Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-04-2023 18:19

Χαιρετισμός του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργου Παπαναστασίου στα εγκαίνια των εκθέσεων «Savenergy», «Envirotec», «Waste and Recycling», «Constructions» και «Electron.net»

Κυρίες και Κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω κι εγώ με τη σειρά μου στους χώρους της Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, για τα εγκαίνια των Εκθέσεων της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) «Savenergy», «Envirotec», «Waste and Recycling», «Constructions» και «Electron». Πέντε εξειδικευμένες εκθέσεις, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες τους-επαγγελματίες και μη- θα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμες, αφού ως στόχο έχουν την ενημέρωσή τους για τις νέες τεχνολογίες και τις λύσεις που προσφέρονται στην κυπριακή αγορά, σε τομείς που πλέον μας ενδιαφέρουν όλους: τις Ανανεώσιμες Πηγές και την Εξοικονόμηση Ενέργειας, τη διαχείριση και επεξεργασία νερού, τη δόμηση και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.

Οι πιο πάνω τομείς και η ανάπτυξή τους αποτελούν ουσιαστικά προϋποθέσεις για την υλοποίηση τόσο του στόχου που έχουμε θέσει για μείωση του κόστους της ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσο και ευρύτερα του οράματός μας για ταχεία μετάβαση της χώρας μας στην πράσινη ενέργεια. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος _ το Αύριο» περιλαμβάνει μια συνεκτική δέσμη κοστολογημένων μεταρρυθμίσεων και δημόσιων επενδύσεων, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2026, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της μακροχρόνιας ανάπτυξης της Κύπρου. Οι μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ενέργειας ήδη υλοποιούνται και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα Σχέδια Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και μέτρων ενεργειακής απόδοσης σε δημόσιες και τοπικές Αρχές, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακού one-stop-centre για την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ και τη διευκόλυνση των ενεργειακών αναβαθμίσεων.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, επίσης, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με το «Κύπρος _ το Αύριο» να προνοεί δαπάνες τόσο για το αναγκαίο σύστημα διαχείρισης της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού όσο και για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής. Επιπρόσθετα, περιλαμβάνεται χρηματοδότηση για το Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroΑsia Interconnector», την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, που θα επιφέρει τον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της χώρας μας, αλλά και την καθαρότερη παραγωγή ηλεκτρισμού.

Σήμερα -κι αυτό θεωρώ είναι που ενδιαφέρει κυρίως τους εκθέτες και τους επισκέπτες των εκθέσεων που εγκαινιάζουμε- λειτουργεί στο Υπουργείο μας αριθμός Σχεδίων Χορηγιών που αφορούν στην ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών και μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας σε επιχειρήσεις και κατοικίες, με αυξημένα ποσοστά επιχορήγησης για τους ευάλωτους καταναλωτές. Ειδικότερα, για τις κατοικίες, με χορηγίες που φθάνουν συνολικά τα €106.5 εκατομμύρια, έχουμε ανοικτά Σχέδια για την ενεργειακή τους αναβάθμιση, καθώς και τη θερμομόνωση οροφών ή/και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ιδιοκατανάλωση και για φόρτιση ηλεκτρικών ή υβριδικών οχημάτων. Παράλληλα, τρέχουμε Σχέδιο €9 εκατομμυρίων για την ενθάρρυνση ενεργειακής αναβάθμισης από Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, καθώς και το Σχέδιο «Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω στις επιχειρήσεις και άλλους φορείς», συνολικού προϋπολογισμού €40 εκατομμυρίων.

Φίλες και Φίλοι,

Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο. Επιτρέψτε μου μόνο να συγχαρώ την ΟΕΒ για τη διοργάνωση των αξιόλογων αυτών εκθέσεων και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στους εκθέτες και στους επισκέπτες τους.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

(ΓΑ/ΕΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα