Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-03-2023 15:16

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν κατά τις εργασίες της 17ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου στο Ραμπάτ

Άρχισαν χθες στο Ραμπάτ οι εργασίες της 17ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), στην οποία συμμετέχουν οι βουλευτές κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης και κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν. 

Σε παρέμβασή της σε συζήτηση έκθεσης της Επιτροπής για την Οικονομική, Κοινωνική και Περιβαλλοντική Συνεργασία, με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα αποτελέσματα της COP27, η κα Ρίτα Σούπερμαν εξέφρασε καταρχάς οδύνη και συγκλονισμό για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που βύθισε στο πένθος ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και ειλικρινή συλλυπητήρια για τα θύματα των καταστροφικών σεισμών σε Τουρκία και Συρία, σημειώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της Κύπρου στους πληγέντες.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η κα Σούπερμαν επισήμανε ότι οι πολλαπλές περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται η περιοχή της Μεσογείου, εξαναγκάζουν  χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και να μεταναστεύσουν, διαιωνίζοντας τη φτώχεια, γεγονός που καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη ανάληψης στοχευμένης δράσης από τα κράτη της περιοχής.

Η κα Σούπερμαν σημείωσε, συναφώς, την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για  συντονισμό των Κρατών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής προς αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, εξήγησε η κα Σούπερμαν, έχει εκπονηθεί από ένα διεθνές δίκτυο διακεκριμένων επιστημόνων, υπό τον συντονισμό του Κυπριακού Ινστιτούτου, Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης. Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις του ΠΣΔ θα πρέπει να αξιοποιηθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών της περιοχής προς αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων συνεπεία της κλιματικής αλλαγής, υπογράμμισε η Κύπρια βουλεύτρια.

Η κα Σούπερμαν έκανε επίσης αναφορά στη Ένατη Υπουργική Διάσκεψη «Περιβάλλον για την Ευρώπη», που φιλοξένησε η Κύπρος, με την υποστήριξη της UNECE, τον περασμένο Οκτώβριο και στην υιοθετηθείσα «Διακήρυξη της Λευκωσίας», στην οποία επαναβεβαιώνεται η δέσμευση των χωρών για μετάβαση σε πράσινη οικονομία με αειφόρες υποδομές στον πυρήνα της και αναδεικνύεται η εκπαίδευση ως παράγοντας βιώσιμης ανάπτυξης.

Η κα Σούπερμαν τόνισε, τέλος, τον καθοριστικό ρόλο των Κοινοβουλίων στην ενίσχυση, μέσω του νομοθετικού έργου, των κυβερνητικών πολιτικών περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και στην προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)