Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-07-2022 11:05

Επιμνημόσυνος λόγος της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του ηρωομάρτυρα Χριστόδουλου Φωτίου Μαούζη, στην Αναφωτία

Θεοφιλέστατε,

Αξιότιμοι κύριοι κοινοτάρχες,

Αγαπητοί συγγενείς του ήρωα,

Κυρίες και κύριοι,

Τον Χριστόδουλο Φωτίου Μαούζη δεν τον γνωρίζει πολύς κόσμος, είναι όμως ήρωας.

«Στα σκοτεινά πηγαίνουμε, στα σκοτεινά προχωρούμε…

Οι ήρωες προχωρούν στα σκοτεινά…»

Με τους στίχους του νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη και έχοντας πλήρη συναίσθηση του ιστορικού μας χρέους, αποδίδουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στο παλικάρι της κατεχόμενης από τα τουρκικά στρατεύματα Βοκολίδας, που όπως και οι Σεφερικοί  ήρωες, χωρίς να επιζητεί τη δόξα και τη φήμη, αυτόβουλα κι ολόψυχα δήλωσε το «παρών» του στο προσκλητήριο του αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Σε έναν ακόμη νέο μας, που παραμέρισε το «εγώ» για το «εμείς». Σε έναν ανιδιοτελή λεβέντη που εθελούσια κατέβαλε το υπέρτατο τίμημα για τον πατριωτισμό του: την ίδιά του τη ζωή.

Σε τούτες τις ιερές στιγμές μάς κυριεύει η συγκίνηση μα και η υπερηφάνεια. Οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς την οικογένεια του ήρωα, τα οργανωμένα σύνολα Βοκολίδας, καθώς και τον πρόεδρο και το κοινοτικό συμβούλιο Αναφωτίας για την τιμητική πρόσκληση να εκφωνήσω επιμνημόσυνο λόγο για τον ήρωά μας Χριστόδουλο Μαούζη. Με τη θυσία του το μικρότερο παιδί της Ελένης και του Φώτη Μαούζη και αδελφός της Αννίτας, της Αφροδίτης και των δίδυμων Δήμητρας και Μάρως κατάφερε να γίνει ο γιος ολόκληρης της Κύπρου, ο δικός μας μικρός αδελφός. 

Ο Χριστόδουλος Φωτίου Μαούζης γεννήθηκε στην παραθαλάσσια και πανέμορφη Βοκολίδα στις 8 Μαΐου 1956. Η οικογένειά του, όπως και οι πλείστες οικογένειες της αγροτικής Κύπρου της εποχής, ήταν φτωχή και πολυμελής, αλλά πλούσια σε αρχές και αξίες. Με αυτές ανατράφηκε και γαλουχήθηκε ο Χριστόδουλος, ο οποίος, χάρη στον εξαιρετικό του χαρακτήρα, από μικρή ηλικία ξεχώριζε ανάμεσα στους νέους του χωριού του. Στα δεκατρία του χρόνια, με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα καθώς και σπάνια ωριμότητα για την ηλικία του, εγκατέλειψε το σχολείο, για να συνεισφέρει κι αυτός στο πενιχρό οικογενειακό εισόδημα. Ανακάλυψε γρήγορα ότι είχε ταλέντο στη ραπτική και καθημερινά μετέβαινε στο κοντινό Βαρώσι, εργαζόμενος μαζί με έναν φτασμένο μάστορα, για να μάθει με τη σειρά του τα μυστικά της τέχνης. Ταυτόχρονα, συνέχισε να είναι ενεργό μέλος της κοινότητας και να συμμετέχει στις δραστηριότητες του πολυαγαπημένου του χωριού.

Τον Ιανουάριο του 1974 ο Χριστόδουλος Φωτίου Μαούζης, όπως και εκατοντάδες νέοι συνομήλικοί του, εντάχθηκαν στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Κατατάγηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων «Καράολος», κοντά στην Αμμόχωστο. Μετά τη βασική εκπαίδευση τοποθετήθηκε στο 399 Τάγμα Πεζικού στη Μοναργά, κοντά στη ναυτική βάση στο Μπογάζι, βόρεια της Αμμοχώστου.

Τον Ιούλιο του 1974, όταν διαπράχθηκε το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου,  το πραξικόπημα και η τουρκική εισβολή, η μονάδα του διατάχθηκε να  στελεχώσει και να ενισχύσει τη γραμμή στη Μια Μηλιά, έξω από τη Λευκωσία. Όταν στρατοπέδευσαν εκεί, ο Χριστόδουλος Φωτίου Μαούζης συναντήθηκε με συγγενείς του για τελευταία φορά, όταν ήρθαν να τον επισκεφτούν.  Λίγες μέρες μετά, όταν ξεκίνησε η δεύτερη φάση της εισβολής, μαζί με τους συντρόφους του πολέμησαν στις μάχες της Μιας Μηλιάς-Βόνης-Κυθρέας. Κάπου εκεί οι πληροφορίες μέσα στη δίνη του πολέμου καταλήγουν ανακριβείς και αναξιόπιστες. Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, ο Χριστόδουλος Μαούζης και οι συμπολεμιστές του εγκλωβίστηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα. Άλλοι αναφέρουν ότι μπήκαν στη Βόνη για να προφυλαχθούν. Άλλοι ότι τους φυγάδεψε ηλικιωμένη γυναίκα με μέλη της οικογένειάς της. Άλλοι ότι προδόθηκαν και αιχμαλωτίστηκαν, χωρίς να δηλωθούν στον Ερυθρό Σταυρό, και στη συνέχεια εκτελέστηκαν εν ψυχρώ.

