Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-07-2022 20:42

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του πολυδύναμου κτηρίου – γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου Σπιταλίου

 

Προ της όποιας άλλης αναφοράς θα ήθελα να μεταβιβάσω τους χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως γνωστό νοσεί με κορωνοϊό και συναφώς, παρά της επιθυμίας του περί του αντιθέτου, δεν μπορεί να βρίσκεται σήμερα μαζί σας.

Ως εκ τούτου σας μεταφέρω αυτούσιο τον χαιρετισμό του.

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια ενός σημαίνοντος έργου, τόσο για την τοπική κοινωνία όσο και την ευρύτερη περιοχή Σπιταλίου.

Επιτρέψτε μου αρχικά να καλωσορίσω στην Κύπρο τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Στάθη Αναστασόπουλο, τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γιώργο Αθανασόπουλο και τον κοινοτάρχη Σπιταλίου Μεσσήνης κ. Ιωάννη Καλογερόπουλο.

Η τιμητική παρουσία τους στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Κοινοτικού Συμβουλίου και της αίθουσας πολλαπλής χρήσης της κοινότητας, επιβεβαιώνει με τον πιο απτό τρόπο τον σεβασμό και την εκτίμησή τους στους δεσμούς της αδελφοποίησης των δυο κοινοτήτων αλλά και τους ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς Ελλάδας και Κύπρου.

Φίλες και φίλοι,

Το κτήριο που εγκαινιάζουμε σήμερα, αποτελεί κόσμημα για το Σπιτάλι και αναγνωρίζεται ως ιδιαίτερης αξίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Η στέγαση της τοπικής αρχής σε ένα σύγχρονο και λειτουργικό χώρο θα ενισχύσει την απρόσκοπτη επιτέλεση της αποστολή της και θα επιτρέψει την αναβάθμιση στην παροχή των κοινοτικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή, η δημιουργία αίθουσας πολλαπλής χρήσης, προσφέροντας πληθώρα δυνατοτήτων αξιοποίησης των εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντος του χώρου, αποτελεί σημείο αναφοράς πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης, ως επίσης ενεργητικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας για το σύνολο των κατοίκων και ιδιαίτερα για τους νέους.

Το πλέον σημαντικό, αλλά και ο επιδιωκόμενος στόχος, είναι να συμβάλει στην αναζωογόνηση της κοινότητας.

Αξίζει να σημειώσω ότι προς την κατεύθυνση αυτή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες που έθεσε ενώπιον μας το Κοινοτικό Συμβούλιο, πέραν του παρόντος έργου ύψους 585 χιλιάδων ευρώ, έχουμε ικανοποιήσει επίσης σειρά άλλων αιτημάτων συνολικού ύψους πέραν των  2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα εν λόγω έργα, μεταξύ άλλων, αφορούν:

•     Τη δημιουργία εξατάξιου Δημοτικού Σχολείου Σπιταλίου – Παραμύθας, το οποίο είναι υπερσύγχρονου παιδαγωγικού σχεδιασμού.

•     Τη διαμόρφωση της πλατείας και τον εξωραϊσμό των κοινοτικών χώρων.

•     Τη βελτίωση του οδικού και υδρευτικού δικτύου της κοινότητας.

Σημειώνω επίσης ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την εκμίσθωση τεμαχίου για την ανάδειξη της περιοχής του εναέριου σταθμού και τη δημιουργία θεματικού κέντρου χαρουπιού, ικανοποιώντας στο πλαίσιο αυτό ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της κοινότητας.

Θέλω να γνωρίζετε πως το όραμά σας για την κοινότητά σας, είναι και δικό μας. Όπως, άλλωστε, για κάθε Δήμο και κοινότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξή μας στις όποιες φιλοπρόοδες προσπάθειες καταβάλλετε που συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Στρατηγική μας επιλογή ως Κυβέρνηση, είναι να καταστήσουμε τις κοινότητές μας εστίες τουριστικής, πολιτιστικής, γεωργικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης, ως επίσης ελκυστικούς τόπους μόνιμης διαβίωσης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης.

