Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-05-2023 16:12

Ανακοινωθέν Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Σχοινά η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι το χαρτοφυλάκιο των αρμοδιοτήτων που του έχει ανατεθεί είναι εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό.

Αναφορικά με το ζήτημα της μετανάστευσης η Προέδρος της Βουλής σημείωσε το δυσανάλογο βάρος που επωμίζεται η Κύπρος ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία. Τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινής στάσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε αυτό τον τομέα, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για την πολυσχιδή συμπαράσταση της ΕΕ προς την Κύπρο. Ευχαρίστησε ειδικότερα τον κ. Σχοινά για τον θετικό ρόλο του, τόσο για την διαμόρφωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Κυπριακής Δημοκρατίας τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και γενικότερα.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει η Κύπρος στο ζήτημα της μετανάστευσης οι οποίες, όπως είπε, προκύπτουν τόσο από το μέγεθος των μεταναστευτικών ροών, όσο και από τα εγγενή χαρακτηριστικά της Γραμμής κατάπαυσης του πυρός. Διαβεβαίωσε δε για την ισχυρή πολιτική βούληση της ΕΕ για περαιτέρω στήριξη της Κύπρου στο ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ενώ επισήμανε ότι το υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί έμπρακτη έκφανση αυτής της στήριξης και θα έχει σημαντική συμβολή στη διαχείριση του θέματος. Αναφέρθηκε δε ειδικότερα σε βασικά χαρακτηριστικά που αναμένεται να περιληφθούν σε αυτό.

Αναφερόμενη στο Κυπριακό πρόβλημα η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων. Απέρριψε σε αυτό το πλαίσιο την επιμονή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών και διαβεβαίωσε ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συμβάλει στον απεγκλωβισμό του Κυπριακού από τη στασιμότητα.

Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων για άλλες περιφερειακές εξελίξεις και για ζητήματα επικαιρότητας.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)