Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2022 20:17

Χαιρετισμός Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Αναστασίας Ανθούση στην τελετή εγκαινίων της ιδιόκτητης Δομής Κατοικίας του Συνδέσμου Γονέων Ενηλίκων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς»

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραστώ και να τελέσω τα εγκαίνια της νέας ιδιόκτητης Δομής Κατοικίας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και του Προγράμματος Βραχείας Φιλοξενίας του Συνδέσμου σας, την οποία και αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά. Ο Σύνδεσμος Γονέων Ενήλικων Ατόμων με Νοητική Αναπηρία «Απόστολος Λουκάς» διαχρονικά εργάζεται για τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία, και το Κράτος δεν θα μπορούσε παρά να ήταν αρωγός στις προσπάθειές του.

Για πέραν των 20 χρόνων, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων που βάζουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία και διασφαλίζουν την παροχή φροντίδας για τους ενοίκους του, ο Σύνδεσμος έχει πετύχει να καταξιωθεί στην κυπριακή κοινωνία για το πολύτιμο έργο του.

Η τέλεση σήμερα των εγκαινίων της ιδιόκτητης Δομής Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και του Προγράμματος Βραχείας Φιλοξενίας αποτελεί το επιστέγασμα των μεγάλων προσπαθειών του Συνδέσμου για βελτίωση των υπηρεσιών του προς τους εξυπηρετούμενούς του μέσω πληθώρας προγραμμάτων και δράσεων, αλλά και στενής συνεργασίας με τις κρατικές υπηρεσίες.

Αναμφίβολα, η έναρξη φιλοξενίας στον νέο χώρο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα συμβάλει στην καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία των προγραμμάτων του Συνδέσμου, αφού θα διευκολύνει το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φίλους του Συνδέσμου και θα δημιουργήσει ιδανικό περιβάλλον για την ευημερία των εξυπηρετούμενων.

Κυρίες και Κύριοι,

Η διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης, αποδοχής και ενσωμάτωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού αποτελούν προτεραιότητα για την Κυβέρνηση. Στοχεύοντας στην ολιστική και αποτελεσματική στήριξη των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους, υλοποιούμε προγράμματα και δράσεις που εξασφαλίζουν την ισότιμη πρόσβαση σε εξατομικευμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης στον μέγιστο δυνατό βαθμό των δυνατοτήτων των ευάλωτων ομάδων και την ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ενθαρρύνει και επενδύει έμπρακτα στη λειτουργία καινοτόμων προγραμμάτων που ενδυναμώνουν τα άτομα με αναπηρίες.

Προς τούτο, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων, παρέχει οικονομική, αλλά και τεχνική στήριξη. Για σκοπούς στήριξης του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας του Συνδέσμου, όπου λαμβάνουν διημερεύουσα  φροντίδα 46 ενήλικα Άτομα με Αναπηρία, το 2021, δόθηκε κρατική ενίσχυση μέσω του Σχεδίου Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, ύψους 100 χιλιάδων ευρώ για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του προγράμματος. Για τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας, το 2022, έχει εγκριθεί ποσό ύψους 100 χιλιάδων ευρώ, ενώ επιπρόσθετα για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της Κατοικίας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ο Σύνδεσμος θα λάβει συνολική χορηγία ύψους 179 χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον, με τη λειτουργία των εν λόγω προγραμμάτων, θα δοθεί πρόσθετη κρατική χορηγία, για κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων του.

Επιπλέον, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων δόθηκε το 2021 χορηγία ύψους 161 χιλιάδων ευρώ για τις ανάγκες της Κατοικίας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και επιπλέον στήριξη 38 χιλιάδων ευρώ για εργοδότηση προσωπικού. Για το 2022, έχει εγκριθεί από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες χορηγία που ξεπερνά τις 174 χιλιάδες ευρώ για στήριξη της Κατοικίας Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και 36,500 ευρώ για την εργοδότηση προσωπικού.

Αγαπητοί Φίλοι,

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ όλους εσάς για τη συνεχή και ανιδιοτελή προσφορά σας στο κοινωνικό σύνολο και να σας διαβεβαιώσω ότι το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και η Κυβέρνηση θα βρίσκεται πάντα σύμμαχος και αρωγός στις προσπάθειές σας για βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας.

(ΜΚυ)