Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2022 11:31

Χαιρετισμός του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Κούσιου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση ευρημάτων της έρευνας με θέμα «Τα Εργατικά Ατυχήματα στην Κύπρο (1999-2020)»

Είναι με χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση που σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Η εκδήλωση αυτή αποσκοπεί πρωτίστως στη δική σας ενημέρωση για ασφάλεια και πρόληψη από τα εργατικά ατυχήματα στην Κύπρο, αλλά και δια μέσου σας αναμένεται η ενημέρωση αυτή να επεκταθεί στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η ενημέρωση για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία είναι ένα θέμα στο οποίο, ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αποδίδουμε εξαιρετική βαρύτητα, επικεντρώνοντας τις δράσεις μας στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Η Διάσκεψη σηματοδοτεί την έναρξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, η οποία διεξάγεται την εβδομάδα που διανύουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στοχεύει στη διαφώτιση και ενημέρωση σε σχέση με τους τρόπους διασφάλισης της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και άλλοι Φορείς, προγραμματίζουν εκδηλώσεις, μια από τις οποίες αποτελεί και η σημερινή συνέντευξη Τύπου, το θέμα της οποίας επικεντρώνεται στα κύρια ευρήματα της Έρευνας που έγινε από το Κέντρο Αριστείας CERIDES, του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Η Έρευνα έγινε στη βάση των δεδομένων και στοιχείων που τηρεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και αφορά στα εργατικά ατυχήματα που έγιναν στην Κύπρο κατά τη χρονική περίοδο 1999 – 2020.

Η Έρευνα διεξάγεται στην Κύπρο για πρώτη φορά. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση διαφαίνεται πως η εν λόγω Έρευνα αποτελεί μια από τις ελάχιστες έρευνες αυτού του είδους που έγιναν ποτέ σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Η μείωση των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματικών ασθενειών και των επικίνδυνων συμβάντων στο εργασιακό περιβάλλον, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις και ύψιστη προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στόχος μας είναι η μέγιστη αξιοποίηση των ευρημάτων της, για τη διεύρυνση των γνώσεων μας και για καλύτερη κατανόηση των συνδυαστικών παραγόντων που μπορεί να οδηγήσουν σε μια απώλεια ζωής ή σε τραυματισμό, λαμβάνοντας έτσι τα εφόδια για αναθεώρηση της πολιτικής και των δράσεων μας ως Υπουργείο, αλλά και ως χώρα ευρύτερα. Η μελέτη και η αξιοποίηση τέτοιων ευρημάτων μπορεί να συμβάλει στην επίλυση πρακτικών προβλημάτων και την ανάπτυξη τεχνογνωσίας, με πραγματικό όφελος για τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την άριστη και μακρόχρονη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα με το Κέντρο Αριστείας CERIDES, η οποία εντάσσεται στον Πυλώνα 8 της Στρατηγικής της Κύπρου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία και αφορά στην ενθάρρυνση της προόδου και της έρευνας. Με την πολύ σημαντική αυτή συνέργεια επιδιώκεται η ανάπτυξη και αξιοποίηση της ερευνητικής γνώσης για τη χάραξη πολιτικής και την εύρεση καινοτόμων ιδεών και πρακτικών που έχουν ως επίκεντρο τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των εργαζομένων.

Ο αντίκτυπος της Έρευνας αυτής είναι πολύπλευρος, καθώς εντάσσεται και στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, οι οποίες προσβλέπουν στην προώθηση των στόχων της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Vision Zero – Safety.Health.Wellbeing», στην οποία προσχώρησε το Τμήμα από τον Σεπτέμβριο του 2018, με όραμα «Μηδέν Εργατικά Ατυχήματα».

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συντάσσεται με πολλούς Οργανισμούς και Φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με γνώμονα τη διαφύλαξη της ζωής, της αρτιμέλειας και της υγείας των εργαζομένων. Η προσπάθεια για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων που καταβάλλει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, ενισχύεται καθοριστικά και από την πολυετή, πολύπλευρη και άριστη συνεργασία του με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός στάθηκε και εξακολουθεί να στέκεται αρωγός στο έργο του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους για τη χώρα μας. Τη χρονική περίοδο που ο κάθε εργοδότης βίωνε τις αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός στάθηκε στο πλευρό της χώρας μας ενισχύοντας τις προσπάθειές μας για διατήρηση των επιπέδων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, κυρίως μέσα από τη χρηματοδότηση διαφωτιστικών δραστηριοτήτων, όπως είναι και η σημερινή συνέντευξη Τύπου. Ως Υπουργείο, αξιοποιούμε και θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε στον μέγιστο βαθμό τα όσα μας προσφέρονται μέσα από το αξιόλογο έργο του Οργανισμού αυτού, για την προστασία τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων.

Συναισθανόμενοι την ανάγκη για περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας στη χώρα μας, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε το σημαντικό αυτό εργαλείο για ενδυνάμωση και ενίσχυση των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νέα έρευνα με θέμα «Το Κόστος των Εργατικών Ατυχημάτων στην Κύπρο».

Μέσα από αυτές μας τις ενέργειες, ως Υπουργείο στοχεύουμε στην ανάπτυξη αλλά και διατήρηση των προϋποθέσεων που θα διευκολύνουν όχι μόνο τη νομοθετική συμμόρφωση, αλλά θα διαμορφώσουν ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, αυξάνοντας ταυτόχρονα την παραγωγικότητα και βελτιώνοντας την ποιότητα.

Αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις και τις νέες μορφές εργασίας, εστιάζουμε στην ανάπτυξη και διατήρηση θετικής κουλτούρας ασφάλειας και υγείας μέσα στις επιχειρήσεις και επισημαίνουμε την ανάγκη για συλλογικότητα και ουσιαστική συμμετοχή και εμπλοκή των εργαζομένων στα θέματα ασφάλειας και υγείας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης κατοχυρώνοντας έτσι την υγιή επικοινωνία μεταξύ της διεύθυνσης και του εργατικού δυναμικού.

Φίλες και φίλοι, συνεργάτιδες και συνεργάτες, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,

Ευελπιστώ ότι μετά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα διαδραματίσετε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση των ευρημάτων της Έρευνας και της ενημέρωσης των Εργοδοτών, των Εργαζομένων και άλλων Φορέων, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα και το σημαντικό όφελος που προκύπτει από τη μελέτη και αξιοποίηση των συμπερασμάτων για την ανάπτυξη και εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών και προστατευτικών μέτρων για την προστασία και ευημερία των εργαζομένων και την αειφόρο ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Είμαι βέβαιος ότι, θα συνεχίσετε να συμπορεύεστε μαζί μας στην κοινή αυτή προσπάθεια βελτίωσης των επιπέδων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, ώστε να επιτύχουμε γρηγορότερα τον στόχο της μείωσης των εργατικών ατυχημάτων, με γνώμονα πάντα το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα της καθεμίας και του καθενός από εμάς να επιστρέφουμε στο σπίτι και την οικογένεια μετά την εργασία, υγιείς και αρτιμελείς.

Σας ευχαριστώ για την εδώ παρουσία σας και προσβλέπω στη στήριξή σας.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας κ. Μάριος Κουρτελλής.

(ΝΓ/ΕΧΡ)