Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-03-2023 15:17

Ο βουλευτής κ. Γιώργος Κάρουλλας προήδρευσε συνάντησης των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (GroupMed)

Στο περιθώριο των εργασιών 22ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που πραγματοποιείται στη Στοκχόλμη, στο πλαίσιο της τρέχουσας Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη Διάσκεψη κ. Γιώργος Κάρουλλας, προήδρευσε της καθιερωμένης συνάντησης των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) (GroupMed). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές κ. Γιώργος Κουκουμάς, κ. Ζαχαρίας Κουλίας, κ. Αλέκος Τρυφωνίδης και η κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας, καθώς και μέλη των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπιών της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας και της Πορτογαλίας.

Σε εισαγωγική παρέμβασή του, ο κ. Κάρουλλας ανέφερε ότι οι Μεσογειακές χώρες συνδέονται, μέσω της γεωγραφίας, της πολιτικής, της ιστορίας, του εμπορίου, αλλά και κοινών προκλήσεων, όπως οι φυσικές καταστροφές και ωθούνται στην ανάπτυξη μεταξύ τους συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών και αξιών και της μεσογειακής τους ταυτότητας, προς αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφάλειας, που υπονομεύουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή της Μεσογείου. Επιβάλλεται, υπογράμμισε ο κ. Κάρουλλας, η άμεση αντιμετώπιση των εντεινόμενων προκλήσεων όπως της μετανάστευσης, των συγκρούσεων, της ενεργειακής ασφάλειας και της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες συνιστούν απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Τόνισε δε την ανάγκη επαναφοράς των θεμάτων που απασχολούν τις Μεσογειακές χώρες στην ημερήσια διάταξη της Ε.Ε., ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ΚΕΠΠΑ και την ΚΠΑΑ.

Ο κ. Κάρουλλας αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ως αποτέλεσμα του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Τουρκία, με στόχο την αποσταθεροποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε τη δυσκολία διαχείρισης του δυσανάλογα μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών που διοχετεύει η Τουρκία, μέσω των κατεχομένων, στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλονται.  Επί τούτου, υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των συζητήσεων για τον κανονισμό της Ένωσης που αφορά στην αντιμετώπιση καταστάσεων εργαλειοποίησης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου και προς υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Τέλος, ο κ. Κάρουλλας σημείωσε ότι οι ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να συμβάλουν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και να αποτελέσουν παράγοντα σταθερότητας και συνεργασίας, υπογραμμίζοντας συναφώς τη σημασία των μηχανισμών και έργων περιφερειακής συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί, όπως το EastMed Gaz Forum και το EuroAsia Ιnterconnector. Επέκρινε δε τη στάση της Τουρκίας, η οποία επιλέγει να εξαιρεθεί από τις συνεργασίες αυτές, ενώ παράλληλα εντείνει τις προκλήσεις της εις βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του εδάφους της και στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Είναι για αυτό τον λόγο, επισήμανε ο κ. Κάρουλλας, που πρέπει ο ρόλος της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο να ενισχυθεί, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι κοινές προσπάθειες για προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή.

Η κα Ατταλίδου εξέφρασε τη συμπαράσταση της Κύπρου στην κυβέρνηση και τον λαό της Τουρκίας της Συρίας που πλήγηκαν από τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς. Οι σεισμοί, τόνισε, εντείνουν παράλληλα τις ανησυχίες μας για την επικείμενη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκουγιου, μια σεισμογενή περιοχή στα νότια παράλια της Τουρκίας, πολύ κοντά στην Κύπρο, του οποίου, όπως επισήμανε, η ποιότητα κατασκευής είναι αμφιβόλου ποιότητας. Η κα Ατταλίδου υπογράμμισε ότι οι συνέπειες τυχόν ατυχήματος για την Κύπρο και για ολόκληρη την Μεσόγειο θα είναι καταστροφικές. και απηύθυνε έκκληση προς τις συμμετέχουσες αντιπροσωπίες να στηρίξουν τις προσπάθειες της Κύπρου για αποτροπή ενός ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος στην περιοχή.

 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)