Η τύχη του Χριστόδουλου Μαούζη, όπως και πολλών συμπολεμιστών του, για χρόνια αγνοείτο. Η οικογένειά του για δεκαετίες ζούσε στην άγνοια και στο σκοτάδι. Ήταν μόλις το 2011, όταν  τα οστά του Χριστόδουλου εντοπίστηκαν και αναγνωρίστηκαν με τη μέθοδο του DNA. Είχε ριχτεί μαζί με άλλους σφαγιασθέντες Ελληνοκυπρίους σε αρχαίους τάφους στο τουρκοκυπριακό χωριό Μπέκιουγιου. Μόνο τότε μπόρεσαν οι δικοί του να ησυχάσουν, όταν έμαθαν οριστικά τι απέγινε το παλληκάρι τους. Μόνο τότε η μάνα γη της Κύπρου τον δέχτηκε ξανά όπως αρμόζει στην αγκαλιά της. Με αγάπη και  τιμές ήρωα.  Από τότε, όπως θα πράξουμε και σήμερα, τιμούμε τη μνήμη του και καταθέτουμε στεφάνι δόξας και τιμής στο μνημείο του ήρωα, που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.

Κυρίες και κύριοι,

Ο Χριστόδουλος Μαούζης, μαζί με εκατοντάδες άλλους ηρωικούς νέους, στάθηκαν πιστοί στον όρκο τους να φυλάνε τις Θερμοπύλες της πατρίδας μας. Εκεί έμεινε, εκεί πολέμησε, εκεί κατέθεσε τα διαπιστευτήριά του ως ήρωας των αγώνων της πατρίδας. Με το όπλο στο χέρι, ακλόνητος κι αλύγιστος εφ’ ω ετάχθη.

Ο ήρωας της Βοκολίδας, όπως και όλοι οι ήρωες των εθνικών μας αγώνων, δεν διασχίζουν ως διάττοντες αστέρες το στερέωμα των αγώνων του ελληνισμού. Η προσφορά και η θυσία τους συνθέτουν το νομοτελειακό αποτέλεσμα τριών χιλιάδων χρόνων ιστορίας, παράδοσης και ανιδιοτελούς αγάπης προς την πατρίδα και ό,τι αυτή πρεσβεύει. Οι ανδριάντες τους, τα πεδία των μαχών, οι χώροι της θυσίας τους λειτουργούν ως βουβοί διδάσκαλοι της ιστορίας μας, ώστε να συνειδητοποιήσουμε το δικό μας ιστορικό χρέος, το δικό μας καθήκον έναντι της μακραίωνης ελληνικής κληρονομιάς, της κληρονομιάς των προγόνων μας.

Οι μνήμες του πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής οδυνηρές.  Οι πληγές από τα εγκλήματα σε βάρος του πολύπαθου νησιού μας παραμένουν ανοικτές. Η αδιάλλακτη και προκλητική στάση της Τουρκίας, όσον αφορά στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί συνέχεια της πάγιας επεκτατικής της πολιτικής, που έχει ως στόχο την οριστική διχοτόμηση του νησιού μας.

Όμως η Κύπρος, ο λαός μας δε συμβιβάζονται με την κατοχή, δεν αποδέχονται τη συνέχιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης και σίγουρα δεν μένουμε αδρανείς μπροστά στα επεκτατικά σχέδια της Τουρκίας. Δεν μας το επιτρέπει η ιστορία μας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάντοτε πρόθυμη και έτοιμη να συμμετέχει σ’ έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, ώστε μέσω ενός έντιμου και ειλικρινούς διαλόγου να επιτύχουμε μια λύση στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των αρχών και αξιών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταθέτουμε συνεχώς στο τραπέζι προτάσεις προς άρση του αδιεξόδου, στο οποίο βρισκόμαστε με ξεκάθαρη ευθύνη της Τουρκίας και των εδώ εγκάθετών της. Παρ’ όλα αυτά, με την άτεγκτη και προκλητική στάση της, η Άγκυρα συντηρεί τον βίαιο διαχωρισμό του νησιού μας, στερώντας από τους πρόσφυγες το δικαίωμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες,  από τις οικογένειες των αγνοουμένων τη δυνατότητα να μάθουν τι απέγιναν οι αγαπημένοι τους και συνολικά από τον κυπριακό λαό την ευκαιρία να οικοδομήσει  ελεύθερος το μέλλον του, χωρίς την παρουσία ξένων στρατών και την απειλή των όπλων.

Το να χτίσουμε το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, το μέλλον που αξίζει και σε εμάς και στα παιδιά μας είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι ήρωές μας.

Και συνεπώς η δική μας οφειλή τόσο προς όσους ήρθαν και πέρασαν όσο και προς αυτούς που θα έρθουν μετά από εμάς είναι να φέρουμε σε πέρας αυτόν τον ιερό σκοπό, αυτό το τίμιο έργο που θεμελίωσαν και με τη ζωή και με τον θάνατό τους.

Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας ας είναι οι οδηγοί μας σε αυτό στο δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής.

Αιωνία ας είναι η μνήμη του ήρωα Χριστόδουλου Μαούζη και όλων των ηρώων της πατρίδας.

Σας ευχαριστώ.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)