Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2023 14:22

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Άννας Κουκκίδη-Προκοπίου κατά την έναρξη της διατμηματικής άσκησης «ΠΥΡΣΟΣ»

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο ορατό πλέον σε όλους μας με αισθητές επιπτώσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην αύξηση της συχνότητας και της έντασης των πυρκαγιών, καθώς και της έκτασης των καμένων περιοχών.

Το τίμημα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ήταν τεράστιο, κόστισε ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές, ενώ οι απώλειες ήταν ανυπολόγιστες για το περιβάλλον, τις γεωργικές δραστηριότητες, την οικονομία και τη ζωή όλων μας.

Συνεπώς, η ενίσχυση του τομέα της πυροπροστασίας και ο έγκαιρος επιχειρησιακός σχεδιασμός και κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο, είναι υψίστης σημασίας.

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της τη συνεχή αξιολόγηση και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του όλου συστήματος πρόληψης, αντιμετώπισης και καταστολής των πυρκαγιών στη χώρα, τόσο μέσω της ενίσχυσης και αναβάθμισης των υλικοτεχνικών υποδομών όσο και μέσω της εισαγωγής τεχνολογικών συστημάτων και μέσων επιτήρησης, ανίχνευσης και έγκαιρου εντοπισμού δασικών και παραδασόβιων πυρκαγιών.

Με αφορμή τη φονική πυρκαγιά του Αρακαπά το καλοκαίρι του 2021, αποφασίστηκε κατόπιν μελέτης, η εισαγωγή και εγκατάσταση ενός ολιστικού συστήματος Επιτήρησης με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, με απώτερο σκοπό τόσο την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση δασικών και αστικών πυρκαγιών αλλά και άλλων καταστροφών.

Η πρώτη φάση του ολιστικού αυτού προγράμματος, συνολικού κόστους 2 εκ. 490 χιλιάδων ευρώ, έχει ήδη ολοκληρωθεί και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το ένα εκ των δύο υπερσύγχρονων Προωθημένων Κέντρων Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και τη λειτουργία του δικτύου μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο από το πεδίο της πυρκαγιάς, μέσω των νέων συστημάτων επιτήρησης και ανίχνευσης δασικών πυρκαγιών που έχουν εγκατασταθεί καθώς και των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Drones) και άλλων συστημάτων επιτήρησης που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών.

Η υλοποίηση του πιο πάνω έργου, θα ενισχύσει τον βαθμό επιτήρησης της εδαφικής έκτασης της Δημοκρατίας και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα μέσα, δηλαδή τα drones που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Εθνική Φρουρά, οι κάμερες που είναι ήδη εγκατεστημένες και συνδεδεμένες με το Συντονιστικό Κέντρο ΖΗΝΩΝ, θα εξασφαλίσουν ικανοποιητικό βαθμό πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών, καθότι ο εντοπισμός και η ανταπόκριση θα γίνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χρόνος ο οποίος αναμφίβολα συμβάλλει στην έγκαιρη διαχείριση μιας πυρκαγιάς από το πολύ αρχικό στάδιο εκδήλωσής της.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στον επιχειρησιακό τομέα και έχουν έγκαιρα ολοκληρωθεί όλες εκείνες οι ενέργειες και προετοιμασίες που απαιτούνται έτσι ώστε όλες οι υπηρεσίες και δυνάμεις πυρόσβεσης να είναι πανέτοιμες και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι από την 1η Μαΐου, όλοι οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί Υπαίθρου και τα παρατηρητήρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παγκύπρια έχουν στελεχωθεί με κατάλληλο προσωπικό, καταρτίστηκε πρόγραμμα περιπολιών σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, τόσο με εποχούμενα όσο και με εναέρια μέσα για επιτήρηση όλων των αγροτοδασικών περιοχών, ενώ επίσης από την 1η Μαΐου, το Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στελεχώνεται με προσωπικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Τμήμα Δασών. 

