Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-04-2023 15:39

Υπουργός Γεωργίας: Προτεραιότητά μας η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος

Συμμετοχή Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος

Την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος είχε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ξενοφώντος. Ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και του Υπουργείου σε ό,τι αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοφώντος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, η οποία έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και εκφράστηκε εκατέρωθεν η βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη καλής επικοινωνίας, με στόχο τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το περιβάλλον προς το συμφέρον των πολιτών και των μελλοντικών γενεών.

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε πως οι προκλήσεις στον τομέα του περιβάλλοντος είναι πάρα πολλές και σύνθετες. «Για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η υλοποίηση πολιτικών με επίκεντρο τη διατήρηση του περιβάλλοντος αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, με τελικό στόχο να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια χώρα καθαρή, πράσινη, με σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, όπου το περιβάλλον θα προστατεύεται και θα διατηρείται για τις γενεές του σήμερα αλλά και του μέλλοντος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ξενοφώντος.

1.    Διαχείριση ΟΕΔΑ Πεντακώμου

Ακολούθως, ο αρμόδιος Υπουργός, συνοψίζοντας τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, αναφέρθηκε πρωτίστως στο ζήτημα της ΟΕΔΑ Πεντακώμου, λέγοντας πως «υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχουμε αναλάβει να επιλύσουμε με μια σύγχρονη στρατηγική και θα ενημερώσουμε τη Βουλή για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε». Επιδίωξη είναι να αναβαθμιστεί η Μονάδα ώστε να γίνει ορθή και παραγωγική στο πλαίσιο της διαχείρισης των αποβλήτων στην Κύπρο. 

2.    Μετεγκατάσταση ασφαλτικών μονάδων

Σε σχέση με τη μετεγκατάσταση των ασφαλτικών μονάδων, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι για σκοπούς ανάπτυξης και συντήρησης του οδικού δικτύου και για την ασφαλή μεταφορά προσώπων και υπηρεσιών, χρειάζεται να υπάρχουν μονάδες ασφαλτικών. «Αναπόφευκτα πρέπει να εγκατασταθούν κάπου και αυτό προσπαθούμε, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να το επιλύσουμε για να οριστικοποιηθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα που υπάρχει», εξήγησε ο κ. Ξενοφώντος.

3.    Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα

Αναφορικά με το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος σημείωσε ότι έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Ωστόσο, συνέχισε, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα που αφορά τα αντισταθμιστικά μέτρα. «Έχει οριστεί μια ομάδα εργασίας, η οποία ξεκίνησε τη διαδικασία και θα παραδώσει στη διυπουργική επιτροπή περί το τέλος Ιουνίου τις εισηγήσεις της, με κοστολογημένα κίνητρα, τα οποία θα δοθούν τόσο στις Κοινότητες όσο και στους ιδιοκτήτες της γεωργικής γης», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

4.    Προστασία δασών από πυρκαγιές

Στόχος μας, τόνισε ο κ. Ξενοφώντος, είναι να ετοιμαστεί από όλα αρμόδια Τμήματα του κράτους μια ολοκληρωμένη μελέτη όσον αφορά τα πτητικά μέσα, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέσα πυρόσβεσης, τα οποία διαθέτει Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι ώστε να υπάρξει μια ολιστική αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών τον επόμενο χρόνο. Πρόσθεσε πως για την φετινή αντιπυρική περίοδο «είμαστε έτοιμοι και εργαζόμαστε εντατικά, έτσι ώστε να παραληφθούν τα πτητικά μέσα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές από την 1η του Μάη».

5.    Αποχετευτικά έργα

Όσον αφορά την εξέλιξη των αποχετευτικών έργων, ο Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει μια σταθερή πορεία, έτσι ώστε μέχρι το 2030 να είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τα έργα υπό εξέλιξη.

6.    Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Σκοπός της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος είναι η δημιουργία μιας Αρχής, έτσι ώστε να ανταποκριθούμε πλήρως στις επιδιώξεις και στους στόχους μας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, μέσα από καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των δομών.

Τέλος, ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη μετεγκατάσταση των ασφαλτικών μονάδων, ο κ. Ξενοφώντος σημείωσε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχει οτιδήποτε προς ανακοίνωση, και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, για να καθοριστούν οι επόμενοι στόχοι και παράμετροι.

(ΜΚυ)