Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-04-2023 17:48

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών και στην επέτειο της γενοκτονίας του αρμενικού έθνους

Συνεδρία ολομέλειας 6ης Απριλίου 2023

Αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι,

Το δικαίωμα στην υγεία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα: όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, όταν και όπου τις χρειάζονται. Αυτό συνοψίζει το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το έτος 2023: «Υγεία για Όλους». Η φετινή επέτειος συμπίπτει με τα 75α γενέθλια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948.

Το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, ενώ σχεδόν δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι επωμίζονται εξαθλιωτικές δαπάνες για την υγεία τους, με όσους διαβιούν σε ευάλωτα περιβάλλοντα να αντιμετωπίζουν απάνθρωπες ανισότητες. Η πανδημία, οι ανθρωπιστικές και κλιματικές κρίσεις, οι οικονομικοί περιορισμοί και οι πόλεμοι καθιστούν την ανάγκη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας πιο επείγουσα από ποτέ.

Η καθολική κάλυψη υγείας συνιστά πολιτική και κοινωνική επιταγή: παρέχει οικονομική προστασία και πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες, αποτρέπει τη φτώχια, προάγει την ευημερία των οικογενειών και των κοινοτήτων και προστατεύει από κρίσεις της δημόσιας υγείας. Η επένδυση λοιπόν σε ισχυρά συστήματα υγείας είναι ζωτικής σημασίας για μια ευημερούσα κοινωνία και αναγκαίος όρος για την άσκηση όλων των δικαιωμάτων από όλους.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, συντασσόμαστε στον αγώνα των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών οργανισμών για τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στην υγεία και δεσμευόμαστε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και ενίσχυση του γενικού συστήματος υγείας, με σκοπό την ισότιμη και αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες της Κύπρου, αλλά και την προαγωγή της ζωής στον πλανήτη.

Κυρίες και κύριοι,

Η προαγωγή της υγείας αποτελεί μεν κρατικό και πολιτειακό καθήκον, αλλά δεν είναι κατορθωτή χωρίς την απαραίτητη και πολύτιμη συμβολή του ευρύτερου κινήματος των ασθενών. Αυτό μας θυμίζει η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Δικαιωμάτων των Ασθενών, η οποία καθιερώθηκε από το διεθνές Δίκτυο Ενεργών Πολιτών σε συνεργασία με φορείς ασθενών και οργανώσεις πολιτών να εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου.

Η εμπλοκή των οργανωμένων ασθενών στα της υγείας, τόσο σε θέματα που άπτονται των δημόσιων νοσηλευτηρίων όσο και σε θέματα φαρμάκων, η συμμετοχή τους, ως ισότιμων εταίρων της πολιτείας, στη δημόσια διαβούλευση και λήψη αποφάσεων δεν αποτελεί απλώς νομικά κατοχυρωμένο και ηθικά επιβεβλημένο δικαίωμα των ασθενών∙ συμβάλλει στον σχεδιασμό ασθενοκεντρικών πολιτικών και στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Η ενίσχυση δε του ρόλου των ασθενών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της δημόσιας υγείας διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών στην πρόληψη, στην πληροφόρηση και στην τήρηση προδιαγραφών ποιότητας, όπως αυτά αποτυπώνονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το έργο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, του διά νόμου θεσμικού εταίρου του κράτους για θέματα υγείας, καθώς και άλλων συνδέσμων και οργανισμών, η συμβολή των οποίων είναι διαχρονική, αναγκαία και σημαντική. Την ίδια στιγμή, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια χάραξης πολιτικών υγείας με επίκεντρο τον ασθενή και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού∙ με επίκεντρο κυρίως και αδιακρίτως τον άνθρωπο.   

Αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητές συναδέλφισσες,

Η 24η Απριλίου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους, αρχής γενομένης από τις μαζικές σφαγές και τους διωγμούς των Αρμενίων της Κωνσταντινούπολης το 1915. Στη δίνη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο βίαιος εκτουρκισμός των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το κίνημα των Νεοτούρκων κλιμακώθηκε, οδηγώντας στη μαζική εξόντωση ενάμισι εκατομμυρίου Αρμενίων και την εκρίζωση άλλων εκατοντάδων χιλιάδων από τις πατρογονικές τους εστίες, θέτοντας τέλος σε ιστορία αιώνων, κατά την οποία διέπρεψαν στα έργα του πολιτισμού και της ειρήνης.

Το 1965 η νεαρά  Κυπριακή Δημοκρατία, διά του τότε Υπουργού Εξωτερικών, μετέπειτα Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού, έθεσε το ζήτημα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, έπειτα υπήρξε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα η οποία αναγνώρισε το ειδεχθές αυτό έγκλημα ως γενοκτονία, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφισμά της καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως Εθνική Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Αρμενικού Έθνους. Η συντήρηση της μνήμης της τραγικής αυτής επετείου συνιστά για το κυπριακό κοινοβούλιο μέγιστη προτεραιότητα και ελάχιστο φόρο τιμής στον περήφανο αρμενικό λαό, αναγνωρίζοντας τη διαχρονική συνεισφορά των χιλιάδων Αρμενίων συμπατριωτών μας στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Δεδομένης περαιτέρω της πολιτικής εθνοκάθαρσης του τουρκικού κράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου από το 1974 και εντεύθεν, αλλά και της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Τουρκίας απέναντι στα δίκαια της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει απερίφραστα τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, εγκλωβισμένων και προσφύγων, που εκδιώχθηκαν βίαια από τις εστίες τους και τάσσεται υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου και ενάντια σε κάθε πράξη ολικής ή μερικής εξάλειψης εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας.

Κλείνοντας, σας καλώ να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία η μνήμη τους.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)