Αποδεικνύοντας εμπράκτως τη βούληση αλλά και την αποφασιστικότητά μας προς την κατεύθυνση αυτή, εφαρμόσαμε σειρά μέτρων και κινήτρων, σχετικών με τη στήριξη των κατοίκων και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της υπαίθρου.

Ενδεικτικά και μόνο, μεταξύ άλλων, αναφέρω, ότι προχωρήσαμε:

•     Στην εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων.

•     Την εφαρμογή και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, με τις πλείστες των δράσεων να επικεντρώνονται στις ορεινές κοινότητες και περιοχές της υπαίθρου, με στόχο την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και των ειδικών μορφών τουρισμού.

•     Την πολύπλευρη στήριξη των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, τόσο μέσα από τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από εθνικούς πόρους.

•     Τη στήριξη του προγραμματισμού των τοπικών αρχών για ανάπλαση, ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

•     Την υλοποίηση σημαντικών έργων οδικού δικτύου τα οποία βελτιώνουν τη συνδεσιμότητα των μεγάλων αστικών κέντρων με την ύπαιθρο.

•     Την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, παιδείας και κοινωνικής φροντίδας.

•     Την εθνική και διεθνή πιστοποίηση και προβολή παραδοσιακών προϊόντων.

•     Την υιοθέτηση νέου ολοκληρωμένου στεγαστικού σχεδίου και την παροχή πολεοδομικών κινήτρων.

•     Την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση παραδοσιακών υποδομών και προϊόντων.

•     Την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων.

•     Την οικονομική ενίσχυση για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, αλλά και την κατάρτιση νέων, γυναικών της υπαίθρου.

•     Την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για ενεργειακή και ψηφιακή αναβάθμιση στις τοπικές αρχές και τις επιχειρήσεις.

•     Την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες.

•     Την υλοποίηση έργων ως επίσης την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας.

•     Την προώθηση φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων.

•     Την ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού υπόβαθρου και την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς των θερέτρων της υπαίθρου.

•     Την παροχή κινήτρων και επιχορηγήσεων για την ποικιλότροπη προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού.

Φίλες και φίλοι,

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, για ακόμη μία φορά, είναι ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι η σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Πέραν όμως των δικών μας προσπαθειών και αποφασιστικότητας, είναι απαραίτητο να τονίσω ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αξιοποίηση των μέτρων και παρεχόμενων κινήτρων.

Είναι για αυτό που σας καλώ να τα αξιοποιήσετε προκειμένου να πετύχουμε τα αναμενόμενα οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Οφέλη τα οποία, σαφώς, θα μεγιστοποιηθούν στο πλαίσιο της μεγάλης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αναμφίβολα, η δημιουργία επαρχιακών συμπλεγμάτων δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυξημένη διοικητική, επιστημονική και τεχνική επάρκεια όσον αφορά την προσφορά κοινών υπηρεσιών από μέρους των τοπικών αρχών.

Την ίδια στιγμή, παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης ίδιων αλλά και πόρων από όμορες τοπικές αρχές, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ωριμάσουν έργα, να αξιοποιήσουν τα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υλοποιήσουν μεγάλα έργα υποδομής.

Φίλες και φίλοι,

Καταλήγοντας θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου, για τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν με στόχο την ευημερία των κατοίκων της κοινότητας.

Την ίδια στιγμή, επιτρέψτε μου να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν συνδράμοντας στην υλοποίηση του έργου που εγκαινιάζουμε σήμερα.

Είμαι απολύτως βέβαιος, ότι θα αναδειχθεί σε σταθμό για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων αλλά και την πολιτιστική δραστηριότητα στην κοινότητα.

Σας ευχαριστώ.

Σημ.: Τον Χαιρετισμό ανέγνωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος νοσεί με κορωνοιό.

 

(ΘΓ/ΙΚ)