαν και άνοιξαν τον δρόμο σε ένα δημοκρατικό και βιώσιμο εργατικό δίκαιο ενάντια στη στυγνή εκμετάλλευση του ανθρώπινου μόχθου.  Ως Βουλή των Αντιπροσώπων στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζομένους και τις εργαζόμενες, στους ανέργους, στους συνταξιούχους και σε όλα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.  Δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα ιδανικά της Εργατικής Πρωτομαγιάς και να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων για ένα καλύτερο μέλλον, αναγνωρίζοντας το καθήκον μας για τη θέσπιση νομοθεσιών προς αντιμετώπιση οποιασδήποτε απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

          Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και ως Ημέρα της Ευρώπης.  Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο ενεπλάκη η πλειονότητα των χωρών του κόσμου, τελείωσε οριστικά με τη συνθηκολόγηση άνευ όρων της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.  Υπήρξε ο τρομακτικότερος σε έκταση και φρικαλεότητες πόλεμος που όμοιο δε γνώρισε η ανθρωπότητα.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στα εκατομμύρια των θυμάτων, στρατιωτών, εθελοντών, πολιτών, αλλά και των Κυπρίων εθελοντών που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων και αντιστάθηκαν στη φασιστική κατοχή και ιδεολογία, που οδηγούσε στον εκφυλισμό του ανθρώπινου είδους.

Επ’ ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, κατά την οποία εορτάζεται η ειρήνη και η ενότητα σε όλη την Ευρώπη, είναι συλλογικό καθήκον μας, ως Ευρωπαίων πολιτών, να τονώσουμε τις ευρωπαϊκές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης αντιτασσόμενοι σε κάθε πολεμική ενέργεια που απειλεί την κυριαρχία και ανεξαρτησία κάθε κράτους.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, στρατευόμαστε στον κοινό αγώνα για ειρήνη και δικαιοσύνη και τασσόμαστε ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και σε κάθε μορφή φασισμού και τρομοκρατικής ενέργειας που διαταράσσει την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και την ειρήνη.

        Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

        Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας, με στόχο την αφύπνιση και ενθάρρυνση των επιστημόνων ανά το παγκόσμιο για την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα προβλήματα των ατόμων με θαλασσαιμία, αλλά και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

        Η θαλασσαιμία αποτελεί το πιο κοινό μονογονιδιακό νόσημα με πέραν των 300 εκατομμυρίων φορείς παγκοσμίως. Στην πατρίδα μας αποτελεί τη συχνότερη κληρονομική πάθηση ανάμεσα στον κυπριακό πληθυσμό και έχει τον μεγαλύτερο, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, αριθμό πολυμεταγγιζόμενων ατόμων με θαλασσαιμία παγκοσμίως.  Ως εκ τούτου έχει καθιερωθεί να αποκαλείται ως η «εθνική ασθένεια».

        Η επίδραση της ασθένειας στα κύτταρα είναι εκφυλιστική και απαιτεί μια αυστηρή και άκρως πολυθεματική θεραπευτική αγωγή με έναν τεράστιο αριθμό συνεχών ελέγχων και προληπτικών ή θεραπευτικών δράσεων, όπως η τακτική μετάγγιση αίματος και η παράλληλη θεραπεία αποσιδήρωσης.

        Η κυπριακή πολιτεία, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η ορθή αντιμετώπιση της θαλασσαιμίας, έχει αναπτύξει ένα πολυεπίπεδο δίκτυο υπηρεσιών, στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής που περιλαμβάνει εξειδικευμένα κέντρα θαλασσαιμίας στις τέσσερεις μεγάλες πόλεις και Εργαστήριο Πληθυσμιακού Ελέγχου με τη συνδρομή τμημάτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, καθώς και του Κέντρου Αίματος, δεδομένου ότι η θαλασσαιμία απαιτεί το 35% των ποσοτήτων αίματος που συλλέγεται στη χώρα μας.

        Με το φετινό μήνυμα «Ενημερώσου. Μοιράσου. Νοιάσου.» η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας διενεργεί για 18η συνεχή χρονιά παγκόσμια εκστρατεία και απευθύνει έκκληση για δράση προς όλους, υπογραμμίζοντας την αξία της συνεισφοράς του καθενός και της καθεμιάς στον αγώνα για περιορισμό της θαλασσαιμίας, αλλά και την καθοριστική σημασία που έχει η πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου. 

        Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, στηρίζουμε τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο σε κάθε εκδήλωση και προσπάθεια ευαισθητοποίησης των Κυπρίων πολιτών σε θέματα που αφορούν τη θαλασσαιμία και την αιμοδοσία στον τόπο μας και δεσμευόμαστε να λάβουμε τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα ενεργοποιήσουν τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς για καλύτερη, κατά το δυνατόν, υγειονομική και κοινωνική φροντίδα των ασθενών με θαλασσαιμία.  Ως μέρος αυτής της στήριξης, το κτίριο της Βουλής, όπως και άλλα κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, θα φωταγωγηθεί την Κυριακή, 8 Μαΐου 2022, με κόκκινο χρώμα, το οποίο συμβολίζει την προσφορά αίματος.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)