Ταυτόχρονα, βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία οι τηλεφωνικές γραμμές 1407, η οποία στελεχώνεται από το Τμήμα Δασών, καθώς επίσης και το 112 και το 199 που στελεχώνονται από την Αστυνομία. Οι γραμμές λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο και οι κλήσεις διαβιβάζονται άμεσα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση στην ανταπόκριση σε πυρκαγιά.

Κυρίες και κύριοι,

Η προσπάθεια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως και της Κυβέρνησης γενικότερα, για αναβάθμιση και περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών πυρόσβεσης, είναι συνεχής, όπως συνεχής είναι επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο πλήρωσης των κενών θέσεων, οι οποίες ανέρχονται στις 260, ως επίσης και στο τελικό στάδιο για την επιλογή εθελοντών πυροσβεστών, δράση η οποία έχει θεσμοθετηθεί με την πρόσφατη ψήφιση του σχετικού Νόμου, ο οποίος καθορίζει, μεταξύ άλλων, τα κριτήρια για απόκτηση της ιδιότητας του εθελοντή πυροσβέστη.

Η στενή συνεργασία που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των συναρμόδιων Υπηρεσιών, ιδιαίτερα μέσα από τις εργασίες της μόνιμης διατμηματικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, αφενός έχει συμβάλει καταλυτικά στον καθορισμό των αναγκαίων πολιτικών και μέτρων πρόληψης των πυρκαγιών και, αφετέρου, στη διασαφήνιση των αρμοδιοτήτων τους σε περίπτωση επεισοδίου, κατά τρόπο που ενισχύει τον βαθμό ανταπόκρισης και αποτελεσματικότητας στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται σήμερα και η άσκηση «Πυρσός 2023», η οποία δίνει μια καλή ευκαιρία να ελεγχθεί ο βαθμός ετοιμότητας όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών σε συνθήκες πυρκαγιάς, αν και, δυστυχώς, αυτό έχει ήδη προηγηθεί σε πραγματικές συνθήκες στη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ορεινή Λάρνακας μεταξύ των κοινοτήτων Χοιροκοιτίας, Βάβλας και Τόχνης. Μια δύσκολη πυρκαγιά, η οποία λόγω της ιδιομορφίας του εδάφους και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή με συνεχείς εναλλαγές ως προς την κατεύθυνσή τους, καθιστούσαν το έργο της πυρόσβεσης δύσκολο. Παρόλα αυτά, η άμεση ανταπόκριση όλων των Υπηρεσιών, και ο άρτιος επιχειρησιακός συντονισμός και συγχρονισμός όλων των εμπλεκομένων Τμημάτων και Υπηρεσιών ήταν καταλυτικός στο να τεθεί, σε σύντομο χρόνο, υπό πλήρη διαχείριση και έλεγχο η πυρκαγιά.

Όπως και σε προηγούμενες ασκήσεις, έτσι και στη σημερινή, έχουμε συμμετοχές και από άλλα κράτη, όπως των δύο ιορδανικών ελικοπτέρων και των πληρωμάτων τους, καθώς και παρατηρητές από την Σλοβενία, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η σύναψη διακρατικών συνεργασιών στην κατάσβεση μεγάλων πυρκαγιών. Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ ειδικά στη συνδρομή των επίγειων και, ειδικότερα, των πτητικών μέσων των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο στην καταστολή των πυρκαγιών. Ιδιαίτερα κατά την περσινή περίοδο, η άμεση ανταπόκριση των πτητικών μέσων των Βρετανικών Βάσεων υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τον άμεσο και έγκαιρο έλεγχο και διαχείριση των περιπτώσεων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν.

Κλείνοντας, εύχομαι καλή επιτυχία στην άσκηση και σε όλους τους συμμετέχοντες και ταυτόχρονα εκφράζω την ελπίδα και προσδοκία, ο ανθρώπινος παράγοντας να μην αποτελέσει και φέτος την κύρια πηγή πρόκλησης πυρκαγιών, κάτι το οποίο δυστυχώς μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται και για τις δύο περιπτώσεις πυρκαγιών που έχουν μέχρι σήμερα εκδηλωθεί.

 

(ΜΒ/ΣΧ)