Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-07-2018 16:36

4η Σύνοδος Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική,Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Σεϋχελλών

Πραγματοποιήθηκε στις Σεϋχέλλες, μεταξύ 3-4 Ιουλίου 2018,  η 4η Διακυβερνητική Επιτροπή Κύπρου-Σεϋχελλών για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία. Εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες, με έδρα το Μουσκάτ, κ. Ανδρέας Παναγιώτου. Πέραν της συμμετοχής του στις εργασίες της Συνόδου, ο κ. Παναγιώτου είχε κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας του συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας κ. Danny Faure, καθώς και με άλλους αξιωματούχους της Κυβέρνησης.

Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας, ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στην ύπαρξη επτά διμερών Συμφωνιών ανάμεσα σε Κύπρο και Σεϋχέλλες. Εξέφρασε δε, την επιθυμία περαιτέρω ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως των αεροπορικών υπηρεσιών, της προώθησης του τουρισμού, των επενδύσεων και του εμπορίου, της γαλάζιας οικονομίας και του περιβάλλοντος, καθώς και στην πιθανότητα υπογραφής δύο συμφωνιών μεταξύ Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, και συνεργασίας στον τομέα Λιμένων.

O Πρόεδρος Faure εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων Κύπρου-Σεϋχελλών σε όλα τα επίπεδα. Ιδιαίτερα δε, τόνισε την επιθυμία των Σεϋχελλών να λάβουν βοήθεια, εμπειρογνωμοσύνη και υποτροφίες από την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στη σημασία των επαφών μεταξύ των λαών των δύο χωρών (People to People contacts), καθώς και στην πιθανή συνεργασία σε νέους τομείς, όπως τον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας (ICT). Παράλληλα, τόνισε ότι οι Σεϋχέλλες θεωρούν πολύ σημαντική τη σχέση με την Κύπρο, ενώ συμφωνήθηκε ότι οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν η μία την άλλη σε διεθνή θέματα και πολυμερείς Οργανισμούς, όπως εντός του ΟΗΕ, της Κοινοπολιτεία και σε υποψηφιότητες. Καταληκτικά, επανέλαβε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας του προς την Κύπρο και τον λαό της, εκφράζοντας ταυτόχρονα ελπίδα για σύντομη επίλυση του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, ευχαριστώντας παράλληλα για την προσφορά βοήθειας και στήριξης, τόσο εντός της ΕΕ όσο και διμερώς.

Όσον αφορά στις εργασίες της 4ης Συνόδου Διακυβερνητικής Επιτροπής για Οικονομική, Επιστημονική και Τεχνική Συνεργασία μεταξύ Κύπρου-Σεϋχελλών, της εν λόγω Επιτροπής προήδρευσαν εκ μέρους των Σεϋχελλών, η κα Lindy Ernesta, Γενική Διευθύντρια Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του Υπουργείου Εξωτερικών των Σεϋχελλών) και εκ μέρους της Κύπρου, η κα Γεωργία Σολομωνίδου-Χριστοφίδου, Διευθύντρια Προγραμματισμού, Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τη στενή φιλία και τα κοινά συμφέροντα και αξίες που αποτελούν τα θεμέλια της στενής σχέσης μεταξύ των Σεϋχελλών και της Κύπρου.

Σημειώνοντας ότι η 1η Ιουλίου 2018 αποτελεί ορόσημο εφόσον σηματοδοτεί την 42η επέτειο από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σεϋχελλών και Κύπρου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως συνεργαστούν για να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, η Διακυβερνητική Επιτροπή εξέτασε τις διμερείς πολιτικές, οικονομικές και άλλες σχέσεις, εκφράζοντας ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διάφορους τομείς συνεργασίας από την τελευταία Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής το 2014. Επίσης, συμφωνήθηκε να διερευνηθούν και άλλοι τομείς συνεργασίας κατά τα προσεχή έτη, περιλαμβανομένων των τομέων εμπορίου και επενδύσεων, γεωργίας, εκπαίδευσης, περιβάλλοντος και μπλε οικονομίας, νεολαίας και πολιτισμού, τουρισμού, υγείας, τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, αεροπορικών μεταφορών και λιμένων.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διοργάνωση της 4ης Συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Οικονομικής, Επιστημονικής και Τεχνικής Συνεργασίας, η οποία αποτελεί εξαιρετική πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία. Παράλληλα, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας, συμφώνησαν να διοργανώσουν σύντομα την 5η Σύνοδο της εν λόγω Διακυβερνητικής Επιτροπής στην Κύπρο, σε ημερομηνία που θα συμφωνηθεί από κοινού, μέσω της διπλωματικής οδού.

(/ΣΧ)