Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

25-07-2022 19:42

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση μνήμης και τιμής της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων

Με αισθήματα συγκίνησης απευθύνομαι σε όλους εσάς που παρευρίσκεστε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής που διοργανώνει η Επιτροπή Κατεχομένων Δήμων, στον ιερό χώρο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας.

Εκδηλώσεις, όπως η σημερινή, σε αυτό τον χώρο, στον οποίο αποτυπώνεται ο πόνος και το δράμα που βιώνει ο κυπριακός λαός ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης τουρκικής εισβολής και κατοχής, διατρανώνουμε την αδάμαστη θέληση για την επανένωση της πατρίδας μας και την επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες.

Ενώνοντας 48 χρόνια μετά, για ακόμη μια φορά, τη φωνή μου με τη δική σας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για την αμετάθετη προσήλωσή μας προς την κατεύθυνση αυτή, ως επίσης για την ισχυρή βούληση να συνεχίσουμε τον αγώνα, στη βάση της ενότητας και της ομοψυχίας μέχρι την τελική δικαίωση.

Συναισθάνομαι πλήρως τη δοκιμασία, τις οδυνηρές συνέπειες και το μέγεθος των δυσκολιών που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε κυρίως εσείς, ο προσφυγικός κόσμος, μετά τα όσα τραγικά επεσυνέβησαν μετά το 1974.

Κατανοώ, επίσης, τη δίκαιη απαίτησή σας για ανάκτηση των περιουσιών και αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων σας, ως κάθε Ευρωπαίος πολίτης τα απολαμβάνει.

Αναγνωρίζοντας την αγωνία και τις εύλογες ανησυχίες σας, εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ύψιστη προτεραιότητα, παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος μέσα από την ειρηνική οδό και ο τερματισμός της απαράδεκτης κρατούσας κατάστασης.

Κατεύθυνση προς την οποία, έχουμε πολλάκις αποδείξει ότι διαθέτουμε την ετοιμότητα, τη σαφή πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα να διαπραγματευτούμε με στόχο την επίτευξη μίας δίκαιης και πρωτίστως βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Όπως άλλωστε δικαίως και απολύτως λογικώς απαιτούμε από τη δική μας πλευρά, είναι απαραίτητο η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας:

•        Πρώτον, να εγγυάται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

•        Και δεύτερον, να οδηγεί σε ένα νέο καθεστώς πλήρως απαλλαγμένο από αναχρονιστικές εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και παρουσία ξένων στρατευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται απολύτως κατανοητό ότι:

•        Αφενός θα ήτο και είναι για εμάς αδιανόητο να δεχθούμε και να προτείνουμε στο λαό την όποια λύση που δεν θα σέβεται πρώτιστα και πάνω από όλα την αξιοπρέπεια και την απόλυτη ελευθερία του.

•        Και αφετέρου ότι κάθε άλλο παρά βιώσιμη και λειτουργική θα ήτο όποια λύση η οποία πλήττει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ και η οποία έρχεται σε αντίθεση με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο.

Είναι σαφές, και το έχουμε αποδείξει εμπράκτως, ότι σεβόμαστε απόλυτα τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας.

Την ίδια στιγμή, όμως, προκρίνουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους Ελληνοκύπριους.

Μέλημά μας, σε κάθε περίπτωση είναι η λύση που θα επιτευχθεί να δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα  επιτρέπουν στο σύνολο των νομίμων κατοίκων της πατρίδας μας, να συνδημιουργήσουν και να συμβιώσουν ειρηνικά μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, προόδου και ευημερίας.

Και αυτές ακριβώς οι προοπτικές δημιουργούνται μέσα από τις προτάσεις που καταθέτουμε κάθε φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατ’ αντίθεση με τις υπέρμετρες αξιώσεις που προβάλει η τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά.

Αξιώσεις που αποσκοπούν στην εδραίωση της υπάρχουσας κατάστασης και την παγίωση των τετελεσμένων της Εισβολής.

Δεδομένης ως εκ τούτου της ειλικρινούς πρόθεσης και θέσης να προσέλθουμε ανά πάσα στιγμή σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά να αποδείξουν εμπράκτως την καλή θέληση την οποία διαμηνύουν ό,τι έχουν.

Προς τούτο, είναι απαραίτητη η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών στη βάση των οποίων θα διεξαχθεί ο διάλογος και θα επιτρέψουν τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Και θέλω να υπογραμμίσω πως οι όποιες απειλές ή ενέργειες που αφορούν την αμφισβήτηση, είτε των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη είτε το ξεκάθαρο καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ουδόλως συναινούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενέργειες στις οποίες εμμένει να προβαίνει προκλητικά η Τουρκία, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή και δυναμιτίζοντας, ως εκ τούτου, τον επιδιωκόμενο στόχο ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος.

Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένουμε ότι στο πλαίσιο της εμπλοκής υψηλόβαθμων στελεχών της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών και τις επαφές με τα εμπλεκόμενα μέρη, θα τεθούν οι βάσεις που θα επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει στη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουμε προτείνει και εν συνεχεία στην επανέναρξη ενός επί ίσοις όροις διαλόγου.

Την ίδια στιγμή, θέλω να πιστεύω ότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας θα εστιάσουν στις προοπτικές που προσφέρει η πιθανότητα μιας επανενωμένης και απολύτως ανεξάρτητης πατρίδας, και, αποδεσμευμένοι από το παρελθόν, θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν χρειαζόμαστε τις οποιουδήποτε είδους εξαρτήσεις οι οποίες θα καταστήσουν την πατρίδα μας υποχείριο ξένων συμφερόντων.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Θέλω, για ακόμη μια φορά, από αυτό τον συμβολικό για όλους χώρο, να σας επαναβεβαιώσω ότι είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παρέχουμε ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Κυπρίους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, μέσα από την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, αξιοποιώντας την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκή χώρα, σε συνδυασμό με τις στρατηγικές συμμαχίες που χτίζουμε,  και την αναβαθμισμένη γεωπολιτική σημασία της πατρίδας μας, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι και την ευόδωση των στόχων μας.

Ο δικός σας αγώνας αποτελεί και το δικό μας αγώνα, το χρέος μας έναντι στις απελθούσες και κυρίως στις επερχόμενες γενεές του Ελληνισμού.

Η δική σας πίστη, διεκδικητικότητα, αλλά και αποφασιστική θέληση για την επιστροφή στις κατεχόμενες πατρογονικές μας εστίες, καθίστανται ο φάρος που καθοδηγεί τα βήματά μας και ενδυναμώνει τις προσπάθειές μας, έτσι ώστε σύντομα να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα.

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος.

(ΡΜ/ΕΚ/ΙΚ)