Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-03-2023 19:33

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη στις εργασίες της 17ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου

Συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Ραμπάτ οι εργασίες της 17ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (ΚΣΜ), στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης (επικεφαλής) και κα Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν.

Στα πλαίσια των εργασιών της Συνέλευσης, ο κ. Πασιουρτίδης εξέφρασε αισθήματα βαθιάς θλίψης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που στέρησε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, κυρίως νέα παιδιά και την εγκάρδια συμπαράσταση της Κύπρου του στους συγγενείς των θυμάτων και όσων αγνοούνται.

Κατά τη συζήτηση έκθεσης της Επιτροπής για την Πολιτική Συνεργασία και Συνεργασία σε θέματα Ασφάλειας, ο κ. Πασιουρτίδης αναφέρθηκε στην πολιτική, και οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια που επέφερε η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Κύπριος βουλευτής χαιρέτισε τη συλλογική αντίδραση υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των ΗΕ. Επέκρινε ωστόσο τη λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, επισημαίνοντας ότι δεν επιδείχθηκε η ανάλογη αποφασιστικότητα έναντι της Τουρκίας για την παράνομη στρατιωτική εισβολή της στην Κύπρο και τη συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Πασιουρτίδης, στέκεται από την πρώτη μέρα στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, στο όνομα των ίδιων αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που παραβιάζονται κατάφωρα από την Τουρκία, η οποία κλιμακώνει τις διχοτομικές αξιώσεις και προκλητικές της ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επί του εδάφους, περιλαμβανομένης της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος βουλευτής επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με ενιαία κυριαρχία και διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, που θα επανενώσει τη χώρα σε συνθήκες διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας.

Ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε επίσης τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και γέφυρας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Μέσης Ανατολής, καθώς και τους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας, τους οποίους έχουν δημιουργήσει Ελλάδα και Κύπρος με χώρες της περιοχής σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, περιλαμβανομένης της ενέργειας, συμβάλλοντας στην επίτευξη του στόχου της ενεργειακής απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Ο κ. Πασιουρτίδης εξέφρασε επίσης  θλίψη για τα θύματα των φονικών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία και σημείωσε την έμπρακτη συμπαράσταση της Κύπρου προς τους πληγέντες. Την ίδια στιγμή, προειδοποίησε για τους τεράστιους κινδύνους που θα συνεπάγεται για την Κύπρο και ολόκληρη την περιοχή η λειτουργία του υπό κατασκευή πυρηνικού σταθμού στη σεισμογενή περιοχή του Άκκουγιου, που απέχει μόλις 338 χλμ από το επίκεντρο του πρόσφατου σεισμού και βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Κύπρο.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, ανακοινώθηκαν οι νικητές των Βραβείων της ΚΣΜ για το έτος 2023, μεταξύ προσωπικοτήτων και οργανισμών που συνέβαλαν ενεργά στην προώθηση των στόχων της Συνέλευσης και στη συνεργασία μεταξύ των λαών της Μεσογείου. Στους νικητές των φετινών βραβείων περιλαμβάνεται το Κυπριακό Ινστιτούτο, την υποψηφιότητα του οποίου πρότεινε η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι εργασίες της 17ης Γενικής Συνέλευσης ολοκληρώθηκαν με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου και επτά μελών του Προεδρείου της Συνέλευσης. Νέος Πρόεδρος της ΚΣΜ αναδείχθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής των Συμβούλων του Μαρόκου κ.  Enaam Mayara.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)