Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-05-2022 11:35

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου

Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου. Το φετινό Παγκύπριο Συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο πρωτόγνωρων εξελίξεων και πολλαπλών προκλήσεων. Η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορωνοϊού, έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στο κοινωνικό και οικονομικό φάσμα όλων των χωρών. Ιδιαίτερα έντονες είναι οι επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα. Στη χώρα μας, λόγω των πολλών ιδιαιτεροτήτων του πρωτογενούς μας τομέα, οι συνέπειες των συνεχόμενων κρίσεων ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Η παρουσία φορέων στήριξης του αγρότη, όπως είναι ο Παναγροτικός αλλά και το σύνολο του αγροτικού κινήματος, αποδεικνύεται εξαιρετικά  βοηθητική σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Εδώ και 33 χρόνια, από το 1989 που ιδρύθηκε ο Παναγροτικός βρίσκεται συνεχώς κοντά στον αγρότη, ταυτισμένος πλήρως με τις ανάγκες του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και αναμεμιγμένος ενεργά στα αγροτικά δρώμενα του τόπου. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού κόσμου, η κοινωνική και τεχνολογική άνοδος του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα και η προστασία του περιβάλλοντος, είναι ανάμεσα στους στόχους που εξ αρχής έχει θέσει και για την υλοποίηση των οποίων αγωνίζεται ο Παναγροτικός. Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν τους αγρότες και εκπροσωπείται δυναμικά σε συνεταιρισμούς και οργανώσεις που ασκούν σημαντική επιρροή στα κέντρα αυτά. Δικαίως, λοιπόν, ο αγροτικός μας κόσμος, αντιλαμβανόμενος την προς όφελος του πολύπλευρη δράση του Παναγροτικού Συνδέσμου Κύπρου, τον έχει καταστήσει τη μεγαλύτερη αγροτική οργάνωση στην πατρίδα μας, με το ανάλογο εκτόπισμα σε ολόκληρη την κοινωνία.

Η επίτευξη των στόχων του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος προϋποθέτει συνεργασία και σύμπλευση τόσο με τον Παναγροτικό, όσο και με τις άλλες αγροτικές οργανώσεις, μέσω ενός γόνιμου, ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου. Νιώθω ιδιαίτερα ικανοποιημένος και ευχαριστώ θερμά ολόκληρο το αγροτικό κίνημα και ιδιαίτερα τον Παναγροτικό, για τη γενικότερη στάση τους και την καθοριστική συνεισφορά τους στην υλοποίηση των πολιτικών της Κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με στόχους τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της πατρίδας μας, την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου στην κυπριακή ύπαιθρο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Θεωρώ πώς, όλοι μαζί, χωρίς αχρείαστες αντιπαραθέσεις, ατέρμονες συζητήσεις και παλινδρομήσεις, και παρά τα εμπόδια και τις προκλήσεις, καταφέραμε να κάνουμε σημαντικά βήματα στήριξης του Κύπριου αγρότη.

Στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου μας, την οποία έχουν «αγκαλιάσει» και στηρίζουν όλες ανεξαίρετα οι αγροτικές οργανώσεις, είναι η συνεχής πρόοδος και ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα, έχοντας ως προτεραιότητες τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Προς επίτευξη των στόχων αυτών, έχουμε θέσει σε εφαρμογή όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία. Από το 2014 που έχει αρχίσει η τρέχουσα περίοδος του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι και φέτος που τελειώνει η μεταβατική του περίοδος, θα έχουν παραχωρηθεί στοχευμένα στον αγροτικό μας κόσμο συνολικά πέραν των 850 εκατομμυρίων ευρώ, τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από εθνικά κονδύλια. Ειδικά για την μεταβατική περίοδο 2021-22, έχουν σχεδιαστεί προγράμματα και μέτρα στήριξης, ο προϋπολογισμός των οποίων πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή αιτήσεων για τα Μέτρα «4.1. Επενδύσεις που βελτιώνουν τις συνολικές επιδόσεις και τη βιωσιμότητα των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων», «5.2. Στήριξη επενδύσεων για αποκατάσταση γεωργικού δυναμικού» και «6.1. Ενίσχυση πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών» και καλούνται όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι αγρότες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να λάβουν τη σχετική στήριξη, σε αυτή τη δύσκολη, ομολογουμένως, περίοδο. Για την περαιτέρω στήριξη της γεωργικής δραστηριότητας και τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου, καθοριστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής μέχρι το 2027, στον σχεδιασμό της οποίας συμμετείχαμε ενεργά ως κράτος-μέλος της ΕΕ, εντάσσοντας σε αυτήν πρόνοιες ευνοϊκές για τη χώρα μας.

Παράλληλα, εναρμονιζόμενοι με τις κοινοτικές πολιτικές, επεκτείναμε τις δράσεις αναδιοργάνωσης και βελτίωσης της λειτουργίας του αγροτικού τομέα. Η μεταρρύθμιση του τομέα της διαχείρισης κινδύνων στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροδιατροφικών προϊόντων και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών προς όφελος των αγροτών μας, είναι μόνο μερικές από τις δράσεις αυτές. Δίνουμε, επίσης, ιδιαίτερη σημασία στην ανάδειξη της μοναδικότητας των κυπριακών προϊόντων. Η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης αποτελεί πολύ σημαντική συλλογική επιτυχία, ενώ σταθερή επιδίωξη μας είναι η καταχώριση και άλλων αγροτικών μας προϊόντων στους καταλόγους γεωγραφικών ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προς την ίδια κατεύθυνση, σε εθνικό επίπεδο, δημιουργήσαμε νομοσχέδιο για την καθιέρωση της απονομής Κυπριακού Σήματος σε ποιοτικά αγροτικά προϊόντα του τόπου μας.

