Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2022 11:00

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην τελετή βράβευσης του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου, χθες

Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσα σε οινοπαραγωγούς, οινόφιλους και άλλους εμπλεκόμενους στον αμπελοοινικό τομέα, στην τελετή βράβευσης του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Ενός θεσμού που από το 2006 διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στα οινικά δρώμενα του τόπου μας, ως το σημαντικότερο οινικό γεγονός του. Είναι γενικά παραδεκτό ότι οι σύγχρονοι οίνοι της Κύπρου βρίσκονται σε εξαιρετικό δρόμο ανόδου ποιότητας και μπορούν να σταθούν επάξια διεθνώς. Απόψε, λοιπόν, βραβεύεται και επιβραβεύεται ο «κυπριακός οίνος», ως επιστέγασμα του κόπου και της συνεργασίας των αμπελουργών, των οινοπαραγωγών, των εμπειρογνωμόνων και των τεχνοκρατών, που οδήγησε στη μεγάλη οινική πρόοδο που καταγράφει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια.

Στον φετινό διαγωνισμό, ο οποίος διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, βάσει εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων, συμμετείχαν 33 οινοποιεία του τόπου μας με 178 διαφορετικά δείγματα οίνου, καταχωρισμένα σε δύο κατηγορίες: αυτή των ξηρών και ημίξηρων οίνων και αυτή των γλυκών και ημίγλυκων οίνων. Στη βάση των προτύπων αυτών, έχει βραβευθεί το 30% των συμμετοχών από την κάθε κατηγορία. Ως εκ τούτου, 44 οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο και έξι οίνοι έχουν λάβει αργυρό μετάλλιο, από την κατηγορία των ξηρών και ημίξηρων οίνων. Από την κατηγορία των γλυκών και ημίγλυκων οίνων, όπου μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και ο οίνος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Κουμανδαρία», τρεις οίνοι έχουν λάβει μεγάλο χρυσό και άλλοι τρεις οίνοι έχουν λάβει χρυσό μετάλλιο. Επιπρόσθετα, έχουν αποδοθεί ειδικές διακρίσεις σε περιπτώσεις οίνων που έχουν παραχθεί αποκλειστικά από τις γηγενείς ποικιλίες της Κύπρου, όπως είναι το Μαραθεύτικο, το Γιαννούδι, το Ντόπιο Μαύρο, το Ξυνιστέρι, η Πρωμάρα, η Μωροκανέλα και η Κανέλα.

Πέραν, όμως, από τις βραβεύσεις και διακρίσεις, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μέσω της διαδικασίας του Διαγωνισμού, καλλιεργήθηκε ο ευγενής συναγωνισμός για την ποιοτική καταξίωση μεταξύ των οινοπαραγωγών και εμπεδώθηκε η σημασία που πρέπει να αποδίδεται από όλους στη σταθερή ποιότητα, τη διαφορετικότητα, την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα των οίνων της Κύπρου. Από εμπορικής πλευράς, μέσα από τις εκδηλώσεις που πλαισίωσαν το Διαγωνισμό, την προβολή και την επικοινωνία στα διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργήθηκε ένα θετικό ρεύμα υπέρ των κυπριακών οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, καθώς και των Ποικιλιακών Οίνων. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα των οίνων αυτών και κατοχυρώνεται η οινική ταυτότητα της Κύπρου στη συνείδηση του καταναλωτή.

Στα αξιοσημείωτα του φετινού Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου είναι η ανάδειξη της συνεχούς στήριξης του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου προς την Κύπρο, μέσω της εδώ παρουσίας του Καθηγητή Valeriu Cotea, ενός οινολόγου διεθνούς κύρους, ο οποίος και είχε καθήκοντα Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής και επέβλεψε τις διαδικασίες. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά, τόσο τον Δρ Cotea, όσο και τους υπόλοιπα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, για την πολύτιμη συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του Διαγωνισμού καθώς και για τη σημαντική συμμετοχή τους στην Τεχνική Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διαγωνισμού.

As I have just mentioned, I would like to once again express my appreciation to the Commissionaire of the OIV and President of the Jury of Tasters, Professor Cotea, as well as to the other members of the Jury, for their valuable contribution to the success of this Competition and for their participation at the Technical Conference.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά όλους τους συντελεστές του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον φίλο Δήμαρχο της Λεμεσού, κ. Νίκο Νικολαΐδη, ο οποίος διαχρονικά στηρίζει εμπράκτως το Διαγωνισμό, παραχωρώντας την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολωμονίδης» για την Τεχνική Ημερίδα του Διαγωνισμού και συμβάλλοντας στη δημοσιοποίηση της όμορφης αυτής οινικής εκδήλωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω, επίσης, στη Διεύθυνση και στο προσωπικό του Τμήματος Γεωργίας για την υποδειγματική οργάνωση του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου.

Εύχομαι να έχετε μια όμορφη βραδιά απολαμβάνοντας μερικούς από τους ποιοτικούς οίνους του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ.

(EK)