Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2023 09:44

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου κατά Τουρκίας στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στη Λάρνακα, συζητήθηκε η επιτευχθείσα πρόοδος εκ μέρους της Κύπρου όσον αφορά στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ως κύρια ομιλήτρια για το θέμα, η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κα Άννα Κουκκίδου Προκοπίου ανέφερε ότι η Σύμβαση αποτελεί μόνιμο σημείο αναφοράς στο έργο που επιτελεί το Υπουργείο στο πλαίσιο του τρίτου πυλώνα που αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κα Κουκκίδου Προκοπίου επισήμανε ότι υπό το φως της οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας σε ορισμένα κράτη μέλη και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η προσήλωση στην ΕΣΔΑ καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική και σημείωσε τη συνεχή και παραγωγική συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με το  Συμβούλιο της Ευρώπης. 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ. Κώστας Παρασκευά, αναφέρθηκε στις κυριότερες εξελίξεις στην κυπριακή έννομη τάξη σε σχέση με την ΕΣΔΑ, εστιάζοντας στο δικαίωμα σε δίκαιη δίκη ως αρχή του κράτους δικαίου και ειδικότερα στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας και στην αμεροληψία των δικαστών, ως αυτά απορρέουν από συναφή άρθρα της ΕΣΔΑ.

Εξάλλου, στο πλαίσιο ακρόασης για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ο Εισηγητής εκ μέρους της Συνέλευσης, κ. Κωστής Ευσταθίου αναφέρθηκε στη σχετική έκθεσή του, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Σώματος τον Απρίλιο 2023. Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι οι διακρατικές υποθέσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον σοβαρές ανεκτέλεστες υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας πολιτικών και νομικών ζητημάτων που εγείρονται. Σημείωσε, συναφώς, τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια και η ΚΣΣΕ προς την κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.

Παραβιάσεις συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής που αφορούν στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και στις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στις περιοχές που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και που περιλαμβάνονται στην Τέταρτη Διακρατική προσφυγή Κύπρου κατά Τουρκίας, παρουσίασαν στη συνέχεια οι δικηγόροι κ.κ. Αχιλλέας Δημητριάδης και Πόλυς Πολυβίου.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Πολυβίου τόνισε ότι το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ προσκρούσει σε πολιτικά ζητήματα που αφορούν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη μη αποτελεσματική επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών από την Επιτροπή Υπουργών. Για κάθε παραβίαση προνοιών της ΕΣΔΑ, σημείωσε, υπάρχει θεραπεία και αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά απόλυτο τρόπο. Διαφορετικά, υπογράμμισε ο κ. Πολυβίου, οι παραβιάσεις θα συνεχίζονται και θα επαναλαμβάνονται.

Ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι από τη στιγμή που ελλείπει η πολιτική βούληση εκ μέρους των συμβαλλόμενων κρατών να εκτελέσουν αποφάσεις του ΕΔΔΑ, θα πρέπει να εισαχθούν νέα εργαλεία μέσω των οποίων να διασφαλίζεται η δίκαιη ικανοποίηση όσων έχουν προσφύγει ενώπιον του Δικαστηρίου και δικαιωθεί. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)