Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-03-2023 11:33

Διακήρυξη Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Η 8η Μαρτίου αποτελεί διαχρονικά μια αφορμή για να γίνει μια υπενθύμιση των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στην κοινωνία για την ουσιαστική εδραίωση της αρχής της ισότητας των δύο φύλων αλλά παράλληλα, αποτελεί ημέρα τιμής των γυναικών ανά το παγκόσμιο, οι οποίες μέσα από μακροχρόνιους και δύσκολους αγώνες, αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών και την πάταξη των στερεοτύπων.

Η σύγχρονη γυναίκα, μετά από πολλούς αγώνες κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στην πολιτική, στις επιστήμες, και γενικότερα στον χώρο εργασίας, όμως δυστυχώς λόγω των πατριαρχικών δομών της κοινωνίας αντιμετωπίζει ένα δίλημμα, το οποίο οι άντρες συνάδελφοί της σπάνια βρίσκουν μπροστά τους. Το μεγάλο αυτό δίλημμα είναι: καριέρα ή οικογένεια. Οι ίδιες διαισθητικά προσπαθούν να συνδυάσουν και τα δύο. Στο παρελθόν, στις παραδοσιακές και πατριαρχικές κοινωνίες, η γυναίκα κέρδιζε τον σεβασμό και την εκτίμηση της κοινωνίας μόνο μέσω του ρόλου της ως σύζυγος και ως μητέρα, αλλά στην εποχή μας αυτό έχει αλλάξει, καθώς η σύγχρονη γυναίκα καλείται να συνδυάσει τους πιο πάνω παραδοσιακούς της ρόλους με τον ρόλο της ως εργαζόμενη.

Συνεπώς, η γυναίκα στη σύγχρονη εποχή καλείται να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν την δικαιώνει σε όλες τις περιπτώσεις. Η απουσία της από καθημερινές οικογενειακές στιγμές αλλά και η απουσία της στην ανατροφή των παιδιών δημιουργεί στην εργαζόμενη μητέρα ένα ενοχικό αίσθημα μη ανταπόκρισης στον ρόλο της ως μητέρα και ως σύζυγος.

Οι γυναίκες διαχρονικά βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τους άντρες, εξαιτίας του φύλου τους, και αυτό επειδή η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος. Πρακτικές διακρίσεων και πατριαρχίας παλαιότερων εποχών μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργήσει μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, στα πολιτικά συστήματα, και στην κοινωνία, με τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στους πιο πάνω τομείς να αποδεικνύουν το πιο πάνω.

Η κυριότερη πρόκληση πάντως παραμένει η συνεχής προσπάθεια αλλαγής κουλτούρας, πάταξης των στερεότυπων, διαρκούς εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα για απαλλαγή των παγιωμένων νοοτροπιών που στέκονται εμπόδιο στην κατάκτηση από τις γυναίκες του δικαιωματικά ίσου ρόλου τους στις κοινωνικές και οικονομικές θέσεις του τόπου. Δυστυχώς, 114 χρόνια μετά την πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας, συνεχίζουν να απουσιάζουν οι τρόποι και οι δομές στήριξης των γυναικών, οι οποίες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να συμφιλιώσουν τις αυξημένες υποχρεώσεις και τους πολλαπλούς ρόλους των γυναικών.

Η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, μέσα από δράσεις όπως φόρουμ, σεμινάρια, και ενημερωτικές εκδόσεις, στοχεύει στην πληροφόρηση των εργαζομένων, των εργοδοτών, των φοιτητών, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, για θέματα ισότητας στον χώρο εργασίας. Βασική επιδίωξή της είναι να μπορέσει να συνεισφέρει στον καθορισμό ή την αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής αναφορικά με τα ζητήματα έμφυλης ισότητας, μέσω εισηγήσεων και συστάσεων προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της παρακολούθησης και περαιτέρω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της εφαρμογής της νομοθεσίας από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου, την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων μέσα από έρευνες και στατιστικά στοιχεία, την παροχή συμβουλών σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα έμφυλης ισότητας. Στόχος της είναι γενικότερα να συμβάλει στην εξάλειψη διακρίσεων και ανισοτήτων στον εργασιακό χώρο.

Στόχος της Επιτροπής είναι μέσα από μια διαρκή προσπάθεια να εδραιωθεί μια εργασιακή κουλτούρα απαλλαγμένη από άμεσες και έμμεσες διακρίσεις εις βάρος των γυναικών, και αυτό να αποτυπώνεται τόσο στην εθνική πολιτική, όσο και στις συλλογικές συμβάσεις.

(ΑΦ/ΕΧΡ)