Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-08-2018 09:09

Επίσημη έναρξη διακρατικής συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου στα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη

Στις 31 Ιουλίου 2018, στην Αίγυπτο, κηρύχθηκε η επίσημη έναρξη της διακρατικής συνεργασίας Κύπρου-Αιγύπτου στα θέματα της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ). Οι συναντήσεις έγιναν στο Κάιρο στις 30-31 Ιουλίου 2018 με τη συμμετοχή 150 εκπαιδευτικών, πανεπιστημιακών, τεχνοκρατών και βουλευτών από τον χώρο της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Η συνεργασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης του Μεσογειακού Στρατηγικού Σχεδίου για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, βασικό άξονα του οποίου αποτελεί η ενίσχυση των διακρατικών συνεργασιών, με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε θέματα που άπτονται της πολιτικής, της εφαρμογής, αλλά και της έρευνας στην ΕΑΑ.

Η Κύπρος στη συγκεκριμένη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από την δρα Αραβέλλα Ζαχαρίου, Συντονίστρια Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, την κα Μαρίζα Χατζησωτηρίου Λειτουργό του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, και τον κ. Ανδρέα Καζαντέ, Ακόλουθο της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αίγυπτο.

Κατά την επίσημη τελετή, ο Υφυπουργός Παιδείας της Αιγύπτου δρ Mohamed Omar τόνισε ότι τα ζητήματα της Εκπαίδευσης αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που η Κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει να αντιμετωπίσει, για τον λόγο αυτό το  2019 έχει κηρυχθεί ως έτος εκπαίδευσης, επιδιώκοντας την προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, όπως προνοείται στον στόχο 4 για ποιότητα στην εκπαίδευση, της παγκόσμιας ατζέντας των στόχων της Αειφόρου Ανάπτυξης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη αποτελεί σημαντικό ζητούμενο και η εμπειρία και τεχνογνωσία της Κύπρου στο τομέα αυτό είναι πολύ σημαντική για την προώθηση των σχετικών αλλαγών στο συγκεκριμένο πεδίο.

Από κυπριακής πλευράς, στην ομιλία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, η οποία ανεγνώσθη από τη Λειτουργό του Γραφείου του, επισημάνθηκε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει την Αίγυπτο στο πεδίο της ΕΑΑ σε επίπεδο σχεδιασμού πολιτικών, παραγωγής υλικού, αναλυτικού προγράμματος και οργάνωσης επαγγελματικής ανάπτυξης, σημειώνοντας επίσης ότι αυτή η συνεργασία έχει όλα τα εχέγγυα να επεκταθεί και να ενισχυθεί σε βάθος χρόνου.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη συνεργασία είναι διετής και υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που είναι ο υπεύθυνος φορέας του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στα θέματα της Εκπαίδευσης του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης, και το Αιγυπτιακό Φόρουμ για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Egyptian Sustainable Development Forum, ASDF) που αποτελεί τον βασικό φορέα παραγωγής και υλοποίησης της πολιτικής για την ΕΑΑ στην Αίγυπτο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Emad Adly Πρόεδρος του ASDF παρουσίασε τη Μεσογειακή Στρατηγική για την ΕΑΑ, στην οποία εντάσσεται η παρούσα συνεργασία αναδεικνύοντας παράλληλα τον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος σε διεθνές και περιφερειακό επίπεδο στα θέματα της ΕΑΑ. Η  δρ Αραβέλλα Ζαχαρίου ανέλυσε τις πολιτικές που εφαρμόζονται στην Κύπρο στην ΕΑΑ σε επίπεδο τυπικής, μη τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης, με έμφαση στην εισαγωγή του Αναλυτικού Προγράμματος της ΕΑΑ στην Προδημοτική και Δημοτική Εκπαίδευση, την καθιέρωση της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Κύπρου, ώστε μακροπρόθεσμα το κάθε σχολείο να καταστεί Αειφόρο, το Κρατικό Δίκτυο Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τα προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης που υλοποιούνται για την ΕΑΑ.

Τέλος, σε κλειστή συνεδρία, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Αιγυπτιακής Βουλής δρα Mohamed Khalifa, του Υφυπουργού Παιδείας της Αιγύπτου δρα Mohamed Omar, υπηρεσιακών από τα Υπουργεία Παιδείας και Περιβάλλοντος και της κυπριακής αποστολής, συζητήθηκαν επιμέρους ζητήματα σχετικά με την υλοποίηση της διακρατικής συνεργασίας.

(ΙΠ)