Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-04-2023 16:59

Χαιρετισμός Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία σε συνάντηση εργασίας με τα Κέντρα Αριστείας

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που πραγματοποιούμε σήμερα αυτή τη συνάντηση ανάμεσα στα έξι Κέντρα Αριστείας που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα μας, το biobank.cy, το CARE-C, το CMMI - Cyprus Marine and Maritime Institute, το CYENS, το ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ, το ΚΟΙΟΣ και  το 7ο με το όνομα ΦΑΕΘΩΝ που αρχίζει σύντομα τη λειτουργία του. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση για τις τρέχουσες δραστηριότητες των Κέντρων Αριστείας, με έμφαση στις υπηρεσίες που μπορούν να προσφέρουν στους φορείς χάραξης και υλοποίησης πολιτικής καθώς και η ανάπτυξη συνεργιών μεταξύ των Κέντρων και φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι σήμερα έχουμε μαζί μας εκπροσώπους όλων σχεδόν των Υπουργείων/Υφυπουργείων, τα οποία και ευχαριστούμε για τη συμμετοχή τους. Ευχαριστούμε επίσης τον Δήμο Λευκωσίας που μας φιλοξενεί σε αυτόν τον εντυπωσιακό χώρο.

Πρόσφατα, στις 21 Απριλίου γιορτάστηκε σε ολόκληρο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Δημιουργικότητας και Καινοτομίας. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, «η ανθρώπινη δημιουργικότητα και η καινοτομία, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο, έχουν καταστεί ο πραγματικός πλούτος των κρατών στον εικοστό πρώτο αιώνα». Πράγματι, η δημιουργικότητα και η καινοτομία μπορούν να δώσουν λύσεις σε μείζονα προβλήματα, να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να βελτιώσουν κατά συνέπεια την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή τους σε μια ανθεκτικότερη οικονομία και ένα διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο της χώρας, η πολιτεία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση του τομέα της έρευνας και καινοτομίας, ο οποίος παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές. Τα Κέντρα Αριστείας της χώρας έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο να διαδραματίσουν στον εν λόγω τομέα. Αναπτύσσουν πρωτοποριακή έρευνα σε θέματα που καλύπτουν όλα τα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας, με ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, μεταξύ άλλων, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο περιβάλλον, στον τουρισμό, την ενέργεια. Τα Κέντρα Αριστείας συγκεντρώνουν πολύτιμη γνώση και τεχνογνωσία και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πρακτικές λύσεις στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες και τις ποικίλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες. Προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η πράσινη ενεργειακή μετάβαση, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η βιώσιμη γαλάζια ανάπτυξη.

Η Κύπρος μπορεί δικαίως να υπερηφανεύεται ότι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στον τομέα της ερευνητικής αριστείας. Δεν είναι τυχαίο που από τα 38 Κέντρα Αριστείας σε ολόκληρη την Ευρώπη που εξασφάλισαν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση μέσα από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, τα επτά είναι στην Κύπρο. Πρόκειται για μια αξιοθαύμαστη επιτυχία για τη χώρα μας. Θα ήθελα με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ όλους αυτούς που συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία που μας φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας να καταστεί η Κύπρος Κέντρο Έρευνας, Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Επιχειρηματικότητας.

Εκ μέρους της πολιτείας, σας διαβεβαιώνω ότι έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα Κέντρα Αριστείας, με ποικίλες δραστηριότητες όπως και η σημερινή συνάντηση, η οποία ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών συνεργιών μεταξύ των Κέντρων και πληθώρας φορέων.

Παράλληλα, πέραν της κρατικής χρηματοδότησης ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν για την ανάπτυξη των 7 Κέντρων, θα συνεχίσουμε να προωθούμε δράσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους με σκοπό την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας ευρύτερα.

Στον δρόμο για την επίτευξη του μεγάλου στόχου της βιωσιμότητας, είμαστε συνοδοιπόροι.

(ΜΧ)