Βέβαια, παρά τις κοινές προσπάθειες και τα επιτεύγματα που έχουμε όλοι μαζί καταφέρει, ο τομέας της γεωργίας στον τόπο μας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας διαδέχθηκε η πανδημία του κορωνοϊού, που δυσχεραίνει ακόμα την οικονομική ζωή του τόπου μας, επιφέροντας επιπτώσεις και στον γεωργικό τομέα. Η Κυβέρνηση, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες για αντιμετώπιση της πανδημίας και προσπαθεί να μειώσει τις οικονομικές της επιπτώσεις. Στον αγροτικό τομέα, έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα πέραν των 30 συνολικά μέτρων για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και έχουν χορηγηθεί πέραν των 25 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη όλων των αγροτικών κλάδων που έχουν πληγεί. Παράλληλα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, φέρει πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία. Καλούμαστε να διαχειριστούμε, τόσο την ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει, όσο και μία δυνητική κρίση στην επισιτιστική επάρκεια και την επάρκεια αλλά και το αυξημένο κόστος σε ζωοτροφές και αγροεφόδια. Η Κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, και σε συνεχή διαβούλευση με το αγροτικό κίνημα, αξιοποιεί όλες τις υπάρχουσες δυνατότητες, στοχεύοντας πρωτίστως στη μείωση των οικονομικών επιπτώσεων. Για τον μετριασμό αυτών, σύντομα θα καταβληθεί οικονομική ενίσχυση ύψους οκτώ περίπου εκατομμυρίων ευρώ στους κλάδους της αιγοπροβατοτροφίας, αγελαδοτροφίας και χοιροτροφίας. Στο σημείο αυτό, θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι η Κύπρος, ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που άμεσα και χωρίς χρονοτριβή, έδωσε στήριξη, μέσα από τον εθνικό της προϋπολογισμό, στον αγροτικό της τομέα, για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή. Μάλιστα, η χώρα μας ήταν πρωταγωνιστής στην προσπάθεια να πειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει πρόσθετα κονδύλια, από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, για στήριξη των αγροτών, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Πρόκειται για μια προσπάθεια που, με τη δική μας επιμονή και τις κατάλληλες διαβουλεύσεις και συμμαχίες, φαίνεται να ευοδώνεται. Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα μπορώ να δώσω μετά το επερχόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στη Ουκρανία, θα ήθελα να καταθέσω ενώπιον σας τη βεβαιότητα για την ορθότητα της απόφασης κατάργησης της ζημιογόνας Επιτροπής Σιτηρών. Η Κυβέρνηση, με την κατάργηση της Επιτροπής, είχε μεριμνήσει για τη δημιουργία νομοθεσίας για διατήρηση αποθεμάτων πρώτων υλών ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση, στοχεύοντας στον περιορισμό αρνητικών επιπτώσεων σε περιπτώσεις σοβαρής διαταραχής στον εφοδιασμό, εξαιτίας ελλείψεων, εξαιρετικών δυσκολιών, πολεμικών συρράξεων και άλλων έκτακτων καταστάσεων. Η κρίση στην Ουκρανία και η δυσχέρεια στην εξεύρεση, αγορά και μεταφορά ζωοτροφών και σιτηρών για ανθρώπινη χρήση που προκλήθηκε, επιβεβαίωσε την ορθότητα της απόφασης μας, αφού το κράτος, αξιοποιώντας την εν λόγω νομοθεσία, κατάφερε, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να αγοράσει και να φέρει στην Κύπρο πρώτες ύλες ζωοτροφών συνολικής αξίας 18 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να πράξει, ούτε είχε ποτέ πράξει η Επιτροπή Σιτηρών.

Πέραν όλων των πιο πάνω, θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΕ για ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών μελών που πλήγηκαν από την πανδημία. Στο πλαίσιο του εν λόγω Σχεδίου θα διατεθεί στην Κύπρο ποσό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου, για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, επωφελείς για την οικονομία του τόπου μας. Μάλιστα, με την αξιοποίηση και άλλων πόρων, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για το φιλόδοξο σχέδιο της Κυβέρνησης «Κύπρος το αύριο» μπορεί να ξεπεράσει τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, σημαντικό μέρος του οποίου μπορεί να διατεθεί στον πρωτογενή τομέα.

Κλείνω τον σημερινό μου χαιρετισμό με τη διαβεβαίωση ότι στο επίκεντρο της προσοχής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βρίσκονται τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του αγροτικού τομέα και του Κύπριου αγρότη. Ευχαριστώ θερμά τον Παναγροτικό για την πρόσκλησή του να παρευρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή πολύ σημαντική εκδήλωσή του και τον συγχαίρω για τη δράση του. Εύχομαι καλές επιτυχίες στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

(ΕΚ)