Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-05-2022 10:31

Χαιρετισμός του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, στο πάρκο Αγνοουμένων του Δήμου Λεμεσού

 Ρίγη συγκίνησης προκαλεί σε όλους μας η σημερινή ημέρα. Συγκίνησης και δέους για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής, το δράμα των οποίων, όπως και των συγγενών τους μαζί, συγκλονίζει και συνεπαίρνει τον καθένα μας.  Μια διαχρονική επιθυμία των συγγενών των αγνοουμένων της πόλης και της επαρχίας Λεμεσού και της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων με τη δική σας προσωπική στήριξη κ. Πρόεδρε, γίνεται σήμερα πραγματικότητα.

Εκφράζω τις θερμές μας ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου, προς την Κριτική Επιτροπή Αξιολόγησης των έργων που υποβλήθηκαν, καθώς και προς τους δημιουργούς του έργου, το γλύπτη κ. Γιώργο Τσάρα και τον αρχιτέκτονα κ. Σωτήρη Κωστόπουλο.

Ευγνώμονες είμαστε φυσικά και προς την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, για τη σταθερή και ειλικρινή συνεργασία μας ωςέκφραση, ακριβώς, του σεβασμού και της εκτίμησής μας, προς την κάθε μάνα και τον κάθε πατέρα αγνοουμένου, τη σύζυγο, τα αδέλφια και το κάθε τους παιδί.

Πίσω από την κάθε περίπτωση αγνοουμένου υπάρχει μια μεγάλη ιστορία απαράμιλλου θάρρους και υπέρτατης προσφοράς προς την ιδιαίτερή μας πατρίδα, η οποία τόσο πολύ δοκιμάστηκε το πικρό και προδομένο εκείνο καλοκαίρι του 1974.

Χίλιοι εξακόσιοι δέκα εννέα συμπατριώτες μας και Ελλαδίτες αδερφοί μας καταγράφηκαν στον αρχικό κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Μεγάλη η τιμή που τους πρέπει, όπως και προς όλους τους ήρωες των αγώνων μας για την προάσπιση της ελευθερίας μας.  Όλα τα ονόματα, τόσο των αγνοουμένων όσο και αυτών που έχουν ταυτοποιηθεί, αναγράφονται στο πίσω μέρος του Μνημείου. 

Ειδικά, όμως, το σεπτό αυτό Μνημείο, πέραν από τη μεγάλη εκτίμηση και τη βαθιά ευγνωμοσύνη μας προς τον καθένα τους, συμβολίζει το ιερό μας χρέος προς τους ιδίους και τις οικογένειές τους, να μην αποδειχθούμε κατώτεροι και επιλήσμονες της θυσίας τους. Ορίζει, όμως, ταυτόχρονα και την υπόσχεσή μας ότι θα αναλώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεων και των δυνατοτήτων μας, προκειμένου να δικαιωθεί ο αγώνας τους και να λάμψει όλη η αλήθεια για την κάθε περίπτωση αγνοουμένου μας ξεχωριστά.

Εδώ στο σεπτό και ιερό μνημείο, θα διδάσκονται οι νέοι μας ότι, ποτέ μια θυσία δε είναι μάταιη, όταν αυτή γίνεται στο βωμό της πατρίδας και των υψηλών ιδανικών που αυτή πρεσβεύει. Στο μέρος τούτο, θα αναγεννάται καθημερινά η εθνική μας μνήμη η οποία θα μεταλαμπαδεύει τις αρχές της στο διηνεκές. Για να δίνει κουράγιο στις νεότερες γενιές και πίστη ότι αυτός ο τόπος, μπορεί να ελευθερωθεί ξανά και οι άνθρωποί του να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας.

Δεν εφησυχάζουμε ούτε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά.  Όποια και αν είναι τα προβλήματα.  Οι προσπάθειες μας συνεχίζονται και εντατικοποιούνται, μέχρι τη διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας. Αυτό αποτελεί για όλους μας χρέος και εθνική επιταγή απέναντι στους ήρωές μας, απέναντι σε όλους εσάς, τους συγγενείς των αγνοουμένων μας.

Δόξα και τιμή σε όλους τους αγνοουμένους μας, δόξα και τιμή σε όλους τους ήρωές μας.

(ΡΜ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα