Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-08-2018 14:12

Δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας για το υδατικό

Στην υδατική πολιτική της Κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδή μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος Ραδιοφώνου ΡΙΚ την Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018,

Το πλήρες κείμενο των ερωτωαπαντήσεων έχει ως ακολούθως:

«Ερώτηση: Υπάρχει πλαίσιο συνολικής στρατηγικής για αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος;

Απάντηση: Ναι, στο παρόν στάδιο ολοκληρώνεται το πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής για τη διαχείριση των υδατικών μας πόρων και αντιμετώπιση της λειψυδρίας. Έχοντας υπόψη το ενδεχόμενο συνέχισης της ανομβρίας για ακόμη ένα χρόνο – έχουμε ήδη ανομβρία εδώ και 3 χρόνια – θα λειτουργήσουμε προληπτικά και παράλληλα με την ευρύτερη πολιτική, θα λάβουμε κάποια άμεσα μέτρα.

Συγκεκριμένα, πήραμε μια σημαντική απόφαση: να δώσουμε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν από μεγάλους καταναλωτές νερού, όπως είναι οι ξενοδόχοι, τα γήπεδα γκολφ, τα υδροπάρκα, οι επιχειρήσεις αγροτών, ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης. Αυτό που θέσαμε μέσα από την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα δίδει, με ευέλικτες και γρήγορες διαδικασίες, τη δυνατότητα σε αυτούς τους καταναλωτές να δημιουργήσουν τις δικές τους μονάδες για μη πόσιμο νερό. Αυτό σημαίνει ότι βελτιώνουμε κατά πολύ το υδατικό ισοζύγιο και θα έχουμε τη δυνατότητα, ειδικά στον τομέα της γεωργίας αλλά και στον τουριστικό τομέα, να είμαστε πιο άνετοι.

Φέτος προχωρήσαμε σε περικοπές στη γεωργία. Αν δεν έχουμε βροχές τη χρονιά που μας έρχεται και αν δεν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Η Απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου βελτιώνει κατά πολύ τα πράγματα, αφού θα δώσει πολύ σημαντικές ανάσες. Οι ιδιωτικές μονάδες αφαλάτωσης μπορούν να εγκατασταθούν πριν από την επόμενη θερινή περίοδο και θα είναι ένας μηχανισμός που θα αξιοποιηθεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ήδη είχαμε συνάντηση με τoν ΠΑΣΥΞΕ, ο οποίος εξέφρασε την έντονη επιθυμία να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ και άλλοι καταναλωτές εξέφρασαν την ίδια επιθυμία.

Πρόκειται για μικρές μονάδες που θα εγκαθίστανται με συγκεκριμένο πλαίσιο και κριτήρια που θα καθορίζονται από το Υπουργείο, για να προκαλούν την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση. Δεν θα εγκαθίστανται σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Η Aπόφαση προνοεί και κάτι άλλο: εκεί που έχουμε μεγάλους καταναλωτές που δεν βρίσκονται κοντά σε περιοχή η οποία να μπορεί να φιλοξενήσει μια μονάδα αφαλάτωσης, θα μπορούν να εγκαταστήσουν τη μονάδα τους σε χώρο που θα υποδειχθεί από το Υπουργείο, να δίδουν το νερό στο σύστημα και να παίρνουν τις αντίστοιχες ποσότητες από ένα άλλο υδατικό έργο που θα υποδειχθεί και πάλι από το Υπουργείο. Δηλαδή, το ισοζύγιο ως προς την κατανάλωση και παραγωγή του νερού θα είναι το ίδιο. Ωστόσο, θα διευκολύνονται αυτοί οι καταναλωτές ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το μέτρο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, προχωρούν και τα έργα που προωθεί το Υπουργείο: η κινητή μονάδα αφαλάτωσης στην Πάφο για τo 2019 , ώστε να έχουμε επάρκεια το 2019 και η μόνιμη μονάδα αφαλάτωσης επίσης στην Πάφο. Βρισκόμαστε ακόμη σε διαπραγμάτευση με άλλες δύο μονάδες αφαλάτωσης στη Λεμεσό, για να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους. Είναι μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα. Όλα τα μέτρα που ανέφερα αφορούν κυρίως τον τομέα της άρδευσης. Στον τομέα της ύδρευσης, για το 2019, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

Ερώτηση: Γενικά για τα διάφορα θέματα πρέπει να υπάρχει ένα γενικό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Τι γίνεται με το δικό σας;

Απάντηση: Υπήρχε ήδη Απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάθεση εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας ενός ολοκληρωμένου πλαισίου υδατικής πολιτικής, το οποίο αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτή τη στιγμή το επεξεργαζόμαστε. Το μέτρο που προτείνουμε και έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο συνάδει με το πλαίσιο αυτό, επομένως δεν είναι αποσπασματικό ούτε και άσχετο ή ασύνδετο με την ευρύτερη πολιτική. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν είναι θεωρία. Είναι πλέον μετρήσιμες. Φαίνεται ότι στην περιοχή μας υπάρχει τάση για μειωμένες βροχοπτώσεις, επομένως μειωμένους υδατικούς πόρους. Θα πρέπει να κινηθούμε προς δύο κατευθύνσεις: αφ’ ενός, στην καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση και αφ’ ετέρου, στην αύξηση των πηγών που θα φέρουν νερό στη χώρα μας. Το ότι πρέπει να δημιουργηθούν επιπρόσθετες μονάδες αφαλάτωσης είναι μια πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο έχουν λειτουργήσει και χώρες που είναι προηγμένες σε αυτό τον τομέα, όπως το Ισραήλ, που είναι δίπλα μας. Σύντομα θα επισκεφθώ το Ισραήλ για τα θέματα διαχείρισης νερού. Θέλουμε να πετύχουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει είτε στα θέματα της διαχείρισης/εξοικονομησης νερού είτε στα θέματα των αφαλατώσεων, ώστε να λειτουργήσουμε και εμείς στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Ερώτηση: Θα επιχορηγούνται αυτοί που θα δημιουργήσουν μονάδες αφαλάτωσης;

Απάντηση: Όχι. Εμείς θα βοηθήσουμε στο διαδικαστικό μέρος, δηλαδή στο θέμα της αδειοδότησης. Τέτοια έργα είναι βιώσιμα διότι η επένδυση για τη δημιουργία της μονάδας θα γίνει μία φορά και οι ιδιώτες θα έχουν αυτή την υποδομή όποτε την χρειαστούν. Ο ΠΑΣΥΞΕ, στη συνάντηση που είχαμε, μας έφερε παραδείγματα ξενοδοχείων σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, που είναι πιο κοντά [γεωγραφικά] και που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, όπου με την εγκατάσταση ανάλογων μονάδων αφαλάτωσης έλυσαν το πρόβλημα και μάλιστα πιο οικονομικά.»

(ΝΝ/ΜΑΚ/ΜΛ/ΕΙ)